Törkeään kavallukseen syyllistynyt miljonääri­äiti Maria Alanen ei saanut helpotusta hovi­oikeudesta

Tuomiostaan hovioikeuteen valittanut Alanen ei saapunut yhteenkään suunniteltuun istuntoon.

Maria Alanen Helsingin käräjäoikeuden istunnossa syyskuussa 2018.

24.2. 11:38

Television Miljonääriäidit-ohjelmasta aikoinaan tunnetuksi tullut Maria Alanen, 47, ei saanut kumottua tuomiotaan hovioikeudessa.

Käräjäoikeus oli katsonut Alasen syyllistyneen törkeään kavallukseen, mutta jättänyt tuomitsematta rangaistukseen oikeudenkäynnin viivästyttyä kohtuuttomasti. Korvausvastuuta hän ei kuitenkaan välttänyt.

Lue lisää: Miljonääriäiti Maria Alanen todettiin syylliseksi törkeään kavallukseen – jätettiin tuomitsematta rangaistukseen

Alanen valitti tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen. Istuntoa yritettiin järjestää neljästi, mutta Alanen ei saapunut yhteenkään suunniteltuun käsittelyyn. Hovioikeus oli lopulta sitä mieltä, ettei Alasella ollut laillista estettä poissaololleen.

Kahdella ensimmäisellä kerralla Alanen toimitti hovioikeudelle riittävän selvityksen poissaolostaan. Sitten väitteet eivät menneet enää läpi.

Viime loka-marraskuun vaihteeseen kaavailtu istunto peruttiin vain päivää aikaisemmin Alasen toimitettua oikeudelle positiivisen koronatodistuksen. Hän ei toimittanut hovioikeudelle kuitenkaan selvitystä matkustusasiakirjoista, eikä hän antanut puhelinnumeroakaan, josta oikeus olisi voinut Alasen tavoittaa.

Viime joulukuussa Alanen lähetti oikeudelle sähköpostin päivää ennen kaavailtua istuntoa, ettei ollut toipunut matkustuskuntoon. Myös perhe sairasteli. Alanen ei toimittanut kuitenkaan terveydentilastaan hovioikeudelle lääkärinlausuntoa.

Oikeus tuli siihen lopputulemaan, ettei Alasella ollut laillista estettä olla tulematta hovioikeuden käsittelyyn. Tästä syystä se jätti Alasen valituksen sillensä ja ratkaisun käräjäoikeuden varaan.

– Alanen on jättänyt saapumatta pääkäsittelyyn, eikä hän ole toimittanut hovioikeudelle selvitystä laillisesta esteestä. Hovioikeus on katsonut, ettei asiassa ole aihetta myöskään otaksua hänellä olevan laillista estettä.

Alasen syyksi luettu rikos tapahtui Espanjassa vuonna 2010. Alanen oli miehensä Mikon kuoleman jälkeen luovuttanut tämän omistaman Ferrari California -auton television toisen miljonääriäidin Nina Grekinin miehelle.

Mies puolestaan esiintyi väärennetyn kauppakirjan avulla auton oikeana omistajana ja kauppasi sen eteenpäin. Kaupassa hän sai Ferrarista vaihdossa Bentley-merkkisen henkilöauton.

Oikeus laski, että Mikko Alasen kuolinpesälle koitui kavalluksesta 18 000 euron vahinko. Tuon summan Alanen ja Grekinin mies joutuvat korvaamaan kuolinpesälle. He joutuvat maksamaan myös kuolinpesän oikeudenkäyntikuluja liki 8 000 euron verran. Mies sai neljä kuukautta 15 päivää ehdollista vankeutta törkeästä väärennyksestä ja avunannosta törkeään kavallukseen.

Alanen joutuu maksamaan kuolinpesälle myös hovioikeudessa syntyneet yli 2 200 euron oikeudenkäyntikulut.

Helsingin hovioikeus antoi ratkaisun perjantaina.

Luksusveneiden kauppaa harjoittanut Mikko Alanen kuoli omassa veneliikkeessään Helsingin Katajanokalla syksyllä 2010. Hän kuoli väkivaltaisesti.

Surmaajaa ei ole löydetty. Tapausta on tutkittu törkeänä pahoinpitelynä ja törkeänä kuolemantuottamuksena, mutta juttu on yhä ratkaisematta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?