17-vuotias ajoi maantiellä päin leikkuu­puimuria ja kuoli – vanhemmilta vaadittiin yli 53 000 euron korvauksia

Liikennevakuutuskeskus perusteli vaatimustaan sillä, että vanhemmat olivat hävinneet oikeusjutun ja ovat velvollisia korvaamaan kulut täysimääräisinä.

23.2. 14:33

Päin leikkuupuimurin leveää syöttöpöytää autollaan ajanut 17-vuotias nuori menetti henkensä silmänräpäyksessä syksyllä 2020.

Puimuria ajanut maanviljelijä sai syytteen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi 53-vuotiasta isäntää vastaan nostetun syytteen viime keväänä törkeästä kuolemantuottamuksesta, mutta katsoi isännän syyllistyneen perusmuotoiseen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, josta hänet tuomittiin 60 päiväsakkoon.

Poikansa menettäneet vanhemmat ja muut asianosaiset valittivat oikeuden ratkaisusta Itä-Suomen hovioikeuteen, joka antoi torstaina ratkaisunsa.

Leikkuupuimurin syöttöpöytä oli yli seitsemän metriä leveä.

Syyttäjä sekä vanhemmat olivat edelleen sitä mieltä, että maanviljelijä aiheutti onnettomuuden Orimattilan Mallusjoella syyskuisena iltana ajaessaan leveällä puimurilla yleisellä tiellä.

Itse pääasia pysyi hovioikeuden tuomiossa muuttumattomana, mutta Liikennevakuutuskeskuksen oikeuskulujen korvaamisen hovioikeus ratkaisi.

Pojan vanhemmat ja menehtyneen sisar vaativat korvauksia vakuuttajalta yhteensä noin 45 000 euroa.

Liikennevakuutuskeskus vaati puolestaan pojan omaisilta yli 53 000 euron oikeudenkäyntikuluja.

Vaatimustaan Liikennevakuutuskeskus perusteli sillä, että vanhemmat olivat hävinneet oikeusjutun ja ovat velvollisia korvaamaan kulut täysimääräisinä.

Puimuri peitti leikkuupöydällään koko tien leveyden.

Nuori kuljettaja ajoi suoraan päin tien peittänyttä puimuria ja kuoli.

Vakuutuskeskus huomautti, ettei ratkaisu voi perustua yksinomaan siihen, että hävinnyt osapuoli on heikommassa asemassa kuin Liikennevakuutuskeskus eikä siihen, että uhrin läheisyys puoltaisi kuluvastuun alentamista. Kulujen sovitteluakaan Liikennevakuutuskeskus ei nähnyt tarpeelliseksi.

Liikennevakuutuskeskus muistutti, että onnettomuus aiheutui yksinomaan autoa ajaneen nuoren havainnointivirheestä.

Menehtyneen omaiset hovioikeus määräsi maksamaan Liikennevakuutuskeskukselle käräjäoikeuden osalta noin 9 000 euroa ja hovioikeuden osalta noin 6 700 euroa oikeudenkäyntikuluista.

Pientä Mallusjoen kylää järkyttänyt onnettomuus sattui Mallusjoentiellä, jota pitkin maanviljelijä kuljetti noin 300 metrin matkalla puimuriaan. Puimurin leikkuupöytä kaappasi ison osan kuusi metriä leveästä tiestä.

Nuori oli saanut ajokorttinsa poikkeusluvalla 17-vuotiaana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?