KKO: Poliisi hankki jättitutkinnan viestit laittomasti – voidaan silti käyttää todisteina oikeudessa

Kansainvälisessä operaatiossa rikollisia huijattiin käyttämään FBI:n kehittämää Anom-viestintäalustaa.

23.2. 10:01

Korkein oikeus (KKO) on ennakkopäätöksessään linjannut, että niin sanottuja Anom-viestejä voitiin hyödyntää oikeudessa todisteena, vaikka viranomaiset olivat hankkineet ne lainvastaisesti.

Taustalla on kansainvälinen operaatio, jossa rikollisia eri maissa huijattiin käyttämään Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n kehittämää Anom-viestintäalustaa. FBI:n antamien tietojen perusteella Suomenkin poliisi pääsi lukuisten rikoksista epäiltyjen jäljille.

Suomessa epäillyille vaadittiin rangaistuksia muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Todisteina oli Anom-puhelimista saatuja viestejä. Huumausainerikoksista syytetyt vaativat viestien asettamista hyödyntämiskieltoon, sillä he katsoivat, että viestit oli hankittu lainvastaisesti ja että niiden käyttö todisteena vaaransi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin.

KKO tuli heidän kannalleen siinä, että todisteet oli hankittu lainvastaisesti, kun toiminnassa puututtiin yksityiselämän ja luottamuksellisen viestin suojaan ilman laissa säädettyä perustetta. Se kuitenkin salli niiden käytön todisteena.

– Viestien hyödyntämisen todisteena ei kuitenkaan katsottu vaarantavan oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumista, eikä todisteita siten asetettu hyödyntämiskieltoon, KKO toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?