"Pelottaa olla täällä”

Nelikymppisen naisen surma on yhä ratkaisematta, vaikka naisen kuolemasta on kulunut jo lähes vuosi.

Surmatalon ympäristö oli helmikuisena päivänä rauhallinen. Asunnon ovessa oli kesällä poliisin eritysnauha.

25.2. 19:00

Ylivieskassa touko–kesäkuun vaihteessa tapahtuneen henkirikoksen taustalta paljastuu useita outoja yksityiskohtia.

Rikostutkinta sai alkunsa, kun nainen löytyi kuolleena omasta kodistaan kesäkuussa vähän ennen juhannusta.

Naisen kuolemaa oli kuitenkin edeltänyt tapahtumasarja, jonka aikana naisen läheiset ja naapurit olivat huolestuneet hänen hyvinvoinnistaan.

Nainen löydettiin kuolleena Ylivieskan keskustassa sijaitsevasta kerrostalosta, jossa on kaupungin vuokra-asuntoja.

1. Miten pahoinpitelyepäilyyn reagoitiin?

Jo alkuvuodesta 2022 nainen oli lähettänyt ystävälleen viestejä, joissa hän kertoi pelkäävänsä miesystäväänsä, vuonna 1985 syntynyttä miestä.

Helmikuussa 2022 nainen pyysi ystäväänsä hakemaan hänet pois Rovaniemeltä, jossa hän tuolloin asui miesystävänsä kanssa.

– Voitko hakea mut, pelottaa olla täällä, nainen kirjoitti tuolloin.

17. maaliskuuta lähetetyissä viesteissä nainen kertoi tehneensä miehestä ilmoituksen poliisille.

– Tein [miesystävästä] kaksi rikosilmoitusta. Hakkasi mut pahasti, en halua nähdä sitä enää, mutta kuulin, että se on [naisen kotipaikkakunnalla].

Tällaisia viestejä nainen lähetti ystävälleen.

– Pidätkö silmät auki ja ilmoita, jos näät, että uskallan muuttaa takaisin, uhkasi tappaa mut, nainen kirjoitti.

Huhtikuun 28. päivä nainen kertoi edelleen pelkäävänsä miestä.

– Mä en kyllä halua nähdä sitä, koska edelleen pelkään sitä, mitä se teki mulle. Ihme, että oon hengissä, nainen kirjoitti miesystävästään.

IS ei ole saanut varmistettua poliisista, oliko nainen oikeasti tehnyt ilmoituksen pahoinpitelyistä, mutta ainakin hänen läheisensä ovat tässä käsityksessä. Tiedossa ei myöskään ole, miten mahdollisiin ilmoituksiin poliisissa reagoitiin.

Toukokuun 5. päivä lähetetyistä viesteistä ilmenee, että nainen halusi aloittaa uuden elämän Ylivieskassa. Hän kertoi saaneensa Ylivieskasta uuden kodin ja päässeensä työhaastatteluun.

Lue lisää: Ylivieskan mysteeri­surman uhri aneli ystävältään apua ennen kuolemaansa – hyytävät viestit julki: ”Pelottaa olla täällä”

2. Missä nainen oli, kun poliisit kävivät?

Nainen muutti Ylivieskaan vain viikkoja ennen kuolemaansa. Syystä tai toisesta myös hänen miesystävänsä alkoi majailla naisen asunnolla kerrostalossa, jossa on kaupungin vuokra-asuntoja.

Naisen äiti kertoi olleensa alusta asti suhdetta vastaan. Nainen, hänen äitinsä ja naisen miesystävä olivat kaikki kotoisin samalta pieneltä paikkakunnalta, eikä miesystävä ollut siellä hyvässä maineessa. Miehellä oli taustallaan useita rikostuomioita, joista pari oli tullut naisten pahoinpitelystä.

– Tytär oli kuitenkin päästänyt hänet asuntoonsa, vaikka olin hänelle sanonut, että älä päästä, tytön äiti kertoi Ilta-Sanomille.

Myös naisen naapurit kiinnittivät huomiota taloon muuttaneeseen pariskuntaan, etenkin uhkaavan ja pelottavan oloiseen mieheen.

Nainen oli toukokuussa nähty kerrostalon pihalla oletetun miesystävänsä kanssa. Miehen uhkaava käytös kiinnitti naapurin huomion.

Naapurin viimeinen havainto naisesta ajoittuu toukokuun lopulle. Tuolloin, 24. toukokuuta, naisen asunnolle soitettiin illalla poliisit.

Naapuri muistaa päivämäärän siitä, että hän katsoi jääkiekon MM-kisojen Suomi–Tsekki-ottelua. Kello oli noin kymmenen illalla.

Naapuri oli kuullut naisen asunnosta huorittelua. Äänessä oli mies, naisen ääntä naapuri ei kuullut. Äänet kuuluivat, vaikka television äänet olivat jääkiekkopelin vuoksi kovalla.

Naapuri oli aikonut soittaa poliisin, kun hän oli nähnyt poliisin kaartavan kerrostalon pihaan. Naapuri kuuli jonkun miehen keskustelevan poliisin kanssa ovella ja arveli, että kyseessä oli sama mies, jonka hän oli nähnyt naisen seurassa aiemmin.

Naapuri kuuli, että mies väitti poliisille naisen lähteneen asunnosta pois. Poliisi ei naapurin mukaan mennyt sisälle asuntoon, vaan lähti. Naapuri ei ollut havainnut, että kukaan olisi asunnosta poistunut, mutta täysin varma hän ei asiasta voi olla.

Sen illan jälkeen naapuri ei enää nähnyt naista pihalla.

Lue lisää: Äiti löysi tyttärensä kuolleena asunnosta, miesystävä oleili ruumiin kanssa – naapuri teki huolestuttavan havainnon viikkoja aiemmin

Kun nainen löydettiin kuolleena, asunnon oveen ilmestyi poliisin eritysnauha.

3. Miesystävä ruumiin kanssa asunnossa

Myöhemmin kesäkuussa naapurit kiinnittivät huomiota rappukäytävässä leijailevaan karmeaan hajuun. Naapuri sanoo, että alitajuisesti hän ehkä tiesi, mistä oli kyse, mutta ei uskaltanut ilmoittaa asiasta mihinkään.

Samoihin aikoihin naisen äiti oli alkanut huolestua siitä, ettei ollut tavoittanut tytärtään viikkoihin. Hän päätti lähteä käymään asunnolla naisen siskon, eli toisen tyttärensä kanssa.

– Asunnossa oli niin hirveä haju, että tiesin heti, mitä on tapahtunut.

Nainen löytyi asunnosta kuolleena. Kuolema oli mitä ilmeisemmin tapahtunut jo jokin aika sitten, mahdollisesti jo viikkoja aiemmin.

Erikoista oli kuitenkin se, että asunnossa oli paikalla myös naisen miesystävä. Mies poistui asunnolta, kun naisen äiti ja sisko tulivat paikalle.

Asunnolla tehtiin rikospaikkatutkintaa kesällä.

4. Miesystävä vapautui yllättäen

Poliisi otti miehen kiinni epäiltynä taposta. Kesäkuun 23. päivä häntä vaadittiin Oulun käräjäoikeudessa vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä henkirikoksesta.

Käräjäoikeus oli kuitenkin toista mieltä ja vangitsi miehen vain lievemmällä syytä epäillä -perusteella. Viikon kuluttua, 30. kesäkuuta käräjäoikeus vapautti miehen.

Tuon päivän jälkeen kukaan ei ole ollut vangittuna naisen taposta epäiltynä.

Poliisi tutki asiaa kaikessa hiljaisuudessa, ja asia tuli julkisuuteen vasta Ilta-Sanomien uutisoitua tapauksesta 19. helmikuuta.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Ilkka Piispanen kertoi Ilta-Sanomille, että poliisi tutkii asiaa edelleen henkirikoksena.

Piispasen mukaan poliisi on edistynyt tutkinnassa.

– Pidän todennäköisenä, että tulemme esittämään uusia vangitsemisia.

Poliisi ei ole kommentoinut sitä, epäilläänkö rikoksesta edelleen naisen miesystävää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?