Passit uudistettiin täysin – tältä ne näyttävät

Passeissa on teemana Saaristomeri.

27.2. 10:20 | Päivitetty 27.2. 18:33

Passien ja henkilökorttien ulkoasu ja ominaisuudet uudistuvat maaliskuussa. Uusia versioita aletaan myöntää 13. maaliskuuta. Niiden ominaisuudet ja ulkoasu on suunniteltu ja toteutettu kokonaan uudelleen

Uudistus liittyy passien, henkilökorttien ja oleskelulupien valmistamista ja toimittamista koskevaan uuteen sopimukseen.

Passeissa on teemana Saaristomeri. Sen luonto esiintyy lupa-asiakirjojen kuvituksessa ja turvatekijöissä.

Kansista on tehty minimalistisemmat ja takakannen kohokuviosta löytyy kielo. Väliaikaisista passeista on tehty oranssit. Kaikissa passeissa kasvokuvaa on suurennettu. Sekä passeille että henkilökorteille tulee uutena ominaisuutena koneellista lukua helpottava 2D-viivakoodi.

Uusien passien käyttöönotto ei vaikuta jo myönnettyjen passien voimassa oloon.

Kasvokuvasta on tehty suurempi.

Kuvituksena on muun muassa joutsenia.

Passeissa on lukuisia turvaominaisuuksia. Kun henkilötietosivun laittaa uv-valon alle, siinä näkyy leppäkerttuja. Myös viisumisivut näyttävät uv-valon alla erilaisilta.

Lisäksi passin haltijan kasvokuvan päällä on optisesti muuttuva dovid-ominaisuus. Henkilötietosivun oikeasta yläkulmasta löytyy lämpöherkällä värillä painatettu punainen pieni kuvio, joka haalistuu, kun sitä lämmittää. Sellainen on myös nykyisissä passeissa. Kuvio alkaa haalistua jo, kun sitä lämmittää sormella, joten turvaominaisuus on hyvin helposti testattavissa.

Aiemmissa passeissa sisäsivuilla lensi joutsen, kun sivuja selaa nopeasti. Sitä aiemmin niillä juoksi hirvi. Nyt animaatioksi on valittu Saaristomeri-teeman mukaisesti harmaahylje.

Tietosivu on tehty polykarbonaatista. Sivulla on sekä kohokuviointia että pienenpieniä reikiä, uutuutena pyöreiden reikien lisäksi kolmikulmaisia.

Myös henkilökorteissa on samantapaisia turvaominaisuuksia.

Tältä näyttää uusi passi.

Pienet harmaahylkeet koristavat sivun alalaitoja. Hylkeet liikkuvat, kun passin sivuja selaa nopeasti.

Lupa-asiakirjojen jakelija vaihtuu. Vastuu siirtyy Thalesin alihankkijana toimivalle Schenker Oy:lle 13. maaliskuuta. Passin hankkijan näkökulmasta toimitus ei juuri muutu.

Noutopisteinä toimii R-kioskeja ja K-ryhmän kauppoja sekä joukko DB Schenkerin omia toimipaikkoja.

Toimitusprosessin palveluvalikoima kuitenkin laajenee. Jatkossa myös henkilökortteja voi tilata pika- ja express-lähetyksinä. Express-toimitusten palveluverkostoa laajennetaan nykyisestä pääkaupunkiseudun kattavasta verkostosta. Uusia toimituspaikkoja ovat Lahti, Kouvola, Turku, Tampere, Kuopio, Vaasa, Oulu ja Rovaniemi.

Passin sisäsivuilta löytyy myös purjevene.

Väliaikainen passi muuttuu keltaoranssiksi.

Henkilökortteja on useita erilaisia: kansalaisen sininen kortti, ulkomaalaisen vihreä kortti, alaikäisen punainen kortti sekä matkustusoikeuskortti, joka on harmaa. Lisäksi myös oleskelulupakortti ja oleskelukortti uudistettiin.

Tältä näyttää alaikäisen henkilökortti.

Juttua päivitetty 27.2. kello 11.21: täydennetty tietoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?