Vartiointi­firman toimitus­johtaja esitti varastelevaa romania somessa leviävällä videolla – näin mies kommentoi

Toimitusjohtaja sanoo ottaneensa saamastaan palautteesta opiksi.

Vartiointifirman toimitusjohtajan TikTok-video aiheutti kohua.

22.2. 12:48

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt kohua herättänyt pienen turvallisuusalan yrityksen toimitusjohtajan julkaisema TikTok-video.

Toimitusjohtaja esiintyy videolla firmansa vaatteissa, videon päälle on aseteltu teksti ”mää näytän ihan kanttihousulta”. Videolla toimitusjohtaja leikkii hetken koiransa kanssa, minkä jälkeen hän siirtyy kameran eteen ja alkaa esittää varastavansa tavaroita takkinsa sisään.

– Vitsi! Muistutan ihan kanttihousua, ni heti alko tehdä mieli varastaa jotain, luki nyt jo poistetun videon kuvauksessa.

”Kanttihousu” on romanimiehiin viittaava, vähättelevä termi.

Ilta-Sanomat tavoitti vartiointifirman toimitusjohtajan, joka sanoo videon olleen ”huono vitsi”. Toimitusjohtajan mukaan hän kokeili kasvoja muokannutta TikTok-filtteriä, minkä myötä videon idea syntyi sen kummemmin asiaa miettimättä.

– Niin kuin nyt on väitetty, että rasistisesti etsin tuolla kaduilla mustalaisia, että voin heille tehdä asioita, niin näin ei ole. Todella huono vitsi, hän selittää.

Todella huono vitsi.

Vartiontiliikkeen toimitusjohtaja julkaisi TikTok-tilillään videon, joka herätti runsaasti kohua sosiaalisessa mediassa. Ohessa kuva videolta.

Tili sisältää pääasiassa huumorimielessä tehtyjä videoita, jollainen myös tämän videon oli miehen mukaan tarkoitus olla.

Toimitusjohtaja kertoo saaneensa videon seurauksena puhelun romanijärjestöltä. Puhelun jälkeen hän päätyi poistamaan videon. Hän sanoo järjestön kanssa käydyn keskustelun olleen asiallinen.

– Kun mitään rasistista syytä ei minulla ollut, niin olin itse ihmeissäni siinä. Kun he perustelivat asiansa, niin totta kai ymmärsin, että voihan sen totta kai noinkin nähdä. Lupasin heille, että poistan videon.

Kun he perustelivat asiansa, niin totta kai ymmärsin, että voihan sen totta kai noinkin nähdä.

Toimitusjohtaja myöntää videon julkaisun olleen virhe.

– Jos voisin mennä ajassa taakse päin, niin en sitä (videota) tekisi, mutta ei tehtyä saa tekemättömäksi.

– Virhearvio, kun en ajatellut, että siitä mitään haloota tulisi.

TikTok-videolla toimitusjohtaja esitti työntävänsä tavaroita takkinsa sisälle.

Toimitusjohtaja painottaa, että video julkaistiin hänen omalla tilillään, eikä se hänen mielestään liity suoraan vartiointifirmaan, vaikka yrityksen vaatteet hänellä onkin videolla yllään. Yritykselle hän ei ole TikTok-tiliä luonut, koska ”yhteiskunta nykyään on vähän sellainen, että ei saisi mistään laittaa vitsiä”.

– Tuo nyt ei mitenkään meidän työntekijöitämme tai muitakaan koske. Se oli oma henkilökohtainen virhearvio.

Videon myötä toimitusjohtaja on saanut kovaakin palautetta, mutta myös asiallisia keskusteluja on käyty. Hän kertoo pahoitelleensa asiallista palautetta laittaneille aiheuttamaansa mielipahaa ja sanonut, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kenenkään mieltä.

Voin sanoa, että olen ottanut opikseni.

Lisäksi hän aikoo julkaista julkisen anteeksipyyntövideon tilillään.

– Ei se nyt mitään tekemättömäksi saa, mutta ehkä siitä ihmiset saa varmemman käsityksen, että ei tässä ole mitään kummempaa taustalla.

Toimitusjohtaja sanoo ottaneensa opiksi videojupakasta kantapään kautta.

– Sanon aina, että virheitä voi tulla, niille ei voi mitään, mutta niistä pitää ottaa opiksi. Voin sanoa, että olen ottanut opikseni.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?