Kolumnisti kertoi Järvenpään uimahallin naisten saunan ”möreästä äänestä” – syntyi somekohu

Helsingissä pohditaan parhaillaan, tarvitaanko uimahalleihin uusia ohjeistuksia. Translaki astuu voimaan 1. maaliskuuta.

Sauna on suomalaisille pyhä. Se on myös paikka, jossa kohdataan ventovieraita ilman titteleitä ja arvomerkkejä.

23.2. 9:43

Ajat muuttuvat.

Sukupuolen vahvistamista säätelevä laki eli niin sanottu translaki astuu voimaan 1. maaliskuuta.

Sen alla – vanhojen aikojen loppusuoralla – käynnistyi sanomalehti Keski-Uusimaassa keskustelu jo reilu kuukausi sitten Järvenpään uimahallin naisten saunassa kuullusta ”möreästä äänestä”.

Transsukupuolinen henkilö? Varaslähtö? Provokaatio? Urbaani legenda?

Möreästä äänestä kertoi kolumnissaan entinen kuntapoliitikko (vihreät, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset) Veli-Pekka Kiviharju, 82. Kolumnin otsikko oli Mies saunoi naisten puolella – tervetuloa uusi normaali?

Kiviharjun mukaan möreää ääntä oli käyttänyt naisten uima-asuun pukeutunut ”atleettisen näköinen mies”, joka Kiviharjun mukaan olisi selittänyt lähellä istuville naisille olevansa naisten puolella siksi, että ”koki olevansa nainen”.

Keski-Uusimaa innostui selvittämään, millaiset ovat paikalliset käytännöt vastaavanlaisiin tilanteisiin.

Koska Kiviharjun lähteenä oli klassisen urbaanin legendan mieleen tuovasti ”ystävän sisar ja tämän naispuolinen ystävä”, lisäsi Keski-Uusimaa julkaistun jutun perään tiedon, että tapahtunut oli varmistettu uimahallista ja ensi käden lähteiltä.

Keskiviikkona julkaistussa jatkojutussa kerrottiin toimituksen varmistaneen jo ennen kolumninkin julkaisua ”kyseisiltä henkilöiltä”, että tapahtumien kulku kolumnissa vastasi heidän kertomaansa.

Uimahallia ei enää mainittu.

Keski-Uusimaan selvityksen mukaan sen levikkialueella uimahallien käytännöt suhteessa transukupuolisiin asiakkaisiin vaihtelevat.

Lehden mukaan Järvenpäässä vaadittiin (uusi laki ei ole vielä voimassa) todistus käynnissä olevasta sukupuolen korjausprosessista, minkä jälkeen henkilö saattoi käyttää naisten suihkuja ja saunaa, jos peitti miehiset piirteensä uima-asulla.

Intiimitilat koetaan usein intiimeinä.

Ilta-Sanomat yritti kysyä tapauksesta tiistaina iltapäivällä Järvenpään uimahallista. Henkilökunta ohjasi kääntymään kaupungin liikuntaesihenkilön Laura Häkkisen puoleen, jolla oli tiedotusvastuu.

”Emme ole vahvistaneet, että uimahallin henkilökunta olisi ollut tietoinen, että naisten saunassa olisi ollut mieshenkilö. Pidämme tilannetta erittäin epätodennäköisenä”, Häkkinen kommentoi IS:lle sähköpostitse torstaiaamuna.

Hänen mukaansa kassan henkilökunta ensisijaisesti ohjaa asiakkaat oman pukuhuoneensa tiloihin ja naisten ja miesten pukutilat sijaitsevat eri puolilla rakennusta. Häkkinen sanoo väärinkäsityksen syntyneen Keski-Uusimaan julkaiseman kolumnin perusteella ja lehden muokanneen kolumniaan.

Keskiviikon jutussaan Keski-Uusimaa tarkensi henkilön olleen ”hyvin todennäköisesti transsukupuolinen henkilö”, joka oli saunassa ”tulkittu mieheksi”.

Kiviharju oli kolumnissaan kertonut, ettei kukaan saunassa ”nostanut mekkalaa”. Hän itse arveli syyksi hiljaisuuteen, ettei kukaan halunnut ”leimautua transfoobikoksi”.

Mikäli niin sanottua mekkalaa ei ole nostettu, tapauksen ei voi odottaakaan päätyvän uimahallin tietoon.

Järvenpään kaupungin tiistai-iltana julkaisemassa tiedotteessa kerrottiin uimahallissa käyvän asiakkaina yksittäisiä transsukupuolisia henkilöitä, joista osa haluaa hyödyntää yksityiskäytössä olevia ryhmäpukuhuoneita, mutta osa ei halua eristäytyä, vaan käyttää ”sovittujen käytäntöjen mukaisesti” naisten pukuhuonetta.

”Jos transihminen haluaa hyödyntää jompaakumpaa yleistä pukutilaa, niin keskustelemme hänen kanssaan, kumpi pukutila olisi sillä hetkellä hänelle paras vaihtoehto, jos esimerkiksi sukupuolen korjaus on vielä kesken”, Häkkinen toteaa tiedotteessa.

”Olemme ohjeistaneet transsukupuolisia asiakkaitamme, että he voivat hyödyntää uimapuvun käyttöoikeusmerkkiä, jolloin he voivat pitää uimapukua päällä yleisissä puku- ja pesutiloissa.”

Käyttöoikeusmerkki on ulospäin näkyvä lupa käyttää uima-asua siellä, missä se normaalisti pitää riisua, kuten suihkussa ja saunassa.

”Olemme myös tapauskohtaisesti suositelleet heille käyttöön yksityisiä invapuku- ja -pesutiloja, joissa he voivat pukeutua ja peseytyä.”

Tiedote päättyy Järvenpään viralliseen brändilupaukseen: Järvenpää on viisas ja väkevästi inhimillinen kaupunki, joka luo syvää yhteyttä vastaamalla kokijansa tarpeisiin ja tunteisiin.

IS ei onnistunut tavoittamaan kolumnin kirjoittanutta Veli-Pekka Kiviharjua.

Löylyssä kaikkien suomalaisten sanotaan olevan tasa-arvoisia.

Translain voimaantulon jälkeen henkilön sukupuoleksi voidaan jatkossa vahvistaa kahdesta mahdollisesta sukupuolesta se, johon asianomainen kokee kuuluvansa.

Siis joko mies tai nainen, kolmatta vaihtoehtoa laki ei tunne, vaikka Seta sellaista esitti.

Kokemus omasta sukupuolesta voi ajan vieriessä muuttua.

Lain vastustajat esittivät erilaisia uhkaskenaarioita, joiden yhteinen nimittäjä oli ajatus, että tilaisuus tekisi varkaan eli mahdollistaisi miesten harjoittaman tirkistelyn.

Mikä on tilanne Helsingissä, vs. liikuntapaikkapäällikkö Marjaana Risku?

– Tietooni ei ole tullut mitään ongelmatilanteita.

– Monissa liikuntapaikoissa on sukupuolettomia tai niin sanottuja unisex-intiimitiloja ja ryhmäpukuhuoneita, joihin asiakkaita voidaan ohjata.

– Asia on herättänyt keskustelua, ja olemme sisäisesti aloittaneet selvitystyön, jossa tullaan tarkastelemaan ja valmistelemaan mahdollisia ohjeistuksia aiheeseen liittyen.

– Kaupungin näkökulmasta on tärkeää, että kaikki ovat tervetulleita. Haluamme kunnioittaa kaikkia asiakkaitamme ja luoda kaikille turvalliset olosuhteet.

Helsingissä on neljä kunnallista uimahallia ja kaupungin osa-omistamalla yhtiöllä kahdeksan uimahallia.

– Yhteisesti keskustellaan ja selvitellään ja valmistellaan.

– Totta kai transsukupuoliset ovat käyneet (uimahalleissa) ennenkin ja tilanteita on hyvässä yhteistyössä ratkottu.

Miten on ratkottu?

– En ole kuullut mistään ongelmallista tilanteista. Ja osassa paikoista on erillisiä unisex-tiloja, kuten Itäkeskuksen uimahallissa, siellä on myös erillinen sauna.

– Järvenpään tyyppisiä tilanteita ei meillä tietääkseni ole ollut.

Luuletko, ettei tulekaan?

– Vaikea spekuloida, kuten sanoin, meillä on käynnissä selvitystyö.

Voiko sen jotenkin tiivistää otsakkeen omaisesti?

– Tulemme tarkastelemaan meidän toimintaohjeistuksia liittyen sukupuolivähemmistöjen huomioimiseen liikuntapaikkojen pukeutumis- ja pesutiloissa.

Onko jatkossa OK, että naisten saunaan tulee (juridista sukupuolta korjannut) mies, joka kokee itsensä naiseksi?

– Kuten sanoin, tällaisia tilanteita, haastetilanteita, meillä ei ole ollut.

Löytyykö tekeillä olevasta ohjeistuksesta vastauksia sellaisiin tilanteisiin?

– En osaa vielä sanoa, minkä tasoinen siitä tehdään, mutta siinä tarkastellaan ohjeistuksia ja kysymme näkemyksiä erilaisilta asiantuntijoilta.

– Tämä on nyt noussut enemmän keskusteluun ja siksi haluamme pohtia ohjeistuksia.

Olemmeko uuden edessä?

– Laki on totta kai uusi, mutta erilaisia käyttäjiä on ollut liikuntapaikoilla ennenkin.

– Eikä ole syntynyt ongelmatilanteita.

Tekstiä muokattu 23.2. kello 11.02: korjattu lopusta yhden kysymyksen muotoilu: sukupuolta korjannut. Tekstiin lisätty Laura Häkkisen kommentit 23.2. kello 11.20.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?