Äiti löysi tyttärensä kuolleena asunnosta, miesystävä oleili ruumiin kanssa – naapuri teki huolestuttavan havainnon viikkoja aiemmin

Äiti kertoo olleensa alusta asti tyttärensä ja tämän miesystävän suhdetta vastaan.

Ruumis löytyi Ylivieskan keskustassa sijaitsevasta kaupungin vuokratalosta.

21.2. 21:12

Ylivieskan mysteerisurman uhrin äiti koki suuren järkytyksen viime kesäkuussa, kun hän meni tyttärensä asunnolle tarkistamaan tämän vointia.

– Asunnossa oli niin hirveä haju, että tiesin heti, mitä on tapahtunut.

Noin 40-vuotias nainen löytyi asunnosta kuolleena. Kuolema oli mitä ilmeisemmin tapahtunut jo jokin aika sitten, mahdollisesti jo useita viikkoja aiemmin.

Kun äiti ja sisko menivät asunnolle, he löysivät keittiöstä myös uhrin miesystävän, joka kuitenkin poistui paikalta.

Poliisi otti miehen kiinni epäiltynä taposta. Mies oli viikon verran vangittuna, minkä jälkeen käräjäoikeus kuitenkin vapautti miehen. Käräjäoikeuden mielestä miehen syyllisyyden tueksi ei ollut todennäköisiä syitä.

Poliisi tutkii naisen kuolemaa edelleen henkirikoksena, mutta ketään ei ole ollut vangittuna rikoksesta viime kesäkuun jälkeen. Poliisi ei ole vahvistanut, epäilläänkö rikoksesta edelleen samaa miestä, joka oli aiemmin vangittuna.

Naapurin mukaan kaupungin vuokratalossa on ollut välillä muutenkin levotonta.

Äiti kertoo, ettei hän ollut tehnyt tyttärestään katoamisilmoitusta, koska heillä oli toisinaan ollut riitaa, eikä ollut täysin tavatonta, että tytär ei vastannut puhelimeen.

Kun äiti ei saanut tyttäreensä yhteyttä viikkoihin, hän lähti toisen tyttärensä, uhrin siskon kanssa tarkistamaan tilannetta asunnolle Ylivieskaan.

Äiti kertoo, että hänen tyttärensä ja tämän miesystävän suhteessa oli ollut väkivaltaa. Tytär oli muuttanut Ylivieskaan vasta vähän ennen kuolemaansa Rovaniemeltä.

IS kertoi maanantaina, että nainen oli kertonut ystävälleen viesteissään, miten hän pelkäsi miesystäväänsä. Nainen kertoi viime maaliskuussa tehneensä miehestä kaksi rikosilmoitusta, koska mies oli pahoinpidellyt häntä. Nainen kertoi pelostaan vielä 28.4. eli vain muutamia viikkoja ennen kuolemaansa.

Lue lisää: Ylivieskan mysteeri­surman uhri aneli ystävältään apua ennen kuolemaansa – hyytävät viestit julki: ”Pelottaa olla täällä”

Äiti kertoo olevansa tietoinen tyttären tekemistä rikosilmoituksista. Äidin mukaan mies ei missään vaiheessa ollut toivottu vävykokelas.

– Olin aina ollut heidän suhdettaan vastaan.

Tytär oli muuttanut Ylivieskaan aloittaakseen uuden elämän, mutta mies tuli perässä.

Äiti on pahoillaan siitä, ettei tytär kuunnellut hänen varoituksiaan.

– Tytär oli kuitenkin päästänyt hänet asuntoonsa, vaikka olin hänelle sanonut, että älä päästä.

Henkirikoksen paljastuttua uhrin oveen ilmestyi poliisin eristysnauha.

Myös naapurit olivat huolestuneet naisesta jo ennen tämän kuolemaa. Nainen oli toukokuussa nähty kerrostalon pihalla oletetun miesystävänsä kanssa. Miehen uhkaava käytös kiinnitti naapurin huomion.

Pariskunta piti usein parvekkeen ovea auki. Joskus asunnosta kuului naapurin mukaan miehen huutoa.

Naapurin viimeinen havainto naisesta ajoittuu toukokuun lopulle. Tuolloin, 24.5., naisen asunnolle soitettiin poliisit illalla. Naapuri muistaa päivämäärän siitä, että hän katsoi jääkiekon MM-kisojen Suomi–Tsekki-ottelua. Kello oli noin kymmenen illalla.

Naapuri oli kuullut naisen asunnosta huorittelua. Äänessä oli mies, naisen ääntä naapuri ei kuullut. Äänet kuuluivat, vaikka television äänet olivat jääkiekkopelin vuoksi kovalla.

Poliisin tutkijoita kerrostalon pihamaalla.

Naapuri oli aikonut soittaa poliisin, kun hän olikin nähnyt poliisin kaartavan kerrostalon pihaan. Naapuri kuuli jonkun miehen keskustelevan poliisin kanssa ovella ja arveli, että kyseessä oli sama mies, jonka hän oli nähnyt naisen seurassa aiemmin. Naapuri kuuli, että mies väitti poliisille naisen lähteneen asunnosta pois. Poliisi ei naapurin mukaan mennyt sisälle asuntoon, vaan lähti.

– Poliiseille puhuessaan mies kuulosti hyvin tyyneltä. Ihan kuin hän olisi ollut eri ihminen kuin se, joka asunnossa aiemmin huusi.

Sen illan jälkeen naapuri ei enää nähnyt naista pihalla.

Myöhemmin kesäkuussa naapurit kiinnittivät huomiota rappukäytävässä leijailevaan karmeaan hajuun. Naapuri sanoo, että alitajuisesti hän ehkä tiesi, mistä oli kyse, mutta ei uskaltanut ilmoittaa asiasta mihinkään.

– Jotenkin sitä kai tiesi, ettei mitään olisi enää tehtävissä.

Naapuri kertoo, että miehen hyytävä olemus jäi hänelle mieleen.

– En ole ikinä kokenut mitään niin pelottavaa.

Naapurin mukaan poliisi on puhuttanut häntä, ja hän on kertonut havainnoistaan.

Väestötietorekisterissä uhrin kuolinpäiväksi on merkitty kyseinen päivä, 24.5., jolloin poliisit naapurin mukaan kävivät asunnolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?