Ylen koulukone nostatti Twitter-myrskyn: ”Todella surullista”

Yle julkaisi hakukoneen, josta voi katsoa muun muassa, kuinka paljon suomea toisena kielenään opiskelevia S2-oppilaita kussakin koulussa on. Opetusministeri Li Andersson pitää ratkaisua surullisena.

18.2. 16:00

Yle julkaisi torstaina koulukoneen, josta voi katsoa muun muassa lähialueen koulun päättö­todistuksen keskiarvon, S2-oppilaiden määrän ja korkea­koulutettujen osuuden alueella. Koulukone on herättänyt Twitterissä runsaasti keskustelua: moni paheksuu Ylen ratkaisua, mutta toiset puolustavat sitä.

Opetusministeri Li Andersson (vas) ihmettelee, miksi juuri Yle on tehnyt kyseisen koulukoneen.

– Todella surullista, että juuri Yle on mennyt tekemään tällaista. Tällainen ”koulukone” lisää segregaatiota ja eriarvoisuutta ja leimaa vielä vieras­kielisiä oppilaita nostamalla erikseen esille S2-oppilaiden osuuden. Ei näin @Yleisradio, Andersson kirjoittaa twiitissään.

Opetushallitus kertoo puolestaan Twitterissä, että se on pyytänyt Yleä olemaan julkaisematta koulu­kohtaisia tietoja.

– Yle on päättänyt julkaisusta, Opetus­hallitus twiittaa.

Helsingin apulais­pormestari Nasima Razmyar tuomitsee koulu­koneen ”mauttomana”.

– Ylen julkaisema koulukone, jolla koulu­shoppailuun kannustetaan, on todella mauton tapa käsitellä yhteis­kunnan eriarvoisuutta. Lasten arvottaminen tällä tavoin on räikeän toiseuttavaa ja väärin. Keinoja eriarvoisuuden purkuun pitää käsitellä, mutta Yle vain lietsoo ennakko­luuloja, Razmyar twiittaa.

Lapsiasia­valtuutettu Elina Pekkarinen paheksuu niin ikään Ylen ratkaisua. Myös Vanhempain­liitto on liittynyt Twitterissä Pekkarisen vetoomukseen.

– Peruskoulujen leimaaminen tällä tavoin kostautuu alueiden lapsille ja kääntyy pian koko alueen veto­voimaa vastaan. Pyydän ⁦@yleuutiset harkitsemaan, onko hakukone eettisesti kestävä, Pekkarinen twiittaa.

Kirjailija Vesa Heikkinen puolestaan huomauttaa, ettei koulu­koneessa ole tietoja opettaja­määrästä per oppilas, ryhmien koosta, koulun tiloista, välineistä tai oppi­materiaaleista.

Tutkija Antti Kääriälä nostaa Twitterissä esille, että myös koneen paheksujat valikoivat lastensa koulun koneessa käytettyjen indikaattorien perusteella.

Perussuomalaisten puheen­johtaja Riikka Purra paheksuu omassa twiitissään sitä, että Opetushallitus on yrittänyt estää Yleä julkaisemasta koulukonetta. Purran mukaan hän on arvostellut Opetus­hallitusta aiemmin haluttomuudesta reagoida ruohon­juuri­tason ongelmiin koulussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?