Ullanlinnan psykiatrimiehen puheet joutuivat outoon valoon – väitti välikohtausta Alkossa erehdykseksi, Volvo-turmaa täydeksi vahingoksi

Vaimonsa murhasta epäilty Ullanlinnan psykiatri on puhunut itsensä ulos kuumottavista tilanteista. Uuden rikosepäillyn jälkeen ne näyttäytyvät nyt aivan uudessa valossa.

19.2. 6:45

Ullanlinnassa tapahtuneesta vaimonsa murhasta epäilty 48-vuotias psykiatrimies on joutunut selittämään tekojaan poliisi­kuulusteluissa useampaan otteeseen.

Joka kerta sanat eivät kuitenkaan vaikuta vastanneen aivan täysin todellisuutta – ainakaan poliisi­tutkinnassa tapahtuneiden käänteiden perusteella.

Viime joulukuussa Ullan­linnassa tapahtuneen surman lisäksi miestä on kuultu aiemmin elokuussa 2021 Helsingin Etelärannassa sattuneista poikkeuksellisista tapahtumista.

Hengen­vaarallisessa tilanteessa psykiatrin ajama Volvon katu­maasturi syöksyi yllättäen mereen Kauppatorin reunalta. Miehen lisäksi kyydissä oli hänen perheensä: vaimo, neljä lasta sekä lemmikki­mäyräkoira.

Tältä paikalta psykiatri ajoi auton mereen.

Tapahtuneen jälkeen mies kuvaili käsittämätöntä tapausta monin sanankääntein.

Hän totesi pysäyttäneensä koeajossa olleen farmariauton altaan reunalle, koska halusi näyttää lapsilleen meripelastus­veneen.

Omien sanojensa mukaan hänen tarkoituksenaan oli peruuttaa sen jälkeen paikalta pois, mutta ”jostain syystä” automaatti­vaihteisto olikin eteenpäin ja auto lensi reunan yli veteen.

Mies väitti tilannetta ”täydeksi vahingoksi”.

– Siinä sitten sähläsin jotain ja meni ilmeisesti väärä vaihde päälle. Olin laittavinani pakin päälle, mutta auto lähtikin eteenpäin kun painoin kaasua, mies sanoi tapahtuneen jälkeen poliisin kuulustelussa.

Sekaannusta kuljettaja perusteli auton erilaisella automaatti­vaihteistolla sekä penkin asennolla, joka oli vielä tunnin ajelunkin jälkeen ”automyyjän säädöillä”, eli kauempana mihin hän oli yleensä tottunut.

– Siinä ei huomannut, mikä vaihde on päällä, eikä se vetänyt mihinkään suuntaan. Vasta kaasua painaessa huomasin, että autossa on vaihde eteenpäin, mies kuvaili kuulustelussa.

Mies väitti menneensä traumaattisesta tilanteesta niin paniikkiin, ettei hän pystynyt pysäyttämään autoa.

Lokakuussa 2021 mies tuomittiin mereen ajosta sakkoihin liikenne­turvallisuuden vaarantamisesta.

Psykiatrin ohjastaman auton kerrotaan painuneen nopeasti pinnan alle. Uppoamispaikka yläilmoista kuvattuna.

Perjantaina asiassa tapahtui kuitenkin suuri käänne, kun poliisi ilmoittikin epäilevänsä psykiatria viidestä murhan yrityksestä.

Toisin sanoen miehen epäillään yrittäneen murhata koko perheensä ajaessaan auton veteen.

Onnettomuudelta silloisessa valossa näyttäytynyt vaara­tilanne on muuttunut uuden esitutkinnan aikana huomattavasti vakavammaksi rikos­tutkinnaksi.

Poliisi kertoo Ullanlinnan henkirikos­tutkinnassa selvinneen asioita, joiden seurauksena myös mereen ajamisen epäillään olleenkin suunniteltu teko.

Tutkinnanjohtaja Tommi Lehtonen sanoo Ilta-Sanomille, miten Ullanlinnan rikos­tutkinnan puhutuksissa tuli esiin uusia tietoja, jotka antoivat aihetta epäillä, ettei auton syöksy mereen ollutkaan vahinko, kuten mies on aiemmin kertonut.

Lue lisää: Tämä tiedetään Ullanlinnan psykiatrin epäillystä perhemurhan yrityksestä

Samaan aikaan poliisi tiedotti myös, että joulukuussa 2022 Ullanlinnassa tapahtunutta psykiatrin puolison surmaa tutkitaan nyt tapon sijaan murhana.

Vuonna 1974 syntynyt psykiatri on myöntänyt jo aiemmin kuulusteluissa aiheuttaneensa 47-vuotiaan vaimonsa kuoleman.

– Ei hän tuppisuu ole ollut, rikoskomisario Lehtonen kuvaili miehen kuulusteluja IS:lle murhaepäilyyn liittyen aiemmin tällä viikolla.

Perjantaina helsinkiläinen psykiatri vangittiin perheensä murhan yrityksestä epäiltynä.

Mies on joutunut selvittämään epäilyttäviä tekojaan myös kolmannen kerran.

20 vuotta sitten, toukokuussa 2003, hän kärähti tuoreeltaan käveltyään Helsingin Kaivopihan Alkosta ulos maksamaton Bols Blue -likööripullo laukussaan.

Häntä syytettiin tapahtuneesta näpistyksestä.

Kun mies pysäytettiin, hän vaikutti tilannetta todistaneen henkilön kertoman mukaan yllättyneeltä ja hämmentyneeltä.

Hän kiisti syytteet. Mies sanoi laittaneensa 12 euron arvoisen liköörin laukkunsa, koska ei pystynyt pitelemään sitä käsissään samaan aikaan kahden siideri­pullon kanssa. Kassoille päästyään hän taas totesi olleensa niin ajatuksissaan, ettei tajunnut nostaa likööri­pulloa kassalle.

– Vastaajan mukaan kyseessä on erehdys, ja heti kun se huomattiin, hän halusi maksaa pullon, käräjä­oikeuden ratkaisussa todettiin.

Myymälän valvonta­kameran tallenteelta selvisi, miten mies oli siideri­hyllyn kohdalla vilkuillut ympärilleen, ennen kuin hän sulkenut liköörin laukkuunsa.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei syyllisyydelle ollut riittävää näyttöä ja syyte kumottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?