Mies purki vuosien veljes­riidan rälläkällä posti­laatikkoon Lahdessa

Isoveli oli vienyt jo kolme laatikkoa ja neljäs oli jo lähdössä.

Postilaatikkoriidassa käytetty kulmahiomakone ja jatkojohto

17.2. 18:28

Vuosikausia jatkunut veljesten välinen postilaatikkoriita sai laajat mittasuhteet, kun sitä ratkottiin rälläkällä ja lapiolla Lahdessa. Veljekset ovat syntyneet 1960-luvun alkuvuosina.

Lähes kolmen vuoden takainen tapahtuma oli eräänlainen välitilinpäätös, sillä sitä ennen veljesten yhteisestä tieliittymästä oli kadonnut jo kolme nuoremman veljen postilaatikkoa. Kadonneet laatikot löytyivät vanhemman veljen kiinteistöltä varastosta.

Neljännen laatikon lähtö oli lähellä. Isoveli oli saanut rälläkällään postilaatikon metallijalkaan jo hyvän alun, mutta katkaisu keskeytyi, kun pikkuveli ja tämän naisystävä puuttuivat tapahtumien kulkuun.

Poliisi kuvasi lepoasennossa olevat laatikot isonveljen pihassa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa isoveli sai kolme syytettä.

Vastaajaa syytettiin tietoliikenteen häirinnän yrityksestä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja kunnianloukkauksesta. Syytteistä kaksi ensin mainittua kaatuivat ja kolmannesta tuli sakkoja.

Postilaatikot haja-asutusalueella määrätään postilain perusteella paikkaan, jonka Posti Oy osoittaa. Kiinteistönomistaja on velvollinen sallimaan vähäisen rakennelman, jos se on omistajan kannalta kohtuullinen.

Veljeksillä oli ollut vuosia yhteinen postilaatikko ja heidän välinsä olivat olleet vuosikymmenten ajan huonot.

Vanhemmalle veljelle tuli kertomansa mukaan yllätyksenä tieto, että nuorempi veli oli laittanut oman laatikkonsa liittymään. Syytetty poisti veljensä luvatta pystyttämät laatikot, jotka haittasivat näkyvyyttä.

Oikeuden mielestä jäi epäselväksi, oliko postilaatikko tiealueella vaiko vastaajan maalla.

Syyttäjä katsoi, että vastaaja esti tai häiritsi postiliikennettä, kun hän yritti poistaa postilaatikon ja estää postin toimitukset.

Postilaatikon tolpan juuressa ovat näkyvissä kulmahiomakoneen jäljet.

Oikeudessa jäi epäselväksi, oliko isoveli saanut tiedon Postin päätöksestä, joka koski nuoremman veljen laatikkoa.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen, koska epäilys jäi siitä, että vastaaja olisi syyllistynyt tietoliikenteen häirinnän yritykseen. Oikeuden näkemys oli, että rikoslain tieto- ja viestintärikoksen rangaistussäännöksillä on tarkoitettu suojata uudistuvaa teknistä tietojen siirtoa, käsittelyä ja viestintää.

Jos sillä olisi tarkoitettu vuosisadan käytössä olleita yksinkertaisia postilaatikoita olisi lain esitöissä ollut siitä selkeä maininta, jota siinä ei ollut, ja oikeus hylkäsi syytteen tietoliikenteen häirinnästä.

Pahoinpitelysyyte liittyi suoraan tilanteeseen, jossa vastaaja oli katkaisemassa postilaatikon tolppaa, ja veli tuli naisystävänsä kanssa paikalle. Naisystävä yritti estellä tapahtumaa ja kertoi ottaneensa työkoneen sähköjohdosta kiinni.

Tilanne oli sekava ja näyttö pahoinpitelystä oli oikeuden ratkaisun mukaan ristiriitaista, joten oikeus hylkäsi syytteen.

Syytteistä menestyi ainoana kunnianloukkaus, josta isoveli sai sakkotuomion ja maksettavaksi korvauksia. Kunnianloukkaus kohdistui neljään henkilöön. Väitteet olivat valheellisia. Osa oli luettavissa lyhyen aikaa Facebookissa.

Tuomittu sai 60 päiväsakkoa. Sakkosummaksi tuli 600 euroa. Hänen on maksettava neljälle asianomistajalle 4 200 euroa kärsimyskorvauksia. Oikeudenkäyntikuluja tuomitun on maksettava noin 4 000 euroa. Perjantaina annettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Pahoinpitelyn yritykseen liittyy myös syyttäjän vuosi sitten tekemä syyttämättäjättämisratkaisu. Isoveli oli tehnyt naisesta rikosilmoituksen, jota tutkittiin pahoinpitelyn yrityksenä. Isoveli väitti, että nainen yritti tehdä hänelle lapion kanssa väkivaltaa.

Syyttäjä perusteli ratkaisuaan hätävarjelulla. Hän katsoi, että nainen piti lapiolla etäisyyttä rälläkällä uhkaajaan ja puolusti siten itseään eikä nostanut syytettä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?