Tämä tiedetään Ullanlinnan psykiatrin epäillystä perhemurhan yrityksestä

Virkavalta epäilee, että vaimonsa murhasta epäilty psykiatri yritti elokuussa 2021 murhata koko perheensä. Poliisi luuli mereenajoa ensin onnettomuudeksi.

Psykiatri vangittiin perjantaina myös uusista rikoksista epäiltynä. Mereenajo tapahtui Kauppatorilla elokuussa 2021.

17.2. 14:19

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut Ullanlinnan murhasta epäillyn psykiatrimiehen todennäköisin syin myös viidestä murhan yrityksestä epäiltynä.

Poliisi vahvistaa, että epäillyt murhan yritykset tapahtuivat elokuussa 2021, kun miehen kuljettama auto ajautui Vironaltaaseen Kauppatorin edustalla.

Helsingin poliisi tutki tapausta tuolloin liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Poliisi on aloittanut tapauksesta uuden esitutkinnan.

– Ullanlinnan henkirikos­tutkinnassa on ilmennyt asioita, joiden perusteella epäilemme, että mereen ajaminen vuonna 2021 on ollut suunniteltu teko. Toistaiseksi emme ota kantaa siihen, millaisia nämä ilmenneet asiat ovat, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tommi Lehtonen tiedotteessa.

Kaikki auton matkustajat päätyivät veden varaan elokuun 2021 mereenajossa. Kauppatorilla käynnistyi tuolloin mittava pelastusoperaatio.

Lue lisää: Ullanlinnan psykiatri vangittiin epäiltynä perhemurhan yrityksestä – ei peitellyt kasvojaan oikeudessa

Esitutkinnassa asianomistajina eli uhreina ovat kaikki auton kyydissä olleet matkustajat, joista osa oli psykiatrimiehen ja osa hänen vaimonsa lapsia. Myös henkirikoksen uhrina kuollut vaimo oli kyydissä.

Tapahtuma-aikaan poliisi tutki tapausta liikenne­turvallisuuden vaarantamisena, koska silloisten tietojen valossa tapahtuma näyttäytyi lähinnä onnettomuutena, poliisi kertoo.

Lehtonen kertoo Ilta-Sanomille, että poliisi on pitänyt henkirikostutkinnan alusta asti mielessä, että epäillyn taustalta löytyy edellä kuvattu tapaus. Henkirikosta varten tehdyissä puhutuksissa tuli ilmi tietoja, jotka antoivat aihetta epäillä, ettei auton ajaminen mereen ollut sittenkään vahinko, kuten mies oli aiemmin kertonut.

Tutkinnassa tehdyt tarkistukset ovat vahvistaneet epäilyä.

Lehtonen painottaa, että asiassa ei olisi aikanaan voitu silloin käytettävissä olevilla tiedoilla päätyä muuhun lopputulokseen kuin siihen, että kyse oli vain liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Uudet, henkirikostutkinnan myötä ilmi tulleet asiat ovat kuitenkin antaneet aihetta arvioida asiaa toisin.

Vaimon epäilty murha tapahtui pariskunnan yhteisessä asunnossa helsinkiläisellä arvoalueella Ullanlinnassa.

Ullanlinnan epäilty henkirikos tapahtui 15.–16. joulukuuta viime vuonna.

Henkirikoksen tutkintanimike on poliisin mukaan muuttunut taposta murhaksi.

– Syynä nimikkeen muuttumiseen ovat seikat, jotka ovat tulleet esiin tutkinnan aikana. Suunnitelmallisuutta tukevat useat erilaiset asiat, sanoo tutkinnanjohtaja Lehtonen.

Lehtonen täsmentää, että murhanimikkeeseen olisi luultavasti päädytty ilman aiempaa epäiltyä murhan yritystäkin.

– Nimikkeen muuttuminen perustuu kokonaisarvioon, ei mihinkään yksittäiseen asiaan.

Lue lisää: Tämä Ullan­linnan epäillystä taposta ja uhrin kuolin­syystä tiedetään nyt

Poliisille ei ole selvinnyt esitutkinnassa yksittäistä motiivia, joka olisi johtanut Ullanlinnan henkirikokseen. Poliisi ei myöskään tiedä, miksi epäilty päätti toteuttaa henkirikoksen juuri nyt, kun aiemmasta epäillystä murhan yrityksestä oli kulunut jo yli vuosi.

Epäilty on kertonut poliisille oman versionsa tapahtumien kulusta. Lehtonen sanoo, että epäillyn kertomus on edelleen tietyiltä osin erilainen kuin poliisin käsitys tapahtumista.

– Meidän näkemyksemme mukaan kaikki asiat eivät ole voineet tapahtua niin kuin hän kertoo. Meillä on tästä myös vastakkaista näyttöä, sanoo Lehtonen.

Epäillyn murhan syytteennoston määräaikaa on pidennetty. Uusi määräaika on 23. toukokuuta. Murhan yrityksille määrättiin sama syytteennoston määräaika.

Poliisi tiedottaa kokonaisuudesta seuraavan kerran viimeistään, kun esitutkinta on valmis ja tapaus siirtyy syyteharkintaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?