Omaiset kertovat häpeällisistä hautajaisista: Päihtynyt pappi ei muistellut lainkaan vainajaa, huuteli vain – ”Olen Ylistarosta!”

Hautajaisista on kulunut kohta kolme vuotta, mutta vieläkin tapahtunut nostaa vainajan leskellä ja tyttärellä tunteet pintaan.

Pappi sanoi vain, että ”siunaan tämän”, eikä muistanut edes vainajan nimeä, järkyttynyt tytär muistelee.

17.2. 16:28

Keväällä 2020 seinäjokelaista perhettä kohtasi suuri suru, kun Katariina Kinnarin äiti joutui saattohoitoon ja menehtyi.

Vain reilua vuotta aiemmin äiti oli saanut laaja-alaisen aivoverenvuodon, halvaantunut ja menettänyt puhekykynsä. Sitä perhe ei osannut arvata, millainen häpeällinen tragedia hautajaisista muodostuisi.

Omaiset kertoivat humalaisen papin toimittamasta siunaustilaisuudesta aiemmin Ilkka-Pohjalaiselle.

Kinnarin äidin siunaustilaisuus järjestettiin koronapandemian vuoksi vain kymmenelle hengelle Törnävän siunauskappelissa perjantaina 20. huhtikuuta 2020.

– Sain seurakunnalta papin yhteystiedot, ja minulle sanottiin, että hän ottaa minuun yhteyttä. Pappi ei ottanut yhteyttä, vaan jouduin tavoittelemaan häntä useamman kerran, Kinnari kertaa.

Hautajaisvieraat olivat kokoontuneet kappelin eteiseen, kun he näkivät, että mustaa Audia kuljettanut nainen toi papin pihaan. Autosta noussut pastori hoiperteli sisälle niin epävarmoin askelin, että Kinnari kysyi heti tyttäreltään, onko mies juovuksissa.

– Kun menimme sisään ja otimme takit pois, sanoin tyttärelle toistamiseen, että onko pappi hänen mielestään humalassa ja horjuuko se. Tytär katseli minua epäuskoisena.

Siunaustilaisuuden aikana papin horjunta jatkui. Kinnarin mukaan papin sammaltavasta puheesta ei saanut kunnolla selvää. Hautajaisissa pappi ei puhunut tavalliseen tapaan, huokaili vain ja nousi yhtäkkiä ylös ja huikkasi vieraille: ”Olen Ylistarosta!”

– Se oli ihan kauheaa. Yhdessä vaiheessa nousin ylös ja katsoin kanttoria. Hänkin nousi ylös ja katsoi minua. Ajattelin, että menen vessaan soittamaan poliisit.

Kinnari pelkäsi kuitenkin pilaavansa äitinsä hautajaiset ja alkoi miettiä, voiko kirkonmiehen erikoinen käytös johtua esimerkiksi sairaudesta. Kun mies vain huokaili ja istui penkillä lepäämässä, tytär nousi ylös ja kysyi, voiko hän pitää äidilleen muistopuheen. Hän ei pystynyt katsomaan lapsiaan silmiin, koska pelkäsi romahtavansa.

– Itkunsekaisen puheeni jälkeen sanoin papille, että tähän väliin kuuluisi rukoilla. Siihen pappi totesi, että jos te niin haluatte. Pappi ei muistellut siunaustilaisuudessa vainajaa lainkaan. Emme saaneet tilaisuutta laskea kukkia, vaan jouduimme jättämään kukat uurnanlaskupaikalle ulos.

Vainajan leski Risto Ylkänen muistelee, että kesken siunaustilaisuuden arkun vierellä seissyt pappi alkoi yhtäkkiä osoittaa sormellaan tyttären ex-miestä ja huutaa: ”Hei, minä tunnen tuon miehen!” Ylkänen kiukustui tilanteesta niin, että uhkasi tyttärentyttärelleen, että käy mieheen käsiksi.

– Plikka katseli minua siihen malliin, että ajattelin, että parempi kun pidän perseeni penkissä. Ajattelin silloin painokelvottomia asioita. Kun pääsimme pihalle, olimme koko porukka niin järkyttyneitä, ettemme saaneet soitettua poliisille.

Kun pääsimme pihalle, olimme koko porukka niin järkyttyneitä, ettemme saaneet soitettua poliisille.

Leski pohtii, että lähes kuusikymmentä vuotta vierellä kulkeneen puolison elämä päättyi kurjasti, mutta kaiken päälle surevat omaiset eivät saaneet edes saattaa vaimoa, äitiä ja isoäitiä haudan lepoon kunnialla. Shokkitilassa olleet omaiset eivät ymmärtäneet tehdä tapauksesta heti poliisiasiaa.

–Tämä asia ei ole mihinkään unohtunut. Kyllä sen on muistanut joka päivä, Ylkänen sanoo.

Tämä asia ei ole mihinkään unohtunut. Kyllä sen on muistanut joka päivä.

Tyttären puheen ja rukouksen jälkeen pappi istui alas ja hoiperteli sitten arkun luo ja otti kauhan käteensä.

– Hän alkoi vain sirotella hiekkaa arkun päälle ja sanoi: ”siunaamme tämän”. Hän ei kutsunut vainajaa edes nimeltä, Kinnari muistelee.

Traumaattiset tapahtumat nousivat uudelleen omaisten mieliin, kun tuli julki, että sama pappi oli toimittanut humalassa siunaustilaisuutta viime vuoden elokuussa Nakkilassa. Hautajaiset keskeytettiin ja Turun arkkihiippakunnan tuomikapituli erotti papin pappisvirasta.

– Se oli niin kuin oltaisiin täräytetty koivunhalolla päähän. Asia lävähti uudelleen eteen, vainajan leski kuvailee.

Sittemmin on ilmennyt, että sama pappi oli huhtikuussa 2020 humalassa kaksissa hautajaisissa peräkkäisinä päivinä. Viime kesäkuussa samainen kirkonmies jäi kiinni ajettuaan henkilöautoa 2,93 promillen humalassa.

Lue lisää: I-P: Hautajaisissa humalassa esiintynyt pappi on siunannut vainajia päihtyneenä aiemminkin

Seinäjoen seurakunta järjesti vainajalle pian toisen siunaustilaisuuden, joka meni sekä lesken että tyttären mukaan niin kuin piti. Mukava naispappi piti tilaisuudessa kauniin puheen ja Seinäjoen seurakunta hyvitti tilaisuuteen kukkavihkon. Toiseen siunaustilaisuuteen osallistuivat vain vainajan leski, tytär ja vanhin tyttärentytär.

– Nuoremmat lapset ja lapsenlapset eivät ymmärrä sellaista, että miksi mennään kahteen kertaan mummon hautajaisiin, Kinnari sanoo.

– En ole tähän ikään mennessä kuullut, että ketään olisi pitänyt kahteen kertaan siunata, Ylkänen päivittelee.

Myös tyttären oli vaikea uskoa tapahtunutta todeksi. Tilaisuuden jälkeen tytär oli niin häpeissään ja shokissa, ettei voinut kertoa asiasta kenellekään. Hän oli kuitenkin hautajaisia seuraavana maanantaina yhteydessä Seinäjoen seurakuntaan. Kirkkoherra kertoi tyttärelle kuulleensa tapahtumista ja käyneensä paikalla, jotta pappi olisi puhallutettu, mutta tämä oli ehtinyt poistua kappelista.

– Kirkkoherra sanoi, että tämä on äärettömän kamala tilanne. Hän soitti vielä uudelleen ja kertoi, että pappi on laitettu pois viralta ja erotettu kuudeksi kuukaudeksi. Hän oli ollut vain kahden kuukauden ajan sijaispappina.

Vainajan tytär ei syytä tapauksesta Seinäjoen seurakuntaa. Hän on kuitenkin hämmentynyt, että sama pappi pääsi pilaamaan toisen vainajan hautajaiset myöhemmin toisaalla Suomessa, Nakkilassa.

– Sanoin isälle, että tämä on suuri vainajan häväistys ja omaisia kohtaan kauhea loukkaus. Ei ole sanoja, kuinka pahalta se tuntui.

Omaiset ovat tehneet jälkikäteen tapauksesta rikosilmoituksen.

– Ikinä en tule tuota unohtamaan, eikä isä varsinkaan. Leskelle se on kaikkein pahin tilanne.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?