Tukes kiinnostui Tahkon kaksois­turmasta – varoitti nestekaasun vaaroista jo aiemmin

– Pyysin poliisia ilmoittamaan, jos tutkinnassa löytyy viitteitä, että jokin laite on tähän osallisena, ylitarkastaja Heikkinen kertoo.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttavat vanhojen ja huoltamattomien nestekaasulaitteiden turvallisuusriskeistä, kuten palo- ja häkävaarasta.

18.2. 14:34

Äidin ja tyttären hengen vaatinut Tahkon traaginen ruokavaunuturma herättää huolta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesissa.

Tukes on ollut yhteydessä poliisiin.

– Pyysin poliisia ilmoittamaan, jos löytyy viitteitä, että jokin laite on tähän osallisena, kertoo ylitarkastaja Jere Heikkinen.

Heikkinen tarkoittaa Tukesin valvonnan reviirille kuuluvia laitteita.

Hän itse on kiinnostunut laitteista, joissa nestekaasua käytetään lämmittämiseen tai ruuan laittamiseen.

– Se on todennäköistä, että sellaisia siellä on ollut, ja silloin se tulee meidän tontillemme ja voimme auttaa poliisia.

Lue lisää: Kaksi kadonnutta naista löytyi kuolleina ruuanmyyntivaunusta Tahkolta – SS: kyseessä äiti ja tytär

Otkes eli Onnettomuustutkintakeskus ei tutki Tahkon turmaa toisin kuin aiemmin talvella tapahtunutta neljän ihmisen hengen vaatinutta Kirkkonummen Veikkolan turmaa.

Siellä kuolemat aiheutti autotallin auton pakokaasu ja häkä.

Lue lisää: Otkes: Kirkkonummen mysteeri­kuolemien syy selvisi – auto oli käynnissä, pako­kaasu levisi

Tukesia Tahko kiinnostaa.

– Kaasujääkaappi, ruuanlaittovälineet, grillit, keittolevyt, lämmittimet, Heikkinen luottelee mahdollisia nestekaasulaitteita.

– Jos taas sähkölaitteet liittyvät asiaan, se menee meillä

(Tukesissa) toiselle osastolle.

Tukesin kiinnostuksesta ensimmäisenä kertoneen Savon Sanomien mukaan Tahkon ruokavaunussa valmistettiin rasvassa paistettuja täytettyjä paistoksia.

Tukes huolestui toden teolla nestekaasulämmittimistä viime syksynä, kun alkoi vaikuttaa siltä, että suomalaiset alkavat sähkön hintaa säikkyessään suosia lisälämmittämisessä nestekaasua.

Tukes ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttavat seikkaperäisellä tiedotteella vanhojen ja huoltamattomien nestekaasulaitteiden turvallisuusriskeistä, kuten palo- ja häkävaarasta.

Liikuteltavia kaasulämmittimiä ei saisi käyttää yöpymistiloissa. Ulkokäyttöön tarkoitettuja laitteita ei saisi käyttää sisätiloissa.

Moni nestekaasulämmitin kuluttaa paljon happea, joten käyttö liian pienissä tiloissa voi aiheuttaa hengenvaaratilanteita.

Liian vähäinen palamisilmaa synnyttää tapaavaa häkää, joka on yhtä näkymätöntä ja hajutonta kuin ilma.

Muhoksella räjähti 15-neliöinen yksikerroksinen sauna- ja majoitusrakennus kesällä 2014. Tilassa ollut nestekaasulla toimiva lämmityslaite oli vuotanut. Tapahtumahetkellä majoitushuoneessa oleillut naishenkilö sytytti tupakan, minkä seurauksena nestekaasu räjähti. Kolme rakennuksen seinää sinkoutui irti räjähdyksen voimasta. Nainen loukkaantui lievästi.

Lue lisää: Kokemattomia lämmittäjiä uhkaa ”näkymätön tappaja” – tällaisia oireita se aiheuttaa

Ulkomailta hankittu kaasulaite saattaa toimia eri paineella kuin Suomessa myytävä 30-millibaarinen laite eikä ole välttämättä turvallinen.

Tukes kehotti huoltamaan pitkään käyttämättä olleet laitteet ja tarkistamaan niiden puhtaus, asennustiiviys ja letkun kunto.

Rikkinäisiä kaasulaitteita ei saa korjata itse.

Pitkään huoltamatta ollut tai muuten likainen lämmitin saattaa palaa epäpuhtaasti, jolloin se tuottaa häkää.

Kaasuvuoto aiheuttaa palovaaran tai räjähdysvaaran.

Palo, joka on epätäydellistä, synnyttää häkää.

Kaasuliettä ei saa käyttää tilojen lämmittämiseen, sillä se kuluttaa happea sisäilmasta.

Terassilämmittimiä ei saa käyttää sisätilojen lämmittämiseen.

Ulkokäytön laitteissa ei – toisin kuin sisäkäytön laitteissa – välttämättä ole mekanismia, joka katkaisee kaasun syötön liekin sammuessa.

Sisätilalämmittimet on usein suunniteltu väliaikaisiksi lisälämmittimiksi, eikä niitä saa käyttää pitkiä aikoja kerrallaan.

Liian pienessä tilassa lämmitintä käytettäessä happitaso saattaa laskea hengenvaaralliseksi.

Tukesin ja SPEK:n mukaan kaasulämmittimiä ei tule käyttää nukkumisen aikana, koska mahdollinen vika aiheuttaa tulipalon ja häkämyrkytyksen vaaran.

Tiedotteessa neuvottiin hankkimaan häkävaroitin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?