Yhdysvaltain 11. maahanlaskudivisioona, 10. vuoristodivisioona ja Virginian kansalliskaarti lähettävät Suomeen kevyttä jalkaväkeä ja pataljoonan esikunnan osia talvikoulutukseen, joka päättyy 7. maaliskuuta.
– Jääkäriprikaatin arktisen koulutuksen ammattilaiset kouluttavat osallistujille talviolosuhteissa vaadittavia henkilökohtaisia selviytymistaitoja, taistelutekniikkaa ja toimintakyvyn ylläpitämistä, maavoimat kertoo verkkosivuillaan.
Koulutuksen päätteeksi yhdysvaltalaisjoukot osallistuvat Pohjoinen 1/23 -paikallispuolustusharjoitukseen. Se järjestetään Lapin alueella 24. helmikuuta – 3. maaliskuuta.
Koulutustapahtuma on osa Yhdysvaltain Arctic Forge 23 -harjoituskonseptia, joka pitää sisällään toimintaa Suomessa ja Norjassa.
– Olipa kyse sitten sotaretkestä, kilpailusta, vastaamisesta kriisin tai konfliktiin, vain voittaminen merkitsee, sanoo kenraali Darryl A. Williams Yhdysvaltain Euroopan ja Afrikan maavoimajoukkojen tiedotteessa.
– Ja meidän täytyy voittaa kaikki taistelut, erityisesti arktisella alueella, jossa tämän kaltaiset napa-alueen ylittävät harjoitukset kokoavat yhteen maavoimien kaikki osat liittolaisten ja kumppanien kanssa. Ne suojelevat sekä Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta että alueen turvallisuutta ja vakautta.
Lue lisää: Yhdysvaltain maavoimien komentaja vieraili Lapissa
Jääkäriprikaatin arktinen taistelukoulutus on vaativaa. Kuva kansainvälisestä talviharjoituksesta Sodankylässä vuonna 2018.
Pohjoinen 1/23 -harjoitukseen ottaa amerikkalaistietojen mukaan osaa noin 550 suomalaista sotilasta. Harjoituksen aiheena on pataljoonan vahvuisen monikansallisen joukon johtaminen ja toiminta.
Osa amerikkalaissotilaista lensi Suomeen pohjoisnavan ylitse Alaskasta, jossa sijaitsee 11. maahanlaskudivisioonan tukikohta. Divisioonaa kutsutaan nimellä Arctic Angels.
Norjassa samaan aikaan järjestettävään Joint Viking -harjoitukseen osallistuu noin 730 Yhdysvaltain merijalkaväen ja noin 200 maavoimien sotilasta.