Torstaina 16.2. pidetyssä tiedotustilaisuudessa elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi, ettei hänen WhatsApp-tiliään ollutkaan kaapattu.
– Kun alkujaan käytin termiä kaapattu, se oli aika vahvaa ylireagointia tilanteessa, jossa tiesin etten itse ole kyseistä viestiä lähettänyt, mutta puhelimesta lähti se viesti, Lintilä sanoi tilaisuudessa.
Lintilä ei lipsu kannastaan siinä, ettei hän itse lähettänyt meemikuvaa. Hän sanoo, että nyt ei voi sulkea pois tilin ”rinnakkaiskäyttöä.”
Tietoturva-asiantuntija Jarno Ahlströmin mukaan selitys ei ole täysin tuulesta temmattu.
– Pidän sitä mahdollisena. WhatsApp on sidottu yhteen puhelimeen, josta pystyy ottamaan QR-koodin, jonka lukemalla voi avata toisen WhatsApp-istunnon esimerkiksi selaimeen, Check Pointin tietoturvainsinööri Ahlström kuvailee.
Rinnakkaiskäyttö ei kuitenkaan onnistu helposti.
– Käytännössä katsoen rinnakkaiskäyttäjällä tulee olla pääsy puhelimeen, johon WhatsApp on asennettu. Rinnakkaiskäyttö tulee siis hyväksyä itse puhelimella.
Rinnakkaiskäyttö vaatisi siis pääsyn käsiksi ministerin puhelimeen. Ahlström ei muista kuulleensa vastaavista tapauksista.
– Vaikea sanoa, mikä intressi siinä voisi olla tai kuka voisi olla tekijänä. Vaikea havaita mahdollisuutta esimerkiksi taloudelliseen hyötyyn, mutta on mahdollista, että joku haluaa saada ihmisen huonoon valoon, Ahlström pohtii.
Voisiko rinnakkaiskäytön tarkistaa WhatsAppin asetuksista esimerkiksi ip-osoitteen avulla?
– Rinnakkaisistunnot voivat olla myös hyvin lyhytaikaisia. Yhteyden pystyy katkaisemaan, jolloin yhteys näkyy asetuksista ainoastaan sen ajan, kun istunto on aktiivisena, Ahlström muistuttaa.
Juttua korjattu 16.2.2023 kello 17.49. Jutussa luki aiemmin, että Lintilän mukaan rinnakkaiskäyttöä olisi tapahtunut. Oikea muotoilu on, että rinnakkaiskäyttöä ei voi sulkea pois.