Kohta luvassa karseaa ajokeliä – lunta jopa kymmeniä senttejä

Lauhat kelit vaihtuvat viikonloppuna myräkäksi.

16.2. 9:50

Viikonloppuna on odotettavissa laajalti sakeaakin lumisadetta, Forecan uusimmassa blogissa ennakoidaan.

Etelässä lunta voi tulla 10–20 senttimetriä perjantain ja sunnuntain välillä, maan keskiosissa odottama on 5–15 senttimetriä, pohjoisessa 1–10 senttimetriä.

Vielä torstaina taivaalta tulee vettä monessa eri muodossa: vetenä, räntänä ja lumena. Torstai on lisäksi pilvinen ja tuulinen. Viikonloppua kohti mentäessä sää viilenee ja kelit huononevat entisestään.

– Tilanne vaihtuu viikonlopuksi myräkkään maan etelä- ja keskiosassa. Samalla lämpötila vähän laskee. Sekä viikonlopun sademäärissä että matalapaineen tarkassa reitissä on ollut ennusteissa vielä vaihtelua, mutta lunta tulee reippaasti varsinkin eteläisessä Suomessa ja vielä tuulen kera, meteorologi Anna Latvala ennustaa blogissa.

Perjantaina ensimmäiset lumisateet satavat idässä ja Kainuussa. Loppupäivästä sateita voi tulla myös lounaassa, mutta nämä tulevat todennäköisesti vielä vetenä. Lauantai on päivä, jolloin nähdään todellinen käänne.

– Lauantain vastaisena yönä ja lauantaiaamuna lunta tai räntää voi sataa maan eteläosassa paikoin sakeasti. Maan etelä- ja keskiosassa lauantai on lumisateinen päivä ja idänpuoleinen tuuli on kohtalaista tai jopa navakkaa.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja turussa päästään viikonloppuna aloittamaan hiihtolomaviikko. Latvala varoittelee loman viettoon lähteviä huonosta ajokelistä.

– Ajokeli on lauantaina todennäköisesti huono monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa

Lämpötilat pyörivät lauantaina 0–5 asteessa, eteläisimmässä Suomessa voidaan olla hieman nollan yläpuolella. Pakkanen kiristyy lauantaiyönä sunnuntaita kohti mentäessä ja lumisateet jatkuvat.

– Aamulla lunta satelee suuressa osassa maata, mutta vähitellen sateet vähenevät, Anna Latvala kertoo.

Etelä- ja keskiosissa pakkasta on 1–6 astetta, kun taas itä- ja pohjoisosissa 4–9 astetta. Viikonlopun myräkkä alkaa olla väistynyt ja pohjoistuulen odotetaan puhaltavan sunnuntaina heikkona tai kohtalaisena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?