Sopimus­palo­kunnan johtaja käytti seksuaalisesti hyväkseen uskonnollista ja kokematonta teinityttöä

Sopimuspalokunnan nuoriso-osaston johtaja vikitteli 16-vuotiaan tyttöohjattavansa kotiinsa. Intiimi illanvietto keskeytyi, kun tytön äiti tuli miehen asunnolle.

16.2. 17:12

Lapin käräjäoikeus tuomitsi 16-vuotiasta tyttöä seksuaalisesti hyväksikäyttäneen miehen 5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Mies ja tyttö tutustuivat toisiinsa palokuntaharrastuksen kautta syksyllä 2018. Tuolloin tyttö oli vielä 15-vuotias.

Mies toimi sopimuspalokunnan nuoriso-osaston johtajana, ja tyttö oli hänen ohjattavansa. Ikäeroa heillä on reilut 20 vuotta.

Ensin he viestittelivät palokuntaharrastuksesta, sitten mies kehui tytön ulkonäköä, ja lopulta hän sai vikiteltyä tytön asunnolleen toukokuussa 2019. Tuolloin tyttö oli täyttänyt 16 vuotta.

Asunnolla mies tarjosi tytölle alkoholia, ja he halailivat ja suutelivat. Oikeuden mukaan mies oli tietoinen tytön uskonnollisesta vakaumuksesta ja siitä, ettei tällä ollut aiempia seurustelusuhteita. Tyttö ei ollut myöskään aiemmin nauttinut alkoholia.

– Asianomistaja on ollut ikäisiään näissä suhteessa kokemattomampi, oikeus kirjoitti.

Tytön ja miehen oli tarkoitus viettää yökin yhdessä, ”kokeilla uusia juttuja” ja harrastaa seksiä. Suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut äidin pahan aavistuksen takia.

Äiti oli ihmetellyt tyttärensä käytöstä päästä miehen luokse. Tyttö oli kertonut menevänsä hoitamaan miehen lapsia, koska tämä olisi estynyt hoitamaan näitä. Myös tytön isä oudoksui sitä, miksi mies oli hakenut tytön kotiinsa.

Äiti lähetti tyttärelleen viestin, että hakisi tämän pois miehen luota. Tyttö aneli, että saisi jäädä miehen luo yöksi, mutta tähän äiti ei suostunut. Hän vei tytön kotiin.

Muutamaa päivää myöhemmin äiti näki miehen ja tyttärensä välisen viestittelyn. Silloin hänelle valkeni asian todellinen laita.

Mies oli viesteissään kehunut tytön ulkonäköä ja luonnetta. Oikeuden mukaan miehen lähettämät viestit olivat imarrelleet häneen ihastunutta tyttöä.

Äiti meni tapaamaan miestä, joka yritti sopia asian. Tyttö teki tapahtuneesta kuitenkin rikosilmoituksen. Tapahtuneen jälkeen hänen käytöksensä muuttui suuresti, tytöllä oli esimerkiksi itsetuhoisia ajatuksia. Tytön oli helpotti, kun hän sai ulkopuolista apua.

Mies myönsi oikeudessa silittelyn, halailun ja alkoholin tarjoamisen, mutta seksitarkoituksen hän kiisti. Oikeus piti kuitenkin miehen ja tytön välisen viestittelyn perusteella selvänä, että miehellä oli seksuaalisia tarkoituksia.

– Asianomistajan kyky päättää seksuaalisesta käyttäytymisestään on [...] ollut olennaisesti heikompi kuin [miehellä]. Käräjäoikeus katsoo, että [mies] on törkeästi käyttänyt väärin asianomistajan kypsymättömyyttä.

Mies joutuu maksamaan tytölle 5 000 euron korvaukset henkisestä kärsimyksestä ja tilapäisestä haitasta.

Mies on nykyään 41-vuotias ja tyttö 19-vuotias. Lapin käräjäoikeuden tiistaina antama tuomio ei ole lainvoimainen.

Juttua muokattu 16.2.2023 kello 19.26. Muokattu otsikosta palokuntajohtaja muotoon sopimuspalokunnan johtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?