Näin poliisi kommentoi Pedersöressä kuolleiden satojen nautojen kohtaloa – tutkinnanjohtaja: rikoksen laajuus poikkeuksellinen

Poliisi kertoi tiistaina epäilevänsä törkeää eläinsuojelurikosta tapauksessa, jossa pedersöreläiseltä maatilalta löytyi yli 200 kuollutta nautaa.

15.2. 16:21

Pohjanmaalla Pedersören kunnassa sijaitsevalta maatilalta löytyi yli 200 kuollutta nautaa. Tapaus tuli poliisin tietoon viikko sitten tiistaina. Poliisi tutkii nautojen kohtaloa törkeänä eläinsuojelurikoksena.

Kuolleiden nautojen lisäksi tilalta löytyi kymmenen elossa olevaa, mutta huonokuntoista nautaa. Poliisi ja eläinlääkäri lopettivat elossa olleista naudoista viisi välittömästi. Loput viisi vietiin teurastamoon.

Lue lisää: Poliisi teki karmivan löydön – maatilalta löytyi kuolleena yli 200 nautaa

Poliisi kertoi tiistaina, että eläimet kuolivat hoidon laiminlyönnin vuoksi. Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Sören Nyman sanoo, että poliisin tiedossa ei toistaiseksi ole, kuinka kauan eläinten laiminlyönti oli ehtinyt jatkua.

– En halua kommentoida sitä tässä vaiheessa esitutkintaa. Sitä selvitetään.

Nyman ei kommentoi myöskään sitä, mikä on johtanut eläinten hoidon laiminlyöntiin.

Myöskään kuolleiden eläinten tarkka lukumäärä ei ole poliisin tiedossa, mutta eläimiä on varmuudella yli 200. Nyman sanoo, että ei muista uraltaan vastaavaa tapausta, jossa kuolleita eläimiä olisi ollut yhtä paljon kuin nyt.

– Käsitykseni mukaan tämä on aika harvinainen tapaus.

Poliisi epäilee rikoksesta ainakin maatilan pitäjää, mutta Nyman ei kerro, onko poliisilla muita epäiltyjä. Poliisi ei ole ottanut tapauksen vuoksi kiinni ketään.

– Kuulusteluja asiassa on tehty, mutta en kerro minkälaisia.

Tiedon kuolleista naudoista poliisi sai toiselta viranomaiselta, mutta Nyman ei tarkenna, mikä viranomainen on kyseessä.

Poliisi on tutkinut maatilaa yhdessä eläinlääkärin kanssa.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä eläinsuojelurikoksena, koska eläinten hoidon laiminlyönti on kohdistunut huomattavan suureen määrään eläimiä. Vähimmäisrangaistus törkeästä eläinsuojelurikoksesta on neljä kuukautta ja maksimirangaistus neljä vuotta vankeutta.

Törkeän eläinsuojelurikoksen lisäksi poliisi epäilee, että maatilan pitäjä on toiminut useiden eri eläinsuojelusäännösten vastaisesti. Poliisi selvittää myös muun muassa sivutuotesäädösten rikkomista, koska maatilalla kuolleita nautoja ei ollut hävitetty säädösten mukaisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?