Hallinto-oikeus hylkäsi Tytti Yli-Viikarin valitukset potkuistaan – lentopisteiden käyttö ”epärehellistä ja piittaamatonta”

Hallinto-oikeus katsoi, että Yli-Viikarin irtisanominen VTV:n pääjohtajan virasta oli perusteltua.

Tytti Yli-Viikari on kertonut, että koki irtisanomispäätöksen ”perusteettomana ja kohtuuttomana”.

15.2. 10:15 | Päivitetty 15.2. 11:17

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt Tytti Yli-Viikarin valitukset, jotka koskivat hänen irtisanomistaan ja virastapidättämistään Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtajan ja ylijohtajan viroista.

Hallinto-oikeus katsoi, että VTV:n pääjohtajan virassa toimivalta henkilöltä edellytetään luotettavuutta ja erityistä huolellisuutta.

– Tehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää julkista luotettavuutta ja erityistä huolellisuutta viraston omaan taloudenpitoon liittyvissä asioissa, hallinto-oikeuden tiedotteessa todetaan.

Lue lisää: Näin eteni Tytti Yli-Viikarin päivä oikeudessa – pääjohtajapotkut syynissä

Yli-Viikari oli eduskunnan tarkastusvaliokunnassa kieltäytynyt kertomasta lentopisteiden käytöstä.

Hän oli vedonnut lentopisteohjelman henkilökohtaisuuteen ja vastannut valiokunnan näkemyksen mukaan puutteellisesti tiettyihin matkojaan koskeviin kysymyksiin.

Hallinto-oikeus katsoi myös, että Yli-Viikari oli suhtautunut piittaamattomasti matkustamiseen liittyvien matkasuunnitelmien ja matkalaskujen laatimiseen.

– Myös VTV:n varojen käyttäminen omiin stailaus- ja kampaamokuluihin oli osoittanut puutteellista harkintaa.

Lue lisää: Tytti Yli-Viikari puolustautui painokkaasti oikeudessa: ”Haluaisin yhä toimia VTV:n ylijohtajana” – näin päivä oikeudessa eteni

Hallinto-oikeudessa käsiteltiin myös lainvastaisesti solmittua virkasopimusta. Yli-Viikari oli päättänyt määräaikaisen virkamiehen nimittämisestä ilman julkista hakumenettelyä ja tehnyt vuonna 2016 lainvastaisen virkasopimuksen.

Lisäksi selvityksissä oli havaittu puutteita, jotka liittyivät Yli-Viikarin tekemiin ostoihin ja virka-auton ajopäiväkirjaan.

– Myös työhyvinvointi tarkastusvirastossa oli Yli-Viikarin toiminnan vuoksi heikentynyt ja hänen toimintansa osoitti ongelmia johtamisessa ja viraston toimintakulttuurissa.

Lue lisää: Näin jatkui Tytti Yli-Viikarin potkujen oikeus­käsittely: Saliin uusi kirja kainalossa, todistajilta ymmärrystä stailaus­kuluihin

Eduskunta oli hallinto-oikeuden mukaan voinut perustellusti arvioida, että luottamus Yli-Viikarin toimintaan heikentyi hänen toimintansa takia.

Irtisanomiseen oli siksi olemassa erityisen painavat perusteet.

– Koska VTV:n pääjohtaja vastaa eduskunnalle tarkastusviraston toiminnasta ja valtion taloudenhoidon laillisuudesta ja tarkoituksenmukaisuudesta, hän ei voi toimia tehtävässään ilman eduskunnan luottamusta, hallinto-oikeus katsoi.

Lue lisää: VTV irtisanoo ex-pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin pakaste­virastaan – ”Epä­rehellisyyttä työn­antajaa kohtaan”, ”vahingoittanut viraston mainetta”

Yli-Viikarilla oli taustavirkana VTV:n ylijohtajan virka, johon hän olisi lähtökohtaisesti voinut palata tultuaan irtisanotuksi pääjohtajan virasta.

Hallinto-oikeus katsoi, ettei Yli-Viikarilla kuitenkaan ollut tekojensa vuoksi edellytyksiä ja uskottavuutta toimia enää johtoviroissa tarkastusvirastossa.

– Yli-Viikarin toiminta muun muassa virkamatkoilta kertyneiden lentopisteiden yksityiskäytön osalta osoitti epärehellisyyttä ja piittaamattomuutta määräysten ja ohjeiden noudattamisesta, minkä vuoksi VTV oli voinut arvioida, ettei sillä enää ole luottamusta Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia tarkastusvirastossa johtavassa asemassa.

Yli-Viikarin vaatimukset oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta hylättiin.

Helsingin hallinto-oikeuden tuoreet päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia. Päätöksiin voi hakea muutosta, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?