Sisäministeriö tekee tarkastus­raportin supon Matti Saarelaista koskevasta selvityksestä – mikä oli rooli oligarkki Timtshenkon kansalaisuuden hankkimisessa?

Supon selvityksen mukaan jäi epäselväksi, miksi Ulkomaalaisvirasto eli nykyinen Maahanmuuttovirasto ei ollut pyytänyt supolta lausuntoa Suomen kansalaisuutta hakeneesta Gennadi Timtshenkosta ja mikä rooli Saarelaisella mahdollisesti oli Timtshenkon kansalaistamisasiassa.

Supon maanantaina julkaiseman selvityksen mukaan Ulkomaalaisviraston johtajana toimineelta Matti Saarelaiselta kysyttiin neuvoa Gennadi Timtshenkon kansalaisuusasian käsittelyyn.

14.2. 19:46

Sisäministeriö aikoo tehdä tarkastusraportin suojelupoliisin (supo) selvityksestä, joka koskee supon entisen työntekijän Matti Saarelaisen toimintaa. Ministeriö julkaissee tarkastusraporttinsa maaliskuun alkupuolella.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä ei vielä tässä vaiheessa muutoin kommentoi supon sisäministeriölle luovuttamaa selvitystä.

Supon selvityksen mukaan jäi epäselväksi, miksi Ulkomaalaisvirasto eli nykyinen Maahanmuuttovirasto ei ollut pyytänyt supolta lausuntoa Suomen kansalaisuutta hakeneesta Gennadi Timtshenkosta ja mikä rooli Saarelaisella mahdollisesti oli Timtshenkon kansalaistamisasiassa.

Supon sisäisessä selvityksessä Saarelainen kertoi, ettei hän tiennyt, minkä takia supolta ei ollut lopulta päätetty pyytää Timtshenkosta lausuntoa.

Timtshenko sai Suomen kansalaisuuden vuonna 1999, ja Ulkomaalaisvirasto päätti käsitellä Timtshenkon kansalaisuusasian kiireellisenä.

Timtshenkon kansalaisuuden myöntämisasiaa tarkasteltaessa täytyy Pimiän mukaan tarkastella silloisia prosesseja ja kansalaisuuden saamisedellytyksiä.

– Pitää siis arvioida, onko noudatettu senaikaisia kansalaisuuslainsäädännön prosesseja.

Hän huomauttaa, että prosessit ja vaatimukset ovat kuluneiden vuosien aikana muuttuneet.

Timtshenkon kansalaisuushakemus käsiteltiin kiireellisenä

Suojelupoliisin maanantaina osin julkistaman raportin mukaan Gennadi Timtshenkon tunteva liikemies Kai Paananen oli pyytänyt neuvoa tuolloin Ulkomaalaisviraston johtajana toimineelta Saarelaiselta Timtshenkon kansalaisuusasian käsittelyyn.

Saarelainen kertoi suojelupoliisin selvityksessä neuvoneensa laatimaan kiirehtimiskirjeen.

Timtshenkon kansalaisuushakemus käsiteltiinkin lopulta Ulkomaalaisvirastossa kiireellisenä. Suojelupoliisi ei lausunut Timtshenkon hakemukseen, vaikka selvityksen mukaan supo oli ilmaissut halunsa lausua ja kuulla Timtshenkoa tämän hakiessa kansalaisuutta.

Kai Paananen ei vastannut STT:n yhteydenottopyyntöön. Matti Saarelainen ei ole vastannut STT:n maanantaina sähköpostitse lähettämään kommenttipyyntöön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?