Miesporukan epäillään ampuneen suden salaa – kaadon jälkeen tapahtui outo käänne

Syyttäjä vaatii itäsuomalaiselle metsästysporukalle rangaistusta törkeästä metsästysrikoksesta.

14.2. 23:31

Suden Ilomantsissa salaa kaatanut seitsemän miehen porukka on saanut Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa syytteen törkeästä metsästys­rikoksesta.

Syytteen mukaan rikoksesta epäilty ryhmä suunnitteli ja toteutti suden salakaadon Ilomantsissa 28. joulukuuta 2020.

Miehillä oli tiedossa suden liikkuminen Kirvesvaaran ja Lylyvaaran alueella. Aluesyyttäjä Antti Kolehmainen väittää miesten sopineen passipaikat eri puolille aluetta ja menneen passiin, kun koirat laskettiin irti etsimään sutta.

Susi tuli koiran ajamana passipaikalle Lylypurolla. Passissa ollut metsästäjä ampui suden kiväärillä.

Syytteen mukaan ampuja veti yksinään tai yhdessä muiden kanssa raadon ahkiolla pois ampumapaikalla ja hävitti raadon.

Susi on rauhoitettu eläin, jonka kaataminen on mahdollista vain poikkeusluvalla.

Syyttäjä vaatii metsästysporukan miehille rangaistusta törkeästä metsästysrikoksesta. Ampuja ja kaksi muuta miestä myönsivät kuulusteluissa, että he olivat metsästämässä sutta. Neljä miehistä ilmoitti olleensa luvallisessa ilvesjahdissa.

Salakaato sai esitutkinta­pöytäkirjojen mukaan erikoisen käänteen 2,5 kuukautta myöhemmin, maaliskuussa 2021. Kaksi porukkaan kuulumatonta miestä uhkasi ilmoittaa poliisille, että yksi metsästäjistä oli ollut mukana suden ampumisessa ja lisäksi luvattomassa karhun­metsästyksessä jo 2009.

Kaksikko vaati vaikenemisensa hintana 500 euroa, jonka säikähtänyt metsästäjä kävi pudottamassa postilaatikkoon.

Syyttäjä vaatii kaksikolle rangaistusta kiristyksestä. Miehet myönsivät tapahtumien kulun kuulusteluissa.

Salakaatojutun tutkinta näyttää edenneen kunnolla vasta yli vuosi tapahtuman jälkeen. Metsästysporukan miehiä oli vangittuna talvella 2022. Poliisi ei päässyt epäiltyjen tekijöiden jäljille vihjeen perusteella, vaan oman tutkinnan ja todistajien kertomusten avulla.

Syyttäjä vaatii kolmelle metsästäjistä rangaistusta myös ampuma-aserikoksesta, koska he olivat säilyttäneet aseita lukitsemattomissa tiloissa. Kaksi miestä on saanut syytteen räjähdesäännösten rikkomisesta. Syyte liittyy väitettyyn panosten huolimattomaan säilyttämiseen.

Syyttäjä vaatii koko kaatoporukan miesten tuomitsemista ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja oheissakkoihin. Lisäksi syyttäjä vaati heidän määräämistä seitsemän vuoden metsästyskieltoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?