OTI: Näin 14 lasta olisi voinut pelastua liikenne­kuolemalta

Suuri osa lasten liikennekuolemista olisi estettävissä aikuisten käyttäytymistä parantamalla.

Lasten suositellaan matkustavan takapenkillä mahdollisimman pitkään. Kuvituskuva

14.2. 10:38

Suuri osa lasten kuolemista liikenteessä olisi estettävissä aikuisten toimintatapoja ja liikennekäyttäymistä parantamalla, sanoo Onnettomuustietoinstituutti (OTI).

Instituutti on tehnyt lasten liikenneturvallisuuden parantamiseksi esityksen, jonka pohjana ovat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien parannusehdotukset. Esityksessä kiinnitetään huomiota muun muassa turvavyön ja lasten turvalaitteiden oikeaoppiseen käyttöön.

– Aikuisen vastuulla on lapsen istuimen asianmukainen kiinnittäminen autoon ja lapsen oikeaoppinen kiinnitys istuimeen. Nämä tulee huomioida myös kiireessä ja lyhyellä matkalla, sanoo OTIn liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari tiedotteessa.

Parkkarin mukaan lasten suositellaan matkustavan takapenkillä mahdollisimman pitkään.

Vuosina 2011–2020 liikenteessä kuoli 72 alle 15-vuotiasta lasta. Moottoriajoneuvoissa olleita lapsia kuoli 46.

Aikuisen vastuulla on lapsen istuimen asianmukainen kiinnittäminen autoon ja lapsen oikeaoppinen kiinnitys istuimeen.

OTIn läpikäymien tutkijalautakuntien arvioiden mukaan 14 lasta olisi voinut pelastua kuolemalta, jos lapsen käytössä olisi ollut asianmukainen, oikeaoppisesti kiinnitetty turvalaite.

Samalla ajanjaksolla jalan kulkeneita alle 15-vuotiaita lapsia kuoli 18 ja polkupyörällä liikkuneita kahdeksan. Kaikissa näissä onnettomuuksissa oli osallisena moottoriajoneuvo.

OTI muistuttaa, että moottoriajoneuvojen kuljettajille täytyy niin ajo-opetuksessa kuin muussa viestinnässäkin entisestään korostaa hetkellisenkin huomion herpaantumisen vaarallisuutta. Myös kyydissä olevat lapset ovat omiaan viemään huomion ja haittamaan ajamiseen keskittymistä.

Lasten osalta OTI ehdottaa, että perusopetukseen pitäisi lisätä nykyistä enemmän liikennesääntöjen opetusta heti ensimmäiseltä luokalta lähtien.

Liikenneturvallisuutta voidaan parantaa myös paremmalla teknologialla ja liikennesuunnittelulla. Esimerkiksi jakeluliikenteen ajoreitit ja aikataulut tulisi OTIn mukaan suunnitella niin, että jakelun aikana alueella liikkuisi mahdollisimman vähän jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?