Supon selvitys: Matti Saarelaiselta kysyttiin 1990-luvulla neuvoa, kuinka Timtshenkon kansalaisuus­hakemuksen kanssa tulisi edetä

Suojelupoliisin ministeriölle antaman selvityksen mukaan viitteitä ei ole ollut siitä, että sen entinen työntekijä olisi pitänyt epäasiallisesti yhteyttä muun maan tiedusteluviranomaisiin.

Saarelainen eläköityi suposta syksyllä 2022.

14.2. 8:23

Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvan Gennadi Timtshenkon tuntenut suomalaisliikemies Kai Paananen oli kysynyt 1990-luvulla neuvoa silloiselta Ulkomaalaisviraston johtajalta Matti Saarelaiselta, kuinka Timtshenkon kansalaisuusasiassa tulisi edetä. Asia käy ilmi suojelupoliisin (supo) selvityksestä sisäministeriölle.

Selvityksen mukaan Saarelainen kertoi supolle keväällä 2022, että hän oli neuvonut Timtshenkon asiassa laatimaan kiirehtimiskirjeen Ulkomaalaisvirastolle. Hän kuitenkin kiistää olleensa Timtshenkon kanssa tekemisissä tai tienneensä hänestä mitään. Saarelainen kertoi myös antaneensa vastaavan ohjeen muissakin tapauksissa.

Timtshenko sai Suomen kansalaisuuden vuonna 1999, ja Ulkomaalaisvirasto päätti käsitellä Timtshenkon kansalaisuushakemuksen kiireellisenä.

Ministeriölle luovutetun selvityksen mukaan Saarelainen kertoi, ettei hän seurannut Timtshenkon kansalaisuushakemuksen käsittelyä Ulkomaalaisvirastossa tai osallistunut kansalaisuusasian päätöksentekoon.

Ulkomaalaisvirasto ei ollut pyytänyt supolta lausuntoa Timtshenkosta, vaikka supo olisi sellaisen halunnut lausua. Ministeriölle luovutetun selvityksen mukaan supo olisi halunnut myös kuulla Timtshenkoa itseään.

Saarelainen eläköityi suposta syksyllä 2022. Sisäministeriö päätti pyytää suposta selvitystä Saarelaisesta sen jälkeen, kun Saarelaisen on julkisuudessa muun muassa epäilty myötävaikuttaneen Timtshenkon kansalaisuushakemuksen käsittelyyn. Saarelainen on tämän kiistänyt.

Suojelupoliisi luovutti maanantaina julkisen version sen sisäministeriölle jättämästään selvityksestä, joka koskee Saarelaista.

Supon selvityksen mukaan viitteitä ei ole tullut siitä, että Saarelainen olisi pitänyt uransa aikana epäasianmukaisesti yhteyttä ulkomaisiin tiedustelu­organisaatioihin.

Julkisuudessa on kuitenkin ollut tieto, että Saarelainen ja Timtshenkon tunteva Kai Paananen tuntevat toisensa. Tällä hetkellä sekä Timtshenko että Paananen ovat pakotteiden alaisina Venäjän Ukrainaan käynnistämän hyökkäyksen vuoksi.

Ministeriölle jätetystä selvityksestä käy ilmi, että Matti Saarelaisen ja liikemies Paanasen välinen yhteydenpito on ollut supossa tiedossa pitkään eikä Saarelainen ole salannut sitä.

Supon sisäisessä selvityksessä Saarelainen kertoi, ettei hän tiennyt, minkä takia supolta ei ollut lopulta päätetty pyytää Timtshenkosta lausuntoa.

Hän kuitenkin kertoi, että hän oli keskustellut Timtshenkon kansalaisuusasiasta supon entisen päällikön Seppo Nevalan kanssa. Asiaa ei voi selvittää Nevalalta, koska hän on kuollut.

Supon selvityksen mukaan virasto harkitsi keväällä 2022, että se saattaisi Saarelaisen toiminnan Timtshenkon kansalaisuusprosessissa esitutkintaviranomaiselle arvioitavaksi. Näin ei kuitenkaan toimittu, koska tapahtumista oli viraston mukaan jo yli 20 vuotta aikaa ja mahdollinen syyteoikeus oli jo vanhentunut. Asia päätettiin selvittää sisäisesti.

Oman selvityksensä päätteeksi supo toteaa ministeriölle, että täyttä varmuutta ei tullut siitä, miksi lausuntoa ei heiltä lopulta Timtshenkon kansalaisuudesta kysytty.

Suojelupoliisin selvityksen mukaan Saarelaisesta oli voimassa oleva laaja turvallisuusselvitys vuonna 2022.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?