Tällaisessa säässä etelän hiihto­lomat alkavat

Eteläsuomalainen himohiihtäjä voi etsiä lunta muuta seutua korkeammalla olevista paikoista.

Ensi viikolla alkavat talvilomat monissa Etelä-Suomen kunnissa. Säät ovat olleet poikkeuksellisen lämpimiä. Ensi viikolla on hiukan talvisempaa.

14.2. 5:30

Koulujen hiihtolomat alkavat ensi viikolla. Ensimmäisenä lomaillaan pääkaupunkiseudulla, sekä Turun ja Porin seuduilla.

Tämän viikon alku on ollut helmikuuksi poikkeuksellisen lämmin, ja esimerkiksi Turun vieressä Kaarinassa oli maanantaina jopa 9,1 astetta lämmintä. Onko Etelä-Suomessa siis luvassa lumeton ja loskainen loma?

Forecan meteorologin Juha Föhrin mukaan ensi viikon alussa etelään saadaan kylmää pohjoistuulta. Mitään paukkupakkasia ei ole luvassa, mutta lämpötilat voivat olla alkuviikosta noin miinus viiden paikkeilla niin Varsinais-Suomessa, Satakunnassa kuin pääkaupunkiseudullakin.

– Jo sunnuntaista alkaen alkuviikko tiistaiyöhön saakka on kipakkaa pohjoistuulta, joka purevoittaa heikkoa pakkasta, hän sanoo.

Eri asia kuitenkin on, mistä saadaan lunta. Föhrin mukaan Etelä-Suomeen voi tulla paikallisia lumikuuroja ensi maanantain paikkeilla.

– Kaiken kaikkiaan menee pikkuisen talvisemmaksi. Sitten tulee lauhempi läntinen ilmavirtaus, jossa nyt varmaan jotakin olematonta lumi- tai vesisadetta liikkuu, mutta ei sitä oikein voi lumipeitteen kannalta minään pitää.

Varsinais-Suomen, Satakunnan ja pääkaupunkiseudun säät ovat ennusteiden mukaan aikalailla samankaltaiset. Vähiten lunta on Varsinais-Suomessa.

Lupaavinta hiihdon ja talvisuuden kannalta pääkaupunkiseudulla on Espoon Nuuksiossa, jossa mitattiin maanantaina ennen poikkeuksellisia plusasteita 24 senttiä lunta. Mahdollista hiihtoaluetta voi olla myös Hyvinkää. Siellä mittauspisteellä oli lunta 21 senttiä. Myös Lahdessa lunta on ollut 19 senttiä.

– Siitä saa linjan, missä sitä lunta on. Kyllähän tuo toistaiseksi kuulostaa ihan hiihtojutulta, Föhr arvioi.

Espoon Nuuksiossa sataa lunta keskimääräisesti enemmän, sillä alue sijaitsee lähialueita korkeammalla. Lumipeitteet ovat kuitenkin sulaneet hiukan jo maanantaina lämmön takia. Erityisen vähälumista on Itä-Uudellamaalla.

Jos haluaa matkata naapurimaakuntiin, jonkin verran hiihtomahdollisuuksia näyttäisi Föhrin mukaan olevan ainakin Pirkanmaalla Tampereen seudulla sekä erityisesti Itä-Suomessa Kouvolassa. Tampereen Härmälän asemalla lunta mitattiin maanantaina 15 senttiä ja Kouvolassa 28. Keski-Suomessa oli lunta Jämsässä 17 senttimetriä ja Jyväskylässä 31.

Föhrin mukaan kaiken kaikkiaan ensi viikon lomalaisten kannattaa lähteä lumitilanteen kanssa ajatuksesta, että tilanne on kutakuinkin samanlainen kuin nytkin.

– Jos haluaa talvisempaa talvea, niin pitää mennä nyt ainakin lounaisrannikolta pois.

Lapissa jatkuu kunnon talvi, ja pakkaset vaihtelevat noin 10–20 asteen tienoolla. Ensi viikon keskivaiheella Lapissa saattaa käydä suojasää, mutta vain hetkellisesti.

Lapissa lumipeite vaihtelee noin puolesta metristä seitsemäänkymmeneen senttiin. Kittilässä lunta oli maanantaina 64 senttiä, ja Kilpisjärven mittauspisteellä jopa 97 senttiä. Kilpisjärvellä on tänä talvena ollut lunta hetkellisesti jo yli metrin.

Lapin lisäksi hyvin lumista on etenkin Pohjois-Karjalassa, jossa Ilomantsissa on lunta 71 senttiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?