Suomessa paljastuneet legionella­tapaukset herättävät huolta – näin kommentoi THL

Legionella­tapausten määrä lähti Saksassa energiakriisin jälkeen kasvuun.

Legionellabakteeria seulotaan jatkossa entistä aktiivisemmin eri puolilla Suomea riskialttiissa rakennuksissa.

14.2. 10:26

Porilaisen koulun suihkusta löytyi viime syksynä legionellabakteeria, joka voi aiheuttaa hengenvaarallisen legioonalaistaudin. Tammikuussa Yle uutisoi pieksämäkeläisestä naisesta, joka joutui teho-osastolle saatuaan legionellabakteerin uimahallista. Nainen sairastui legioonalaistautiin ja oli menettää henkensä.

Legionellatartunnoissa ei ole nähty Suomessa piikkiä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kerrotaan. Saksassa tartunnat sen sijaan ovat lisääntyneet energiakriisin alkamisen jälkeen.

Vesijärjestelmän lämpötilan laskeminen esimerkiksi säästötarkoituksessa voi lisätä taudin riskiä, sillä legionellabakteerit lisääntyvät, kun veden lämpötila on 20–45 astetta. Siitä syystä THL suosittelee, että lämmin vesi on koko järjestelmässä vähintään 55-asteista.

– Meillä luvut ovat pysyneet kohtuullisen vakaina ja pieninä. Suomessa on jonkin verran alidiagnoosia, koska legionellabakteeria ei osata epäillä, eikä sitä testata niin aktiivisesti kuin naapurimaissa, kertoo THL:n erikoistutkija Silja Mentula.

Legioonalaistaudin eli legionelloosin oireisiin kuuluvat muun muassa kuiva yskä, kuume, lihaskipu ja hengenahdistus. Alle viisi prosenttia sairastuneista saa keuhkokuumeen.

– Tautitapaukset tulevat hoidetuksi laajakirjoisilla antibiooteilla, mutta legionella­diagnoosia ei saada. Oireiltaan tauti ei eroa esimerkiksi pneumokokin aiheuttamasta keuhkokuumeesta, Mentula kertoo.

Erikoistutkijan mukaan legionellabakteeria seulotaan jatkossa entistä aktiivisemmin eri puolilla Suomea riskialttiissa rakennuksissa, sillä uusi juomavesidirektiivi tuli voimaan vuoden 2021 alussa.

– Legionellabakteeri voi lisääntyä, kun se pääsee muhimaan seisovaan lämpimään veteen putkistoon. Ei ole harvinaista, että sitä löytyy pieninä pitoisuuksina, mutta jos se pääsee rehottamaan, se voi aiheuttaa sairastumista.

Mentulan mukaan koko ajan joudutaan käymään tasapainottelua sen suhteen, että vesi on riittävän lämmintä bakteerin torjumiseksi, mutta ei liian kuumaa energian säästön kannalta. Suosituksen mukaan hanasta tulisi tulla kahden minuutin kuluessa 50-asteista vettä.

– Toinen yhtä tärkeä puoli on se, että jokaista vesipistettä käytetään säännöllisesti. Seisova vesi on aina ongelma.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?