Nelikymppinen nainen meni täydestä lapsesta Vaasan seura­kunnan kerhossa – Kirkko­herra: ”Hän oli ilmeisesti aika taitava”

Nainen kävi kerhossa useita kuukausia.

Seurakunnasta kerrotaan, että nainen käyttäytyi kerhossa kuin 13-vuotias.

12.2. 21:55

Lähes 40-vuotias nainen tekeytyi Vaasassa 13-vuotiaaksi lapseksi useiden kuukausien ajan ja osallistui Vaasan suomalaisen seurakunnan järjestämään ala-asteikäisten lasten kerhoon. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Nainen osallistui kerhoon vuosina 2020–2021. Vaasan suomalaisen seurakunnan kirkkoherran Tuomo Klapurin mukaan seurakunta sai tiedon naisen todellisesta iästä kerhossa käyneiden vanhempien otettua seurakuntaan yhteyttä.

– Henkilökunta oli ihmetellyt hiukan, miten hänen fyysinen olemuksensa ja käyttäytymisensä olivat hiukan ristiriitaisia. Mutta käyttäytyminen oli lapsenomaista, joten se oli mennyt läpi, Klapuri kertoo Ilta-Sanomille.

Kirkkoherran mukaan nainen oli käyttäytynyt 13-vuotiaan käytökseen sopivasti, eikä se poikennut muiden sen ikäisten kerhoon osallistuvien käytöksestä.

– Hän oli ilmeisesti aika taitava olemaan sellainen. Tietysti se on poikkeavaa käytöstä aikuiselle, Klapuri sanoo.

Kun naisen oikea ikä selvisi, tälle tehtiin selväksi, ettei hän voi osallistua kerhoon. Klapurin mukaan nainen ei alkanut kiistämään asiaa, vaan jättäytyi kerhosta pois.

– Fyysisestä olemusta voi olla joskus hiukan hankala arvioida ikää. Näin jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt voida arvioida, Klapuri sanoo.

Kerhossa käyvien lasten vanhemmat tekivät naisesta ilmoituksen poliisille. Iltalehden tietojen mukaan tapaus on ollut Pohjanmaan poliisilla esiselvityksessä vuodesta 2021. Rikoskomisario Joanna Österblad kertoi lehdelle, että alkutietojen perusteella mikään asiassa ei viittaa rikokseen. Ilta-Sanomat ei tavoittanut Österbladia kommentoimaan asiaa.

Nainen pyrki ystävystymään kerhossa muiden lasten kanssa. Iltalehti kertoo naisen tutustuneen kerhossa 10-vuotiaaseen tyttöön ja viestitelleen tälle ja tämän vanhemmille. Iltalehden haastatteleman lapsen vanhemman mukaan nainen pyysi tyttöä yökylään. Vanhemmat kielsivät tätä menemästä.

Kirkkoherra Klapuri sanoo, että seurakunta oli naisesta yhteydessä sosiaalitoimeen. Hänen mukaansa nainen on edelleen tervetullut seurakunnan aikuisille tarkoitettuun toimintaan.

– Tämähän nyt on aika uniikki tapaus, en ole koskaan ennen tällaista kuullut. Sinänsä toisen ikäiseksi itsensä väittäminen ei käsittääkseni ole rikos. Onko se moraalisesti oikein, sitä voi pohtia, Klapuri sanoo.

Klapuri vastasi aiemmin Ilkka-Pohjalaisen kysymykseen, miksi asiasta ei ole kerrottu julkisuuteen aiemmin, kun se on selvinnyt jo vuonna 2021. Kirkkoherran mukaan asiasta ei ole kerrottu ulkopuolelle sen vuoksi, ettei lapseksi tekeytyminen ole rikollista.

Hän kertoi seurakunnan harkitsevan uutta käytäntöä, jonka mukaan lasten vanhempien on jatkossa ilmoitettava lapsen henkilötunnus kerhoon ilmoittauduttaessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?