Ruohonleikkuri­kuskit kokoontuvat kestävyys­kisaan Suomeen: rataa kierretään 9 tuntia, näin kovaa leikkureilla pääsee

Ruohonleikkurien Le Mans -kisoja on järjestetty jo vuodesta 2005 alkaen.

11.2. 17:05

Satakunnassa sijaitsevassa Laviassa järjestetään lauantaina ruohonleikkureiden Le Mans -kestävyysajot.

Kilpailun nimen mukaisesti kisaajat ovat valjastaneet kulkupeleikseen päältäajettavat ruohonleikkurit. Kilpailun järjestämisessä mukana oleva ja itsekin kilparadalla lauantaina kurvaileva Jarmo Uusitalo kertoo, kilpa-ajoneuvossa on oltava ruohonleikkurin moottori ja leikkurin osia.

Leikkurit kilpailevat SM-sarjassa kahdessa eri sarjassa riippuen siitä, kuinka kulkupelit on valmistettu, kertoo Uusitalo. Vakioluokassa ajetaan vakiovarusteisella ruohonleikkurilla, jossa on leikkurin osia tai vastaavia. Avoimeen luokkaan osallistuva saa vapaammat kädet, sillä siinä ajoneuvolta vaaditaan vain ruohonleikkurin runko ja moottori.

Le Mans -kisassa kilpaillaan ruohonleikkureilla.

Kuinka lujaa kilparuohonleikkurilla pääsee?

Uusitalon mukaan se riippuu leikkurista ja kilparadasta. Tavallisesti kilpa-ajoneuvot kulkevat maksimissaan 40 kilometrin tuntivauhdilla. Oman leikkurinsa Uusitalo on saanut kulkemaan 65 kilometriä tunnissa, mutteivät vastaavat nopeudet sovellu hyvin kilparadan kiertämiseen.

– Britit ovat saaneet oman leikkurinsa kulkemaan parhaimmillaan 110 kilometriä tunnissa, Uusitalo kertoo.

Kilpailun ideana on ajaa merkattua rataa tietyn aikaa. Voittajaksi selviytyy se, joka kiertää eniten kierroksia. Tällä kertaa rataa ajetaan yhdeksän tunnin ajan, normaalisti SM-sarjassa kisataan kolme tuntia. Yksin hurjia tuntimääriä ei tarvitse leikkurin päällä istua, sillä kilpailijat kisaavat tiimeissä ja vaihtavat välillä kuskia.

Uusitalon mukaan tänään viivalta matkaan lähti 21 leikkuria. Ilmoittautuneita oli 24, mutta osa joutui jättäytymään pois logististen ongelmien ja sairastapausten vuoksi.

Kilpailussa on tarkoituksena ajaa merkittyä rataa tietyn ajan verran.

Edustusta kilpailuissa on tänä vuonna muun muassa Suomesta, Britanniasta, Saksasta ja Sveitsistä.

Suomessa vuodesta 2005 lähtien järjestetyn kilpailun voittajalle ei ole luvassa rahapalkintoa, vaan pokaali sekä mainetta ja kunniaa.

– Rahasta tässä ei ole kyse. Tätä ajetaan ihan harrastuspohjalta ja siitä ilosta, että saa piikitellä kaveria tämän suorituksesta, Uusitalo naurahtaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?