Mies toi reppuun piilotetun kameran alai­käisten teini­tyttöjen sauna­vuorolle

Mies ilmestyi kesken tyttöjen saunomisen paikalle ja ilmoitti tulleensa hakemaan tavaroitaan pukuhuoneesta.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut miehen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

12.2. 10:53

Viisikymppinen mies toi kahdesti saunan pukuhuoneeseen repun, jonka sivutaskuun oli piilotettu kamera. Miehen tarkoituksena oli kuvata saunomassa olleita 14-vuotiaita tyttöjä.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut miehen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen muun muassa salakatselusta, lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisen yrityksestä.

Käräjäoikeuden antaman julkisen selosteen mukaan rikokset tapahtuivat syksyllä 2020 Etelä-Karjalassa.

Vuonna 1973 syntynyt mies oli molemmilla kerroilla asettanut repun saunan pukuhuoneessa siten, että sivutaskussa olleella kameralla oli mahdollista kuvata riisuutuvia tai pukeutuvia 14-vuotiaita tyttöjä.

Saunomassa oli yhteensä kolme tyttöä, joista yksi oli paikalla molemmilla kerroilla.

Aluesyyttäjä vaati ensimmäisen kerran osalta miehen tuomitsemista ensisijaisesti salakatselusta tai salakatselun yrityksestä ja viimesijaisesti salakatselun valmistelusta.

Lisäksi syyttäjä vaati rangaistusta lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä.

Mies ei halunnut tulla kuulluksi asiassa, eikä hän esittänyt oikeuden mielestä järkevää selitystä, miksi hänen reppunsa oli saunan pukuhuoneessa ja miksi repun sivutaskussa oli kohti saunan pukuhuonetta suunnattu kamera.

Käräjäoikeuden mukaan jäi kuitenkin näyttämättä, että kamera olisi ollut ensimmäisellä kerralla päällä. Oikeus katsoi miehen syyllistyneen kahteen salakatselun valmisteluun.

Toisella kerralla tytöt olivat havainneet repun ja kameran jo saunaan mennessään ja todenneet, ettei kamera ollut päällä.

Mies ilmestyi kuitenkin kesken tyttöjen saunomisen paikalle ja ilmoitti tulleensa hakemaan tavaroitaan pukuhuoneesta. Samalla hän oli laittanut kameran päälle.

Nuorissa saunojissa heräsi epäilys miehen puuhista, ja toinen tytöistä kävi tarkastamassa kameran. Hän huomasi sen olevan päällä.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi kameran tarkistaneen tytön osalta salakatseluun, koska tämä oli tallentunut kameran kuvaan.

Saunassa olleen tytön osalta miehen syyksi luettiin salakatselun yritys ja lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yritys. Miehen tarkoituksena oli oikeuden mielestä kuvata nimenomaan tytön vaatteidenvaihtoa.

– Teolla ei voinut olla olosuhteet huomioon ottaen muu kuin seksuaalinen motiivi, oikeus perustelee.

Sen sijaan kameran löytäneen tytön osalta oikeus katsoi jääneen näyttämättä, että miehen aikeena olisi ollut kuvata häntä seksuaalisessa tarkoituksessa.

Oikeus tuomitsi miehen myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisen yrityksestä, koska hänen tarkoituksena oli oikeuden mielestä valmistaa kuvatallenne, jossa sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasti ja todellisuuspohjaisesti esitetään lasta.

Mies tuomittiin myös kahdesta lievästä alkoholirikoksesta. Hän oli kummallakin kerralla tarjonnut tytöille alkoholia.

Mies ei itse ollut saunassa samaan aikaan tyttöjen kanssa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi miehen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja maksamaan tytöille korvauksia kärsimyksestä sekä psyykkisestä haitasta.

Oikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?