Asepalveluksen keskeyttäneitä edellis­vuotta vähemmän

Kaksi ensimmäistä viikkoa ovat tilastojen valossa ratkaisevassa asemassa palvelukseen sopeutumisen tai keskeytyksen kannalta. Viime vuonna joka viides keskeytti varusmiespalveluksen heti ensimmäisinä viikkoina.

10.2. 13:14

Vuoden alussa toistakymmentätuhatta uutta alokasta astui asepalvelukseen ja helmikuuhun mennessä osa heistä on ehtinyt jättämään armeijan.

Keskeytyksien määrä on kuitenkin vuoden ensimmäisen saapumiserän aikana ollut pienempi kuin viime vuodan vastaavalla, kerrotaan Puolustusvoimien pääesikunnasta Ilta-Sanomille. Tarkempia lukuja pääesikunnan koulutusosastolla ei ollut tässä vaiheessa antaa.

Vuoden 2022 tammikuussa varusmiespalveluksen aloittaneista 19 prosenttia keskeytti palveluksensa.

Vuosittain yli 15 prosenttia palvelukseen astuneista keskeyttää varusmieskoulutuksen Suomessa.

Viime vuonna keskeyttäneiden kokonaismäärä oli aiempiin vuosiin verraten korkeampi, mutta luku ei pääesikunnan mukaan kuitenkaan käynyt ”ennätyslukemissa”.

Kaksi ensimmäistä viikkoa ovat tilastojen valossa ratkaisevassa asemassa palvelukseen sopeutumisen tai keskeytyksen kannalta.

Tyypillisesti suurin osa keskeytyksistä tapahtuu koulutuksen alkupuolella ensimmäisen puolentoista kuukauden aikana. Keskeytyksistä noin 60–70 prosenttia tehdään tällä aikavälillä.

Viimeisimmät tilastotiedot kokonaispoistumasta ovat vuoden 2022 toisesta saapumiserästä. Tässä erässä oli pudokkaita oli 16,3 prosenttia. Luku on noin prosentti enemmän kuin koronaa edeltävillä saapumiserillä.

Kaikista keskeytyksistä 75 prosenttia johtuu terveydellisistä syistä, pääesikunnasta kerrotaan.

Merkittävimmät syyt ovat pääesikunnan mukaan fyysisiä, mutta psyykkisten syiden määrässä oli viime vuonna lievää kasvua. Nuorisolla esiintyy mielenterveysongelmia, mikä heijastuu myös varusmiespalvelukseen, pääesikunnasta kerrotaan.

Noin 75 prosentille keskeyttäneistä palvelusluokaksi on annettu C/E.

Keskeytyksiä tapahtuu myös siviilipalvelukseen hakeutumisen seurauksena.

Viime aikoina koronapandemia on lievästi lisännyt pudokkaiden määrää, mikä näkyi pääesikunnan mukaan erityisesti vuoden 2022 ensimmäisessä saapumiserässä.

Korona johti poikkeuksellisen korkeaan varusmiespalveluksen keskeyttämisten määrään vuoden ensimmäisillä viikoilla. Pääesikunnan mukaan sota Ukrainassa ei ole vaikuttanut keskeytysten määrään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?