Moottoripyöräilijä kuoli mopo­miitissä – 20-vuotiaan syyte kuoleman­tuottamuksesta hylättiin

Kolarin toinen osapuoli ei ollut Kymenlaakson käräjäoikeuden mukaan syyllinen moottoripyöräilijän kuolemaan Haminan mopomiitissä toukokuussa 2021.

12.2. 22:24

Käräjäoikeus on hylännyt 20-vuotiaalle miehelle luetun syytteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta. Kuollut moottoripyöräilijä oli ajanut jopa kolmikertaisella ylinopeudella ja lisäksi hän oli keulinut vain hetki ennen yhteentörmäystä.

Traagisesti päättynyt mopomiitti järjestettiin 15. toukokuuta 2021 Mäkelänkankaan teollisuusalueella Haminassa.

Osanottajat kaasuttelivat ja polttivat kumia Mäkelänkankaantiellä, joka on yleinen tie.

20-vuotias haminalainen nuorukainen oli kääntymässä rekisteröimättömällä moottoripyörällään vasemmalle pysäköintialueelle. Vastaan ajoi saman ikäinen nuorukainen moottoripyörällä.

Kohtaaminen johti rajuun yhteentörmäykseen. Vastaan tullut menehtyi myöhemmin vammoihinsa. Kääntyjä sai vaikeita vammoja. Esitutkinnassa kävi ilmi, että hän oli ennen ajoa polttanut kannabista.

Aluesyyttäjä Jouko Kuutti vaati Kymenlaakson käräjäoikeudessa 20-vuotiaalle rangaistusta huumausaineen käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta.

Mies myönsi muut syytteet paitsi syytteet liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta.

Yhteentörmäys tapahtui suoralla tieosuudella, jolla ei ole näköesteitä. Suurin sallittu ajonopeus Mäkelänkankaantiellä on viisikymmentä kilometriä tunnissa.

Käräjäoikeus toteaa 20-vuotiaan nopeuden olleen näytön perusteella 60–70 kilometriä tunnissa, mutta nuorukainen oli hidastanut vauhtia ennen törmäystä. Yksi todistajista näki hänen näyttäneen jalalla pari kertaa suuntamerkkiä ennen kääntymistä.

Krp:n rikostekninen laboratorio tuli mopomiitistä kuvattuja videoita tutkittuaan siihen tulokseen, että vastaan tulleen moottoripyörän vauhti oli haarukassa 126–153 kilometriä tunnissa.

Lisäksi ajaja oli hetki ennen törmäystä nostanut pyörän keulan ylös. Teko näkyy videolla ja lisäksi yksi todistajista kertoi saman asian.

Käräjäoikeuden johtopäätös on, että moottoripyörän keula oli kuitenkin tiessä törmäyshetkellä.

Käräjäoikeuden mielestä 20-vuotias mies ei ole voinut mopomiitin olosuhteissakaan varautua siihen, että vastaantulijan nopeus ylittää sallitun enimmäisnopeuden niin merkittävästi kuin on osoitettu tapahtuneen.

Käräjäoikeus on hylännyt syytteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta. Oikeus on tuominnut 20-vuotiaan miehen huumausaineen käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta 40 kappaleeseen 6 euron sakkoja eli 240 euron sakkoihin.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?