Yöllä myrskyää! Tällaisia tuulia Suomeen on tiedossa

Loppuviikko on tuulinen koko maassa, etenkin Lapin tuntureilla myrskyää.

8.2. 18:43

Loppuviikko on koko Suomessa tuulinen. Tuulet yltyvät jopa myrskyksi etenkin Lapissa ja länsirannikolla. Forecan päivystävän meteorologin Juha Föhrin mukaan voimakkaimmillaan tuulet ovat keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

– Merellä on kaikkein voimakkainta, sekä Lapin tuntureilla, hän kertoo.

Lapissa alkoi myrskytä jo keskiviikkona. Muoniossa tuuli oli keskiviikkopäivänä voimakkaimmillaan 26 metriä sekunnissa. Föhrin mukaan kymmenen minuutin keskituulikin oli samalla mittausasemalla 21 metriä sekunnissa.

– Se alkaa olla jo aitoa myrskyä, ei puhuta enää myrskypuuskista. Nyt yöllä tuntureilla myrskyää.

Voimakas tuuli voi lähipäivinä katkoa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja etenkin Lapissa, sekä paikoin Pohjanmaan seudulla.

– Puita voi katkeilla, kaikki sellainen, mitä ihminen on jättänyt vähän rempalleen ja on huonosti kiinnitetty, voi irrota. Esimerkiksi rakennustelineet.

Föhrin mukaan puiden kaatuilemista hillitsee kuitenkin se, ettei niissä ole lehtiä. Siksi tuuli tarttuu talvella herkemmin havupuihin. Voimakas tuuli on tuhoisinta, jos siihen yhdistyy lumisade tai huurteen muodostus. Ilma on kuitenkin lauhaa, joten Föhrin mukaan nyt ei ole luvassa esimerkiksi räntäistä sadetta yhdistettynä myrskytuuliin.

Torstain aikana nopeudet hiukan laskevat, mutta koko loppuviikko on verrattain tuulinen lähes koko maassa.

Läntisillä merialueilla tuuli yltyy jopa myrskyksi asti keskiviikkoillan sekä torstain vastaisen yön ja torstaiaamun aikana. Maa-alueilla puuskat ovat jopa 15–20 m/s, länsirannikolla jopa yli 21 m/s. Perjantaina voimakkaimmat maa-alueiden puuskat osuvat näillä näkymin maan etelä- ja keskiosaan.

Tuuli on merellä rajuimmillaan torstain vastaisena yönä ja torstaiaamuna. Föhrin mukaan myös Suomenlahdella nopeudet voivat yltää myrskypuuskiin asti etenkin torstaiaamuna.

– Matalapaineen sola ylittää Suomenlahden. Merellä ei ole juuri kukaan ja kansainvälinen kauppaliikenne kulkee niin suurilla aluksilla, että tuskin tapahtuu mitään, Föhr arvioi.

Pohjois-Suomen yli pyyhkäisee torstaina melko kapea sadealue lännestä itään. Suurin osa sateesta tulee ennusteen mukaan lumena. Heikkoja vesi- tai lumisateita voi tulla myös lännessä varsinkin Pohjanmaan maakunnissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?