Kauhakuormaaja­miehen käsittämätön törttöily tallentui kameraan – tuhosi kaksi poliisi­autoa ja aiheutti lähes sadan tonnin vahingot

Vaaratilanteita viljellyttä rattijuoppoa syytetään lukuisista rikoksista. Häntä uhkaa liki viiden vuoden vankeustuomio.

11.2. 12:14

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa ratkotaan rikosvyyhtiä, joka aiheutti massiivisen poliisioperaation Hämeenlinnan alueella toissa vuoden marraskuussa.

Syytetyn penkille päätynyt nelikymppinen mies lähti tuhdissa humalassa hakemaan kauhakuormaajaa Janakkalassa sijaitsevalta sorakuopalta. Työkone oli erään firman omistuksessa, mutta omistajat eivät miehen aikeista tienneet.

Mies rytyytteli työkoneella Hämeenlinnaan ja viljeli vaaratilanteita.

Ajo seilasi välillä välillä keskiviivan tuntumassa, välillä vastaantulevien kaistalla. Eräässä risteyksessä kuski oli vähällä törmätä henkilöautoon ja sai poliisit peräänsä.

Kello kävi noin puoli kahta yöllä. Partio vilautti pysäytysvaloja ja käskytti miestä kovaäänisen kautta.

Kauhakuormaajan kulkuun tällä ei ollut mitään vaikutusta.

Lue myös: Kaksi poliisiautoa kauha­kuormaajalla tuhonnutta miestä epäillään murhan yrityksestä

Kauhakuormaajakuski kertoi sittemmin nauttineensa parisenkymmentä kolmosolutta ja puolisen litraa konjakkia.

Lue lisää: Kolmekymppinen mies ajoi autonsa paikkaan, jonne ei todellakaan pitäisi – kuvat näyttävät tuhon Levin mustassa rinteessä

Pakomatka tallentui poliisiautojen kameroihin. Kaksi eri partiota yritti vuoroin pysäyttää kuljettajaa, mutta joutuivat itse väistämään jottei pelti kolissut.

Yllä olevalta videolta on katsottavissa kooste tapahtumista.

Lopulta mies ajoi parkkiin teollisuuskiinteistön piha-alueelle Hattulaan. Poliisit jalkautuivat pimeään syysyöhön ja yrittivät neuvotella miehen kanssa parin tunnin ajan.

Virkavalta sai mieheen yhteyden puhelimella, mutta tilanne ei varsinaisesti hellittänyt. Syytteen mukaan mies oli toistuvasti uhannut ajaa poliisin ja poliisiautojen päälle.

Nuoremman konstaapelin kanssa käymänsä puhelun aikana mies oli esimerkiksi käännellyt kauhakuormaajan kauhaa oikealta vasemmalle ja kysellyt, että ”missä tämä on”.

Poliisiauto jäi kakkoseksi, kun kauhakuormaaja rymisteli sivusuunnasta kylkeen.

Lopulta mies suostui sammuttamaan kuormaajan moottorin ja sopi, että tapahtumista olisi mahdollista neuvotella kasvotusten. Poliisien ehtona oli, että mies pitäisi molemmat kätensä näkyvillä.

Syytteen mukaan kuski ei pitänyt sanaansa, vaan käynnisti työkoneen uudelleen, lähti liikkeelle ja törmäsi hidastamatta poliisiauton keulaan.

Seuraavaksi hän käänsi työkoneen toiseen suuntaan ja ajoi etäämmällä ollutta toista poliisiautoa päin. Maija kaatui tielle kyljelleen vilkkuvalot päällä. Autoissa ei törmäysten aikaan ollut poliiseja sisällä.

Rattijuoppo lupasi neuvotella rauhanomaisesti, mutta perui puheensa ja ajoi päin poliisiauton keulaa. Syyttäjän mukaan poliisimiehillä oli perusteltu syy pelätä henkensä puolesta.

Poliisit yrittivät ampua kohti kauhakuormaajan moottoria, mutta laukauksetkaan eivät pysäyttäneet humalaisen miehen törttöilyä.

Kun kuski lopulta saatiin kiinni, hänen verensä alkoholipitoisuudeksi mitattiin 2,68 promillea. Mies kertoi juoneensa noin 24 kolmosolutta ja puolisen litraa konjakkia.

Syytteen mukaan poliisiautoihin koitui kaikkineen yli 91 000 euron vahingot, jotka vakuutusyhtiö korvasi poliisilaitokselle.

Mies sai syytteet moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä vahingonteosta ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään 4 vuoden ja 9 kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin kevättalvella.

Korjaus klo 13.45: Rikosvyyhti tapahtui toissa vuoden marraskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?