Nämä 3 asiaa ovat yhä avoinna Ison Omenan kuoleman­tapauksessa

Poliisitutkinta asian selvittämiseksi on edennyt, mutta esimerkiksi naisen lopullinen kuolinsyy ei ole varmistunut.

Kukkia ja kynttilöitä kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa 10. tammikuuta 2023. Vartijoiden kiinni ottama nainen kuoli voimankäyttötilanteessa 7. tammikuuta.

8.2. 9:08

Kauppakeskus Isossa Omenassa kuollut nainen oli aiheuttanut häiriötä myös ennen kuolinpäiväänsä.

Näin kertoi poliisille mies, joka teki kauppakeskuksen turvahenkilöstölle häiriköinti-ilmoituksen naisesta myös tapahtumapäivänä. Mies oli kokenut aiemmat lähestymiset ahdistavina, ja kertonut tästä naiselle.

Lue lisää: Uutta tietoa Isossa Omenassa kuolleen naisen viime hetkistä

Tapahtumapäivänäkin mies pyysi kauppakeskuksen turvallisuusalan työntekijöiltä apua, jotta nainen poistuisi hänen seurastaan.

Tästä seurasi voimankäyttötilanne, jonka yhteydessä 35-vuotias nainen kuoli. Nainen oli painettu vatsalleen maahan. Vielä ei tiedetä, liittyykö vartijoiden toiminta naisen kuolemaan.

IS koosti tapaukseen liittyvät kolme, yhä avoinna olevaa kysymystä.

Mikä oli naisen kuolinsyy?

Oikeuslääketieteellisen alustavan lausunnon mukaan nainen ei menehtynyt tukehtumalla. Poliisi ei ole raottanut asiaa kuitenkaan toistaiseksi tämän tarkemmin.

Tiettävästi lopullinen lausunto kuolinsyystä ei ole vielä valmistunut. Poliisi ei välttämättä myöskään kerro lopullista kuolinsyytä julkisuuteen, jos sillä ei ole syy-yhteyttä mahdolliseen rikokseen ja turvallisuusalan työntekijöiden toimintaan.

Turvallisuusalan työntekijöiden tulevaisuus?

Vielä ei tiedetä, liittyykö vartijoiden toiminta naisen kuolemaan.

Poliisi epäilee neljää turvallisuusalan henkilöä kuolemantuottamuksesta. Siitä minimirangaistus on sakkoja ja enimmäisrangaistus kaksi vuotta vankeutta.

Poliisi on kuulustellut jo heitä. Poliisi selvittää kunkin työntekijän roolia tilanteessa. Siitä ei ole tietoa, jatkuvatko epäiltyjen työsuhteet turvallisuusalalla.

Lue lisää: Uutta tietoa Ison Omenan kuolin­tapauksesta: Poliisille ilmaantui uusi avain­todistaja

Vartiointiliike Securitas Oy on tehnyt oman sisäisen selvityksen kuolemantapauksesta.

Oikeus päättää mahdollisista rangaistuksista, jos asia sinne ylipäätään etenee.

Mitä sivullinen henkilö kuuli?

Poliisin tutkinnassa on selvinnyt sivullinen henkilö, joka on todennäköisesti nähnyt miehen ja naisen aiemmat kohtaamiset sekä kiinniottoa edeltäneen tilanteen.

Poliisilla on tiedossa todistajan henkilöllisyys, mutta poliisi ei ole päässyt vielä kuulemaan häntä.

Poliisin tarkoituksena on kuulla todistajaa lähiaikoina. Tukevatko todistajan havainnot häiriötä kokeneen miehen kertomaa?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?