Uusi sääennuste tuo ilo­uutisia: Tänä vuonna kevät voi koittaa etuajassa

Tuore kolmen kevätkuukauden sääennuste lupailee Suomeen keskimääräistä lämpimämpää ilmaa. Huhti- ja toukokuu vietetään ajankohtaan nähden tavanomaista sateisimmissa merkeissä.

7.2. 19:56

Foreca julkaisi maanantaina maalis–toukokuun sääennusteen, joka povaa tavanomaista lämpimämpää kevättä. Kolmen kevätkuukautta arvioidaan Suomessa vietettävän asteen verran ajankohdan keskimääräisiä lukemia korkeammissa lämpöasteissa.

Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne kertoo, että keskimääräistä lämpimämmät asteet on havaittavissa sekä kolmen kuukauden keskiarvoa että yksittäisten kuukausien keskiarvoa tarkastellessa. Vaikka keskiarvot näyttävät lämpöisiltä, mahtuu kuukausiin myös viileämpiä ajanjaksoja.

– Sitä ajattelisi helposti, että koko ajan on lämpimämpää, mutta ennuste voi toteutua monella tavalla. Luvassa voi olla myös pidempiä kylmiä jaksoja. Jos niitä tasapainottamassa on tarpeeksi lämpimiä päiviä, näyttää keskiarvo lämpöisemmältä, Rinne avaa.

Keskiarvolämpötiloja tarkastellaan Rinteen mukaan Suomessa havaintoasemakohtaisesti. Kevään lämpötilojen keskiarvot vaihtelevat paikkakohtaisesti.

Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen asemalta mitattu maaliskuun keskiarvolämpötila 30 vuoden ajalta on -0,7 astetta, kun taas Enontekiön Kilpisjärven havaintoasemalla on mitattu samaan aikaan keskimäärin -8,8 astetta.

Huhtikuussa Helsinki-Vantaan havaintoasemalla kuukauden keskilämpötila näyttää 4,5 astetta, ja Enontekiön Kilpisjärven asemalla -3,7 astetta.

Maaliskuussa sateita on luvassa hieman ajankohdan keskiarvoa vähemmän. Huhti- ja toukokuussa sataa puolestaan keskimääräistä enemmän.

Rinteen mukaan ennuste ei suoranaisesti kerro, mihin ajankohtaan termisen kevään alku tänä vuonna sijoittuu. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin nollan asteen yläpuolelle.

– Voidaan sanoa, että on hyvät mahdollisuudet siihen, että kevät alkaa jonkin verran aikataulusta edellä. Esiin täytyy kuitenkin vetää varoituskortti koskien sitä, että vaikka termisen kevään alkukuukausi olisikin keskimäärin ajankohtaa lämpimämpi, voi kevään alkua lykätä sellainen kylmä jakso, joka ei näy kuukauden keskiarvossa, Rinne sanoo.

Maan etelä- ja lounaisrannikolla terminen kevät alkaa tyypillisesti ennen maaliskuun 26. päivää. Poikkeuksellisina vuosina, kuten viime vuonna, kevät alkoi Hangon tienoilla jopa helmikuun puolella.

Keskiarvot 30 vuoden ajalta kertovat, että kevät alkaa tavanomaisesti maaliskuun loppupuolella ja etenee huhtikuun aikana hiljalleen kohti pohjoista. Oulun kohdalla kevät alkaa keskimäärin huhtikuun alussa ja Kilpisjärven tienoilla vasta vapun jälkeen.

Tämän hetken ennuste antaa hyviä suuntaviivoja kevään keleistä, muttei kerro vielä koko totuutta. Suomen säälle ovat ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten yksittäisten viikkojen säästä tai esimerkiksi lämpötiloista ei ole vielä tarkkaa tietoa.

– Tähän aikaan vuodesta ennustettavuus on karvan verran parempi kuin tilastoihin perustuva veikkailu. Ennusteet eivät kuitenkaan ole täydellisiä, ja Suomen alueella muutokset ja heitot ovat mahdollisia. Sanotaan näin, että en lähtisi lomiani vielä tämän ennusteen perusteella siirtämään, Rinne sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?