Syyttäjä: "Södertäljen mafia" kävi kokaiinikauppaa helsinkiläisestä luksushotellista käsin

Rikollisryhmää johti syyttäjän mukaan ruotsalaismies, joka piti omiaan pelossa väkivaltaisella käytöksellä. Vyyhdin keskiössä on kokaiini, jota syyttäjän mukaan tuotiin Suomeen Tornion kautta.

Rikollisryhmän rantautumisyrityksiä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa liki kymmenenä istuntopäivänä. Kuvassa poliisin takavarikoimaa aineistoa.

7.2. 8:58 | Päivitetty 7.2. 11:00

Helsingin käräjäoikeudessa alettiin tiistaina aamupäivällä käsitellä rikoskokonaisuutta, jossa syytetyn penkillä on uuden kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän jäseniä.

Valtaosa rikoksista syytetyistä on nimiensä perusteella suomalaisia eri ikäisiä miehiä. Päätekijänä pidetään 46-vuotiasta ruotsalaismiestä.

Syytettyjä miehiä on kaikkiaan 15. Syytteet koskevat muun muassa huumausaine-, ampuma-ase- ja väkivaltarikoksia.

Syyttäjä luki aluksi muun muassa kokaiinin levittämistä koskevia syytekohtia.

Oikeudenkäyntiin tulkin avustuksella osallistunut johtohahmo kiisti jyrkästi syyllisyytensä. Hän kiisti hankkineensa neljä kokaiinikiloa ja tienanneensa huumekaupalla.

Mies väitti saaneensa rahaa pokerinpeluusta ja arvokelloja tyttöystävältään.

Lue lisää: Ruotsalaismafia yritti rantautua Suomeen

Syyttäjän mukaan ryhmä pyrki levittämään kokaiinia ja operoi huumebisneksiään erinäisissä helsinkiläisissä huoneistoissa muun muassa Jätkäsaaressa hotelli Clarionissa ja Kaartinkaupungissa Kasarmikadulla.

Tietyistä tällaisista ”tukikohdista” löytyi syyttäjän mukaan huumeiden käsittelyyn tarvittavia välineitä ja setelilaskuri. Yhdestä tällaisesta huoneistosta löytyi käsiase ja patruunoita.

Johtohahmo johti syyttäjän mukaan huumekauppaa ja suomalainen kakkosmies avusti häntä. Kokaiini tuotiin Suomeen Tornion kautta henkilöautolla.

Eräs ryhmän jäsenistä toimi syyttäjän mukaan aiemmin taksikuskina. Johtohahmo oli tutustunut häneen pari vuotta sitten ja pyytänyt häntä siirtelemään kokaiinin myynnistä saatuja käteisvaroja eri paikkoihin, syyttäjä sanoo.

Poliisin mukaan rikollisryhmän juurtuminen Suomeen ehdittiin pysäyttää varhaisessa vaiheessa.

Virkavalta on luonnehtinut jengiä tällä tavoin:

– Esitutkinnan perusteella kyseinen epäilty (johtohahmo) tuli Suomeen tavoitteenaan perustaa alaosasto kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisryhmälle. Ryhmällä on nimi, eriytyneet roolit ja käskyvaltasuhteet.

Poliisin mukaan porukan tarkoituksena oli hankkia myös yhtenäisiä ulkoisia tunnuksia, kuten sormuksia. Kyseessä ei kuitenkaan ollut poliisin näkökulmasta niin kutsuttu liivi- tai moottoripyöräjengi.

– Jos haluaa verrata Ruotsin tilanteeseen, niin salskeita parikymppisiä nuoria miehiä ei tässä ole, vaan nämä ovat 70- ja 80-luvuilla syntyneitä raavaita miehiä, tutkinnanjohtaja Toni Uusikivi luonnehti aiemmin STT:lle.

Ryhmän sisäisessä kurinpidossa käytettiin väkivaltaa ja sen pelkoa. Poliisin käsiin päätyi muun muassa video, jossa pääepäilty johtohahmo pahoinpiteli ryhmän jäsentä pitkäkestoisesti kurinpitotarkoituksessa.

Johtohahmo lähetteli myös muille viestejä, joissa hän kehotti laittamaan nettiin hakusanoiksi oman nimensä ja ”Södertäljen mafia”.

Poliisin mukaan mies halusi, että vastaanottaja näkee uutiset ja keskustelut, joista käy ilmi hänen kytköksensä järjestäytyneeseen rikollisuuteen Ruotsissa.

IS raportoi oikeusistunnosta Helsingin käräjäoikeudessa.

Istunto alkoi rutkasti myöhässä käräjäoikeuden turvasalissa tiukkojen turvajärjestelyjen saattelemana. Saliin saapui lukuisia syytettyjä avustajineen.

Turvasalin keskikäytävälle asetettiin useita siirreltäviä sermejä, joilla estettiin syytettyjen näköyhteys toisiinsa.

Käräjäoikeuden pihalla sisäänkäynnin edustalla päivysti aamulla poliisiauto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?