Vuosia kestänyt lapseen kohdistunut seksuaali­rikos toi 11 vuoden tuomion – teot alkoivat lapsen ollessa 5-vuotias, 9 vuoden iässä pidettiin ”vihki­seremonia”

Rikosten sarja kesti kahdeksan vuotta.

32-vuotias mies tuomittiin 11 vuodeksi vankeuteen törkeistä rikoksista.

3.2. 19:00

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi 32-vuotiaan miehen 11 vuodeksi vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasta lasta esittävän kuvan levittämisestä sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Yhteistä rangaistusta mitattaessa oikeus otti pohjaksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön, josta lain mukaan maksimirangaistus on 10 vuotta.

Tuomittu teki rikokset useissa kaupungeissa kahdeksan vuoden aikana.

Tekojen sarja käsitti lukemattomia yksittäisiä tekoja. Tekojen alkaessa lapsi oli 5–7-vuotias ja ne jatkuivat lapsen ollessa ehtiessä 10–12 vuoden ikään.

Seksuaalisen teot olivat suojaamattomia aina tekosarjan loppuvaiheille saakka, kunnes tuomittu alkoi käyttää kondomia.

Tuomittu otti lapsesta yli 500 valokuvaa ja kymmenkunta kertaa hän videoi lasta puettuna erilaisiin asuihin ja sidottuna.

Lapsen ollessa 9-vuotias mies toteutti vihkiseremonian, josta hän teki avioliittoasiakirjan. Asiakirjassa lapsi oli sitoutettu seksiin tuomitun kanssa ja lapsen tekemiseen myöhemmin.

Oikeus toteaa tekojen aiheuttaneen lapselle erityistä vahinkoa, hänen tekijää kohtaan tuntemansa erityisen luottamuksen tai riippuvaisen asemansa vuoksi.

Kuvatiedostoissa lapsi oli erityisen nuori ja hänen kohtelunsa esitettiin erityisen nöyryyttävänä, oikeus toteaa.

Käräjäoikeus käsitteli tapausta kaksi päivää. Mies myönsi teonkuvaukset pääosin. Riitaa oli tekoajan pituudesta ja yksittäisistä osateoista sekä kuvien lukumäärästä.

Tuomittu katsoi, että kysymys oli suhteesta, jossa on ollut tunteet mukana.

Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että teot alkoivat lapsen ollessa 5-vuotias ja tekoajaksi oikeus luki kahdeksan vuotta.

Lapsi oli hyvin pieni tekojen alkaessa, eikä hänellä oikeuden arvion mukaan ollut keinoa kyseenalaistaa tekijän toimia, jotka tuli pitää tuomitun ja lapsen välisenä salaisuutena. Jos salaisuus olisi paljastunut, oli tuomittu kertonut lapselle, että siitä koituisi vaikeuksia.

Oikeus muistuttaa, että rikosten tekoaika käsitteli lähes koko lapsen muistettavissa olevan lapsuuden.

Tuomittu oli pitkän tekoajan aikana manipuloinut lasta ja opettanut pitämään vallitsevaa tilaa normaalina.

Oikeuden päätöksen mukaan miehen on maksettava lapselle 80 000 euroa kärsimyskorvauksena ja kivusta ja särystä 16 000 euroa. Oikeudenkäyntikuluja tuomitun on maksettava noin 10 000 euroa. Valtio maksaa tuomitun yli 16 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Tuomitulta löytyi myös noin 1 500 kuva- ja videotallennetta, joissa on muun muassa kuvaa lapsista todenmukaisessa sukupuoliyhteydessä, raiskauksesta ja eläimeen sekaantumisesta.

Käräjäoikeus antoi jutussa tuomion perjantaina. Ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen.

Tuomittu on ollut vangittuna viime heinäkuusta lähtien.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?