STM vaati Kiinasta Suomeen matkustaville koronatestiä – Finnair: Ei aiheuta toimenpiteitä

Yhtiö kertoo viestivänsä suoraan asiakkaille, jos Kiinasta Suomeen matkustaville asetetaan uusia vaatimuksia maahantuloon.

Aasialaisia matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä tammikuussa.

1.2. 21:21

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) lähettämä, Kiinasta saapuvia lentoja koskeva ohjauskirje ei aiheuta tässä vaiheessa toimia Finnairilla, yhtiön viestinnästä kerrottiin sähköpostitse STT:lle keskiviikkona.

STM lähetti maanantaina Finnairille ja kahdelle kiinalaiselle lentoyhtiölle kirjeet, joissa niitä ohjeistettiin edellyttämään Kiinasta Suomeen matkaavilta ennen matkaa tehtyä negatiivista koronatestiä.

– Ohjauskirje ei siis tässä vaiheessa aiheuta toimia meillä, mutta luonnollisesti noudatamme mahdollisia viranomaismääräyksiä, jos sellaisia asiasta tulee, Finnairin viestinnästä kerrotaan.

STM:n maanantainen ulostulo ei ole lentoyhtiöitä velvoittava.

Finnair kysyy Kiinasta tulevilta testitodistusta, jos heidän kohdemaansa sellaista edellyttää. Lisäksi testitodistusta kysytään ennen lentoa, jos matkustaja jatkaa suoraan Suomesta maahan, jossa todistus on viranomaisen edellyttämä.

– Jos Kiinasta Suomeen matkustaville asetetaan uusia vaatimuksia maahantuloon, viestimme niistä suoraan asiakkaillemme.

STM:n mukaan ohjeistus vastaa EU:n lentoturvallisuusviraston (Easa) ja EU:n alaisen Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) antamaa vastaavaa ohjeistusta lentoliikenteen toimijoille.

Suomi alkoi tammikuun alkupuolella valmistella rajoituksia Kiinasta tuleville matkustajille koronavirusmuunnosten leviämisen pelossa. Tuolloin päätettiin muun muassa vaatia ennakkoon tehtyä negatiivista koronavirustestiä. Taustalla oli Kiinan ilmoitus höllentää matkustusrajoituksiaan sekä väestön alhainen suoja tautia vastaan.

STM on käynyt keskusteluja sisäministeriön kanssa mahdollisuudesta hyödyntää rajavartiolakia siinä, että Kiinasta saapuvilta matkustajilta vaadittaisiin ennakkotestiä ehtona maahantulolle. Sisäministeriön arvion mukaan kriteerit rajavartiolain 16. pykälän hyödyntämiselle eivät kuitenkaan nykyisellään täyty.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut Kiinasta saapuville matkustajille ohjeen, mutta laitos ei ole kuitenkaan suositellut matkustusrajoituksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?