Mies hakkasi avovaimoaan ennen ja jälkeen synnytyksen

Mies tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja korvauksiin.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi avovaimoaan hakanneen ehdolliseen vankeuteen.

3.2. 21:08

Viimeisimmillään raskaana olleen avovaimon vatsalleen lattialle kaatanut ja synnytyksen jälkeen kuristanut sekä sektiohaavaan potkaissut imatralainen mies on tuomittu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa muun muassa viidestä pahoinpitelystä viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja korvaamaan naiselle 6 850 euroa.

23-vuotias mies oli elänyt kesällä 2020 avoliitossa paikallisen naisen kanssa. Yhteiselo oli perheväkivallan sävyttämää.

Syytteen mukaan mies tarttui 21. heinäkuuta, kun avovaimo oli viimeisillään raskaana, otti naista niskasta kiinni ja työnsi tämän vatsalleen lattialle.

Nainen tunsi supisteluja ja paniikkia syntymättömän lapsen puolesta. Hänen oli kertomansa mukaan vaikea päästä ylös lattialta. Mies ei jäänyt auttamaan.

– Minua kävi aivan kauheasti koskemaan alavatsaan. Soitin äidille ja kerroin mitä on tapahtunut ja sitten hän tuli paikalle. En ole varma, kuka soitti ambulanssin, nainen kertoi myöhemmin kuulustelussa.

Nainen synnytti lapsen elokuun alussa. Hän joutui syytteen mukaan pian tämän jälkeen eli 22. elokuuta jälleen avomiehensä pahoinpitelemäksi. Syytteen mukaan mies töni kumppaninsa seinää päin, kuristi painamalla kyynärvarrella kaulaa, repi hiuksista sekä kaatoi lattialle niin että nainen satutti häntäluunsa.

Avoliitto päättyi naisen mukaan elokuussa, mutta pahoinpitelyt jatkuivat. Syytteessä kuvaillaan miehen potkaisseen 7. syyskuuta ex-avovaimoa turvakengällä alavatsan sektiohaavaan.

Naisen mukaan heille tuli riitaa, kun mies oli hakemassa tavaroitaan asunnolta.

Noin viikkoa myöhemmin mies löi naista nyrkillä leukaan ja tönäisi tämän selälleen, jolloin nainen löi takaraivonsa maahan.

Viides käräjäoikeuden pahoinpitelyksi arvioima välikohtaus sattui 21. joulukuuta miehen kotona, kun ex-vaimo oli lapsen kanssa kylässä. Mies löi naista ainakin kahdesti nyrkillä takaraivoon ja kuristi kahdella kädellä kaulasta painaen naista samalla seinää vasten. Naisen hengitys vaikeutui.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut 23-vuotiaan miehen viidestä pahoinpitelystä, kahdesta laittomasta uhkauksesta, kahdesta vahingonteosta, kahdesta lievästä vahingonteosta ja lähestymiskiellon rikkomisesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Mies oli pahoinpitelyjen lisäksi uhannut ex-avovaimoa surmaamisella sekä vaurioittanut tämän kotia ja autoa. Tihutöihin kuului keulatähden vieminen naisen Mersusta.

Mies myönsi noin puolet syytekohdista.

Käräjäoikeuden mukaan vankeusrangaistus olisi voitu tuomita myös ehdottomana. Oikeus perusteli ehdollista rangaistusta muun muassa miehen iällä, ”hallinnassa olevalla arjella”, ”harventuneilla tunneryöpyillä” ja miehen säännöllisillä terapiakäynneillä.

Oikeus on velvoittanut miehen korvamaan ex-avovaimolle kaikkiaan 6 850 euroa. Suurin yksittäinen korvaus on 3 000 euron korvaus viiden pahoinpitelyn aiheuttamasta tilapäisestä haitasta.

Lisäksi miehen on maksettava valtiolle 2 755 euroa naisen oikeudenkäyntikuluja.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?