Raja­vartio­laitoksen heli­kopteri kuvasi villin näyn – kumpi voittaa, ilves vai susi?

Kahden Suomen luonnon suurpedon välisen ottelun lopputulos saattaa yllättää.

1.2. 21:39

Rajavartiolaitoksen helikopterin kameraan tallentui tiistaina vauhdikas suden ja ilveksen kohtaaminen. Vartiolentolaivue julkaisi pätkän Twitter-tilillään.

Ilvesten ei perinteisesti uskota viihtyvän alueilla, joilla liikkuu paljon susia. Helikopterin tallentamat suurpedot olivat kuitenkin päätyneet kisailemaan keskenään peltoa muistuttavalle alueelle.

Videon alussa kolme ilvestä oleskelee pellolla, kunnes paikalle pyyhältää susi. Yksi ilveksistä lähtee loikkien jahtaamaan sutta, joka selkeästi ymmärtää oman parhaansa ja säntää pakoon. Kun nopealiikkeinen ilves saavuttaa suden, painaa se tämän maahan.

Kuva siirtyy jälleen pellolla pyöriviin ilveksiin. Susi on siirtynyt kauemmas kolmikosta, viereiselle pellolle. Pienen tuumiskelun jälkeen se tyytyy tarkkailemaan tilannetta kauempaa. Lopulta eläimet lähtevät omille teilleen.

Twitter-julkaisun kommenttikentässä on mietityttänyt muun muassa se, miksi ilvesporukka viihtyy yhdessä. Ilvekset tunnetaan pimeän aikaan liikkuvina yksineläjinä.

Vartiolentolaivueen mukaan on esitetty veikkauksia, joiden mukaan kolmikko koostuisi emosta ja poikasista.

Myös ottelun voittajaksi selviytynyt ilves on herättänyt hämmästystä kommentoijien keskuudessa.

– Ompa hieno kohtaaminen. Yllättävän hyvin lajit tunnistaa. En olisi uskonut, että ilves päihittää suden. Alfanaaras suojelee poikasiaan, pohtii eräs.

Toisille kissaeläimen voitto ei tullut suurena yllätyksenä.

– Kissahan on lähimpänä tieteiselokuvien Predatoria. Pimeänäkö, salamannopeat refleksit, huippuluokan kuulo ja hajuaisti. Pystyy putoamaan vahingoittumattomana kymmeniä metrejä ja loikkaamaan neljä kertaa oman korkeutensa ylöspäin. Sudella ei ole mitään mahkuja ilvestä vastaan, yksi perustelee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?