Ruotsalaismafia yritti rantautua Suomeen

Pääepäilty hankki Suomesta hankituille rikollisryhmän jäsenille aseita.

Poliisin takavarikoimaa aineistoa.

31.1. 15:17

Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisin estivät uuden kansainvälisen, järjestäytyneen rikollisryhmän juurtumisen Suomeen.

Rikollisryhmän jäsenet ehtivät kuitenkin ennen kiinnijäämistään muun muassa levittää huumausaineita Suomessa puolen miljoonan euron arvosta.

Poliisin takavarikoimaa huumausainetta.

Pääepäilty, ryhmän johtohahmo, on ruotsalainen mies. Helsingin Sanomien mukaan hän on syntynyt vuonna 1977. Lehden mukaan miestä epäillään muun muassa raiskauksesta ja törkeästä huumausainerikoksesta.

Hän värväsi ryhmän jäsenet Suomessa sekä hankki heille ampuma-aseet. Ryhmän sisäisessä kurinpidossa käytettiin väkivaltaa sekä sen pelkoa. Johtohahmo muun muassa pahoinpiteli pitkään yhtä rikollisryhmän jäsentä kurinpitorangaistuksena. Tämä kävi ilmi poliisin haltuun saamasta videotallenteesta.

Poliisin takavarikoimaa rahaa.

Johtohahmo lähetti jäsenille viestejä, joissa hän kehotti laittamaan nettiin hakusanoiksi oman nimensä ja ”Södertäljen mafia”. Mies halusi, että jäsenet näkevät uutiset ja keskustelut, joista käy ilmi hänen kytköksensä järjestäytyneeseen rikollisuuteen Ruotsissa.

Esitutkinnan perusteella pääepäilty tuli Suomeen tavoitteenaan perustaa alaosasto kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisryhmälle.

– Ryhmällä on nimi, eriytyneet roolit ja käskyvaltasuhteet. Poliisi sai viitteitä myös siitä, että ryhmällä oli tarkoituksena hankkia yhtenäisiä ulkoisia tunnuksia, kuten sormuksia. Kyseessä ei kuitenkaan ole niin kutsuttu liivi- tai moottoripyöräjengi, tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Uusikivi kertoo Helsingin poliisista.

Poliisin takavarikoima ase.

Rikollisryhmän epäillään järjestelleen ulkomailta Suomeen kokaiinia ja amfetamiinia. Levitettyjen huumausaineiden arvo oli ainakin 450 000 euroa. Poliisi takavarikoi ryhmältä kannabiskasvattamoita, amfetamiinia ja kokaiinia sekä useita ampuma-aseita.

Epäillyt käyttivät huumausaineiden varastoimiseen ja levittämiseen lyhytaikaisia vuokra-asuntoja, jotka sijaitsivat Helsingin kantakaupungissa. Poliisi takavarikoi yhdestä vuokrahuoneistosta videovalvontajärjestelmän, jonka avulla organisaation johtohahmot Suomessa ja ulkomailla valvoivat ryhmän toimintaa.

Poliisi otti kiinni yhteensä 13 henkilöä, joista osa on edelleen vangittuina. Helsingin Sanomien mukaan kahta ruotsalaista pääepäiltyä lukuun ottamatta muut epäillyt ovat suomalaisia.

Asia siirtyi syyteharkintaan viime viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?