Yllätyspäätös: Pekka Katajaan kohdistuneesta väkivallanteosta kuuden vuoden vankeustuomio

Perussuomalaisten vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneesta väkivaltateosta tuli pitkä vankeustuomio. Käräjillä syyte oli kaatunut. Teolla oli poliittinen motiivi.

Pekka Kataja.

31.1. 12:09 | Päivitetty 31.1. 12:42

Vaasan hovioikeus tuomitsi Juha Kalevi Lindroosin, 43, kuuden vuoden vankeuteen Pekka Katajaan kohdistuneesta väkivaltateosta.

Lindroosin syyksi luettiin avunanto murhan yritykseen sekä avunanto törkeään kotirauhan rikkomiseen.

Aiemmin käräjäoikeudessa syytteet olivat kaatuneet. Tosin syyttäjän ensisijainen vaade ei mennyt tälläkään kertaa läpi.

Syyttäjä oli vaatinut rangaistusta murhan yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta 2020. Kaksi miestä tunkeutui aamupäivällä hänen asuntoonsa tekaistun pakettitoimituksen varjolla. Katajalle sanottiin paketin olevan perussuomalaisten puoluetoimistolta.

Kun Kataja avasi oven, tekijät ryntäsivät sisään. Katajaa lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai muulla esineellä. Väkivallanteon jälkeen tekijät pakenivat paikalta, mutta paketti jäi asuntoon.

Vaasan hovioikeuden tiistaina antaman tuomion mukaan teolla oli poliittinen motiivi. Hovioikeus määräsi Lindroosin vangittavaksi.

Hovioikeuden mukaan se jäi näyttämättä, että Lindroos olisi ollut varsinaisesti Katajan ovella ja siten kohdistanut tähän väkivaltaa.

Hovioikeuden mukaan Lindroos oli kuitenkin edistänyt rikoksen tekemistä, koska hän oli luovuttanut autonsa tekijöiden käyttöön. Hovioikeuden mukaan Lindroos edisti rikosta myös sillä, että tekopaikalta löytyi tyhjä postipaketti, jonka liimapinnoilla oli hänen sormenjälkensä. Postipaketin turvin tekijät saivat Katajan avaamaan kotinsa oven.

– Lindroos ei ole kyennyt uskottavasti selittämään sitä, miten tyhjänä suljettu, ehjä postipaketti, jonka teippien liimapinnoilla on ollut hänen sormenjälkiänsä, on päätynyt rikoksen tekopaikalle, hovioikeus kirjoitti.

Hovioikeus korosti, että auto ja postipaketti olivat keskeisessä ja välttämättömässä roolissa väkivaltasuunnitelman onnistumiselle.

Hovioikeuden mukaan itse väkivaltateko oli erityisen raaka, erityisen julma sekä kokonaisuutena arvostellen törkeä. Kotirauhan suojaamassa piirissä ollut Kataja oli puolustuskyvytön. Oikeuden mukaan tekijöiden tarkoituksena on ollut aiheuttaa Katajalle voimakasta kipua ennen tämän välitöntä kuolemaa.

Se on toistaiseksi selvittämättä, ketkä Katajaa varsinaisesti mukiloivat.

Vaasan hovioikeuden tiistaina antama tuomio ei ole lainvoimainen. Osapuolet voivat hakea korkeimmasta oikeudesta valituslupaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?