Kadonneiden etsijä Reino Savukosken kuolemassa epäillään rikosta

Kuolemantuottamuksesta epäillään Savukosken ikätoveria, 74-vuotiasta savonlinnalaismiestä. Poliisin mukaan esitutkinta on loppusuoralla.

Arvostettu vapaaehtoisetsijä Reino Savukoski kuoli viime syyskuussa 73-vuotiaana.

30.1. 18:00

Kadonneiden etsijänä tunnettu Reino Savukoski, 73, kuoli viime vuoden syyskuussa liikenneonnettomuudessa Savonlinnassa. Hän oli liikenteessä mopoautolla, kun henkilöauton kuljettaja ajoi hänen peräänsä.

Itä-Suomen poliisi tutkii turmaa kuolemantuottamuksena ja liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Rikoksista epäilty peräänajaja on Savukosken ikätoveri, 74-vuotias savonlinnalainen mies.

Lue lisää: Kadonneiden etsijä Reino Savukoski kuoli kolarissa

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jouni Väisänen Savonlinnan poliisista kertoo onnettomuuden tapahtuneen Savonlinnantiellä Kulennoisten kohdalla taajaman ulkopuolisella alueella.

Väisänen ei vahvista eikä kommentoi kuolonuhrin henkilöllisyyttä.

Tutkinnanjohtajan mukaan mopoauton kuljettaja ajoi kohti Punkaharjua, kun henkilöauto ajoi hänen peräänsä suoralla tieosuudella syyspimeällä.

– Autokuski ei ollut havainnut mopoautoa. Alueella on kahdeksankympin nopeusrajoitus. Henkilöauton kuljettaja kertoi ajaneensa nopeusrajoitusten mukaan. Ajolupa-asiat hänellä olivat kunnossa, tutkinnanjohtaja sanoo.

Tapahtumilla ei poliisin tietojen mukaan ollut silminnäkijöitä. Ulkopuolinen henkilö oli ilmoittanut onnettomuudesta hätäkeskukseen. Poliisi sai turmasta tiedon kello 20.14.

Lue lisää: Henkilöauto törmäsi mopoautoon Savonlinnassa – mopoauto romuttui täysin

Reino Savukoski teki vesistöetsintöjä kaikuluotauksen avulla. Hän sai kimmokkeen kadonneiden etsintään, kun ystävä katosi kalareissulle vuonna 1989.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari kertoi IS:lle turman jälkeen, että mopoauto vaurioitui turmassa niin pahoin, että katto jouduttiin poistamaan, jotta kuljettaja saatiin ulos.

Savukoski kiidätettiin sairaalahoitoon, mutta poliisi ei ehtinyt kuulla häntä onnettomuuteen johtaneista tapahtumista. Mies menehtyi samana päivänä torstaina 22. syyskuuta.

Myös henkilöauton kuljettaja vietiin sairaalaan tarkistettavaksi, mutta hän selvisi onnettomuudesta ilman suurempia vammoja.

Tutkinnanjohtaja Väisäsen mukaan esitutkinta on nyt loppusuoralla. Asiaan liittyvät kuulustelut on suoritettu. Esitutkinnan valmistumisen jälkeen juttu siirtyy syyteharkintaan.

Savukoski käytti myös koiria apuna etsinnöissään. Vuonna 2015 hän etsi Espoon Nuuksiossa kadonnutta 27-vuotiasta Nela Utkinaa.

IS haastatteli kuolonkolarin jälkeen Savukosken elämäkerran kirjoittajaa, toimittaja Sari Passaroa, joka ennätti olla etsijäkonkarin kanssa juttusilla noin pari viikkoa ennen turmaa.

– Ei hänellä ollut silloin vielä mitään mopoautoa, mutta hän sanoi, että hän haluaa sellaisen. Tämä on ihan tuore juttu. Hän olisi siitä tosi innoissaan, että nyt hän pääsee taas liikkeelle, Passaro kertoi.

Reino Savukoski ryhtyi kadonneiden vapaaehtoisetsijäksi vuonna 1989, kun hänen ystävänsä lähti kalareissulle eikä koskaan palannut. Savukoski löysi ystävänsä ruumiin kolmen kuukauden etsintöjen jälkeen.

Kolmea vuotta myöhemmin 44-vuotias Savukoski jäi rajavartijan ammatista työkyvyttömyyseläkkeelle ja keskittyi kadonneiden etsintään entistä laajemmin.

Lue lisää: Reino Savukoski etsi Laatokalla neljää hukkunutta lasta – pohjasta paljastui aivan kylmäävä näky

Savukoski ehti yli 30-vuotisen vapaaehtoisuransa aikana löytää yli sata vainajaa ja kerätä suurta arvostusta omistautumisestaan poikkeukselliselle työlle.

IS raportoi aiemmin, että Savukoski oli mukana etsimässä muun muassa hukkuneita varusmiehiä Taipalsaarella, MM-hiihtosuunnistaja Olavi Svanbergia Laatokalla, surmattua Heinon pariskuntaa Espoon edustalla ja kadonnutta Nela Utkinaa Espoon Nuuksiossa. Hän on etsinyt myös Tampereella kadonnutta Raisa Räisästä.

Savukoski ei hyödyntänyt taitojaan pelkästään kotimaassa, vaan teki etsintöjä myös Venäjällä, Virossa ja Ruotsissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?