IS SEURAA

Syntymäpäivillä ollut nainen pakeni Tuusulan ampujaa sukkasillaan ulos: ”Pelkäsin, että kuolemme kaikki”

Syyttäjän mukaan mies on ollut syntymäpäiväjuhlilla kuokkavieraana ja esitellyt siellä veistä, minkä vuoksi hänet on poistettu juhlista.

Syytetty ei peitellyt kasvojaan oikeudessa.

30.1. 7:45 | Päivitetty 30.1. 14:37

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa käsitellään maanantaina lokakuussa Tuusulan Kellokoskella tapahtunutta ammuskelua.

Ampuminen tapahtui 23. lokakuuta Tuusulan Rajalinnan teollisuusalueella olevan moottoripyöräkerhon Viikinki MC:n tilojen edustalla sekä kerhon sisätiloissa. Ampumista edeltävänä iltana ja yönä kerhotiloilla oli vietetty syntymäpäiväjuhlia.

Syyttäjä vaatii 33-vuotiaalle miehelle rangaistusta kahdeksasta murhan yrityksestä. Syyttäjän mukaan mies on ollut juhlimassa syntymäpäiväjuhlia hallissa.

Syyttäjän mukaan mies on ollut syntymäpäiväjuhlilla kuokkavieraana ja esitellyt siellä veistä, minkä vuoksi hänet on poistettu juhlista. Syyttäjän mukaan hän yritti ilmeisesti palata juhliin kertaalleen takaisin, mutta hänet poistettiin sieltä uudestaan. Syyttäjän mukaan syytetty suivaantui siitä, että hänen veitsensä jäi hallille.

Tämän jälkeen mies pyöräili yli 10 kilometriä Jopolla Jokelaan ja varasti sieltä tuttavansa asunnosta haulikon ja patruunoita sekä pihasta auton. Hän palasi autolla hallille ja aloitti ampumisen ensin oven läpi. Kello oli tässä vaiheessa noin kahdeksan aamulla.

Syyttäjän mukaan mies ampui vielä ulkona ollessaan viisi kertaa ovea siten, että haulit päätyivät hallin sisätiloihin. Lisäksi hän ampui rikkomastaan ovi-ikkunasta kerran haulikolla hallin sisätiloihin yläkertaan vievien portaiden suuntaan kohden asianomistajia. Lopulta ampuja sai hallin oven auki kello 08.08, huusi tulevansa yläkertaan ja tappavansa kaikki ja meni haulikon kanssa portaisiin.

Portaissa mies laukaisi haulikon syyttäjän mukaan vielä kertaalleen.

Tilanne päättyi kamppailuun, kun osa juhlissa olleista taltutti ampujan heittelemällä tätä ainakin tuoleilla. Osa juhlissa olleista taas piiloutui ampujalta.

Syyttäjän mukaan teko oli tehty vakaasti harkiten sekä raa'alla ja julmalla tavalla. Hän vaatii miehelle vähintään seitsemän vuoden vankeusrangaistusta.

– Kyllä tämä määrätietoista toimintaa osoittaa, syyttäjä sanoi.

– Hänellä oli paljon aikaa miettiä sitä, onko tämä järkevää.

33-vuotias syytetty kiistää murhan yritykset, mutta myöntää olleensa paikalla ja ampuneensa haulikolla. Puolustuksen mukaan mies on ampunut kuusi kertaa oven lukkoa kohti ja yhden kerran ikkunasta sisään. Hän myöntää syytteet ampuma-aserikoksesta ja rattijuopumuksesta. Lisäksi hän myöntää syyllistyneensä varkauteen.

Miehelle vaaditaan rangaistusta murhan yrityksen lisäksi myös törkeästä varkaudesta, rattijuopumuksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Toiselle syytetylle vaaditaan rangaistusta murhan yrityksestä syytetyn miehen pahoinpitelystä. Tämä syyte liittyy ampujan taltuttamiseen.

Syntymäpäivillä puolisonsa kanssa ollut nainen kertoi tapahtumista oikeudessa. Hän kertoo, että juhlat olivat päättymässä, kun ampuja saapui paikalle.

– Yhtäkkiä kuului kauhea pamaus. Minä ja puolisoni varmaan ensimmäisenä tajusimme, että nyt joku ampui. Meni muutamia sekunteja, ja kuului toinen laukaus, nainen muistelee.

Kolmannen laukauksen jälkeen kaikki tajusivat, että nyt on tosi kyseessä. Hallilta alettiin soitella hätäkeskukseen.

Hän sanoo olevansa täysin vakuuttunut siitä, että ampuja oli täysin tietoinen siitä, mitä teki. Naisen mukaan mies sanoi useita kertoja, että aikoo tappaa kaikki.

– Minuutit tuntuivat tunneilta. Tajusin, ettei meillä ole mitään millä puolustautua ja että täällä on vain tuo yksi portaikko ja yksi ovi.

– Pelkäsin, että kuolemme tänne kaikki.

Nainen kertoo pyytäneensä ampujaa kerran lopettamaan, mutta tämä vain innostui. Naisen mukaan ampuja pääsi lopulta sisälle, kun tajusi, että ovi aukeaakin ulospäin eikä sisäänpäin.

Siinä vaiheessa nainen kuuli laukauksen ja luuli, että jotakin oli ammuttu. Tämä laukaus ei kuitenkin ollut osunut kehenkään. Ampuja oli saatu taltutettua.

Nainen kertoo paenneensa ulos sukkasillaan.

Murhan yrityksistä syytetty mies on ollut vuosien varrella syytettynä useita kertoja oman asuinalueensa käräjäoikeudessa. Miestä on syytetty muun muassa rattijuopumuksista ja pahoinpitelyistä.

Lisäksi mies oli muutama vuosi sitten tuomittu lähestymiskieltoon entistä puolisoaan ja tämän paria lähisukulaista kohtaan. Reilut kymmenen vuotta sitten mies tuomittiin muutamaksi kuukaudeksi vankeusrangaistukseen vapaudenriistosta, laittomasta uhkauksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja rattijuopumuksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?