Näin puolustusasianajajat kommentoivat HS:n toimittajien rikostuomiota: ”Haettu pelote­vaikutusta”

Toimittaja Tuomo Pietiläistä ja Laura Halmista avustaneet asianajajat eivät vielä perjantaina iltapäivällä vahvistaneet, aiotaanko käräjätuomiosta valittaa hovioikeuteen.

Helsingin käräjäoikeus antoi perjantaina alkuiltapäivästä tuomion Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-jutusta.

27.1. 15:15

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-jutussa tuomittujen toimittajien puolustusasianajajat eivät vielä perjantaina alkuiltapäivästä kommentoineet, aikovatko toimittajat valittaa Helsingin käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Käräjäoikeus tuomitsi toimittaja Tuomo Pietiläisen 50 päiväsakon rangaistukseen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Toimittaja Laura Halminen tuomittiin samasta rikoksesta, mutta hänelle ei määrätty rangaistusta.

Kumpaakin toimittajaa syytettiin myös turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä, mutta nämä syytteet hylättiin. Syytteet koskivat juttusarjaa, jota ei koskaan julkaistu.

Esihenkilö Kalle Silfverbergin kaikki syytteet hylättiin, eli häntä ei tuomittu mistään rikoksesta.

Lue lisää: Helsingin Sanomien toimittajat tuomittiin Viestikoekeskus-uutisoinnista

Toimittaja Halmista ja esihenkilö Silfverbergiä käräjillä edustanut asianajaja Kai Kotiranta kommentoi tuomiota tuoreeltaan IS:lle.

– Olen omien päämiesteni puolesta tyytyväinen siitä, että toimituksen esihenkilön osalta syytteet hylättiin kaikilta osin. Toimittaja Halminen jätettiin rangaistukseen tuomitsematta (turvallisuussalaisuuden paljastamisesta).

– Huomionarvoista tuomiossa on myös, että käräjäoikeus katsoi vastaajien oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin loukatun (viivästyneen oikeudenkäynnin vuoksi).

Viestikoekeskus-juttu julkaistiin Helsingin Sanomissa joulukuussa 2017. Käräjiä päästiin käymään vasta alkusyksystä tänä vuonna.

Käräjäoikeus huomioi, että oikeudenkäynti oli viivästynyt valtion vastuulla olevista syistä. Viivästys otettiin huomioon rangaistusta lieventävänä seikkana.

Kuvassa asianajaja Kai Kotiranta, toimittaja Laura Halminen ja HS:n entinen päätoimittaja Kaius Niemi.

Lue lisää: Professori: Viesti­koe­keskus-tuomio on poikkeuksellinen

Asianajaja Kotirannan mielestä Helsingin käräjäoikeus näyttää tehneen asiassa erittäin perusteellista ja huolellista työtä.

– Tuomio on erittäin analyyttinen, vaikka olenkin toki eri mieltä Halmisen syyllisyydestä turvallisuussalaisuuden paljastamiseen.

Asianajaja kertoo päämiestensä olevan helpottuneita, että prosessi tuli käräjävaiheen osalta päätökseen.

– Tämähän on ollut äärimmäisen raskas prosessi, ja nyt on tietty piste saavutettu. Nyt puramme tuomion rauhassa läpi. En ota vielä kantaa siihen, valitammeko käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen.

Lue lisää: Viestikoekeskus-käräjät loppusuoralla – puolustus roimi syyttäjiä ja tivasi näyttöä rikoksista

Toimittaja Tuomo Pietiläisen asianajaja Timo Ylikantola kuvailee käräjäoikeuden tuomiota sananvapauden ja toimittajien työn kannalta haasteelliseksi.

Pietiläinen tuomittiin turvallisuussalaisuuden paljastamisesta, mutta syyte turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä hylättiin.

Ylikantola arvioi, että käräjäoikeuden tuomio todennäköisesti vaikuttaa tulevaisuudessa puolustusvoimia käsittelevään tutkivaan journalismiin.

– (Tuomiossa) on selkeästi haettu pelotevaikutusta.

Asianajajan mukaan hänen päämiehensä Pietiläinen otti tuomion vastaan ”oudoin tunnelmin”.

– Meidän pitää vielä tarkemmin analysoida, mihin tämä syyksilukeminen perustuu. Meille ainakaan ei ole mitään sellaisia asiakirjoja näytetty, joiden perusteella käräjäoikeus olisi katsonut, mistä se paljastettu turvallisuussalaisuus löytyy, asianajaja Ylikantola kritisoi.

Asianajaja Timo Ylikantola (vas.), oikeudenkäyntiavustaja Ella Häkkinen ja Helsingin Sanomien toimittaja Tuomo Pietiläinen osallistuivat Viestikoekeskus-jutun loppulausunnoille joulukuussa.

– Mielenkiintoista, että käräjäoikeus on katsonut turvallisuussalaisuuden paljastamisen syytekohdassa, että yksittäinen rivitoimittaja olisi julkistanut turvallisuussalaisuuden alaista tietoa.

Ylikantolan mukaan on vielä ennenaikaista ottaa kantaa siihen, aikooko Pietiläinen valittaa käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

– Muutoksenhakutie on vielä auki. Tämäntapaisesta jutusta ei ole aikaisempaa oikeuskäytäntöä. Juttu voi mennä hoviin, korkeimpaan oikeuteen ja tarvittaessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, jos puhutaan sananvapauskysymyksistä.

IS ei perjantaina iltapäivällä tavoittanut apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappea kommentoimaan käräjäoikeuden tuomiota.

Lue lisää: ”Vahinko sananvapaudelle on jo toteutunut”– Helsingin Sanomien päätoimittaja kommentoi Viestikoekeskus-jutun tuomiota

Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka kommentoi tuomiota tuoreeltaan Twitterissä.

Hän kirjoitti, että tuomio on maltillinen, mutta yhä pettymys.

– Käräjäoikeus toteaa ratkaisussaan, ettei maanpuolustuksen edulle tai valtion turvallisuudelle ole aiheutunut konkreettista vahinkoa. Tällaista selvitystä ei ole prosessin aikana esitetty.

Päätoimittajan mukaan jo pelkkä toimittajien vankeustuomion uhka ja pitkä julkinen paine kaventavat sananvapautta Suomessa.

– Toimittajien ja toimitusten kynnys tarttua tärkeisiin aiheisiin nousee. Tämä heikentää kansalaisten mahdollisuuksia muodostaa käsityksensä siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, Mukka kirjoittaa twiitissään.

Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?