Syyttäjä väitti tilallisen maksaneen miehelle työ­panoksesta tasku­rahoilla ja päihteillä – oikeus hylkäsi karja­tilallisen työ­syrjintä­syytteet

Syyttäjä väitti tilallisen teettäneen ulkomaalaisella miehellä pitkiä työpäiviä ilman työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Käräjäoikeus kuitenkin arvioi, että mies on liioitellut tai jopa keksinyt tapahtumia.

Syyttäjä vaati tilalliselle Pohjois-Savon käräjäoikeudessa rangaistusta ensisijaisesti kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

28.1. 21:30

Pohjoissavolainen karjatilallinen ei käräjäoikeuden mukaan teettänyt ulkomaalaisella miehellä pitkiä työpäiviä taskurahoja ja jopa päihteitä vastaan.

Oikeuden mielestä on jäänyt näyttämättä, että mies olisi edes ollut työ- tai palvelussuhteessa tilalliseen. Oikeus on hylännyt syytteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Aluesyyttäjän laatiman syytteen mukaan karjatilallinen oli palvelussuhteen aikana ilman painavaa ja hyväksyttävää syytä asettanut ulkomaalaisen miehen "huomattavan epäedulliseen" asemaan käyttämällä hyväksi työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä.

Syyttäjä väitti tilallisen teettäneen miehellä pitkiä työpäiviä 2020–2021 maksamatta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Mies olisi saanut korvaukseksi uurastuksesta käytännössä taskurahoja, kehnon syrjäisen majapaikan, vanhoja pakasteita ja erilaisia päihteitä.

Syyttäjän mielestä mies oli päihderiippuvuutensa vuoksi tilallisen määräysvallassa ja johdateltavissa.

Syyttäjä vaati tilalliselle Pohjois-Savon käräjäoikeudessa rangaistusta ensisijaisesti kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Tilallinen kiisti syytteet jyrkästi. Hän vakuutti, ettei ollut missään vaiheessa luvannut maksaa ulkomaalaiselle miehelle minkäänlaista korvausta tämän tekemästä työstä.

Tilallinen oli vain antanut miehelle luvan majoittua kunnan keskustassa olevassa liikekiinteistössä, joka on hyvin varusteltu.

Tilallinen kertoi antaneensa miehelle joskus kuhafileitä ja ylämaankarjapakasteita ja kerran joululahjaksi vähäisen määrän keskiolutta.

Tilallisen mukaan mies kävi satunnaisesti tilalla lähinnä hoitamaansa omaan myyntiin kasvattamaansa siipikarjaa.

Käräjäoikeus arvioi näytön perusteella, että ulkomaalainen mies on liioitellut tai jopa keksinyt tapahtumia. Oikeuden mukaan motiivina on voinut pelko palauttamisesta kotimaahan.

Oikeuden mielestä on jäänyt näyttämättä, että osapuolten välillä olisi ollut työ- tai palvelussuhdetta. Käräjäoikeus on hylännyt syytteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?