Nainen käytti raskaana ollessaan amfetamiinia – syntynyt tyttö­vauva kärsi voimakkaista vieroitus­oireista

Vauva oksenteli, tärisi ja vapisi.

26.1. 17:04

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi naisen syytteen vauvansa pahoinpitelystä sekä vaihtoehtoisen syytteen vammantuottamuksesta.

Näin siitä huolimatta, että nainen käytti raskausaikana amfetamiinia ja buprenorfiinia. Näitä aineita löytyi vastasyntyneen vauvan elimistöstä, ja vauva kärsi voimakkaista vieroitusoireista, kuten tärinästä, vapinasta ja kaarimaisesta oksentelusta.

Huumaavat aineet päätyivät lapsen elimistöön raskausaikana, koska tätä ei oltu imetetty.

Oikeus katsoi syyttäjän tavoin, että naisen raskaudenaikainen huumeidenkäyttö vahingoitti myöhemmin syntyneen lapsen terveyttä ja aiheutti tälle kipua.

Vieroitusoireiden takia tyttövauvalle jouduttiin antamaan tämän syntymän jälkeen kahden viikon ajan morfiinilääkitystä. Lapsi syntyi syyskuussa 2020.

Oikeuden mukaan naista ei voinut kuitenkaan tuomita, koska pahoinpitelyn tai vammantuottamuksen kohteena voi olla vain syntynyt ihminen. Oikeuden mukaan ihmishengen rikosoikeudellinen suoja alkaa vasta syntymästä.

Tämänhetkisen tiedon mukaan lapselle ei jäänyt pysyviä haittoja, vaan hän on kehittynyt hyvin. Nainen kertoi kärsineensä päihderiippuvuudesta vuosien ajan. Oikeuden papereista ei käy ilmi, onko lapsi yhä äidillään.

Oikeuden aiemmin tässä kuussa antama tuomio ei ole lainvoimainen. Syyttäjä ja lapsen edunvalvoja ovat ilmoittaneet tyytymättömyyttä koko tuomioon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?