Entisen keskustalaisministerin Katri Kulmunin erityisavustajana toimineelle Kari Jääskeläiselle luettiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa syytteet petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Syyttäjä vaatii hänelle kolmen kuukauden ehdollista vankeutta.
Rikossyytteet liittyvät Kulmunin viestintäkoulutukseen, jonka hulppeasta hinnasta syntyi äläkkä alkukesästä 2020. Suomen Kuvalehti uutisoi tuolloin, että ministerille oli hankittu viestintäkoulutusta valtion rahoilla, eli veronmaksajien piikkiin lähes 56 000 eurolla.
Kari Jääskeläistä syytetään petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Alkuperäiseen ministeriviisikkoon lukeutunut Kulmuni päätyi eroamaan valtiovarainministerin paikalta vain muutama päivä kohun käynnistymisen jälkeen.
Kulmuni oli tuolloin myös keskustan puheenjohtaja.
Syyttäjän mukaan tietyt valmennukset eivät liittyneet Kulmunin työhön valtiovarainministerinä, vaan hänen tehtäviinsä keskustan puheenjohtajana. Ministeriöiden varoja ei saa käyttää puoluepoliittisiin tarkoituksiin.
Syyttäjän mukaan Jääskeläinen oli erehdyttämällä saanut valtiovarainministeriön maksamaan viestintäkoulutuksesta perusteettomasti yli 13 700 euroa.
Jääskeläinen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.
IS seurasi oikeuden istuntoa. Rikossyytteisiin liittyvät vaiheet on kerrattu alla.
Syytteen mukaan tapahtumaketju sai alkunsa elokuussa 2019, jolloin Kulmuni toimi elinkeinoministerinä. Työ- ja elinkeinoministeriö sopi, että viestintätoimisto Tekir antaa Kulmunille elinkeinoministerin tehtävien haltuunottoon liittyvää viestintävalmennusta.
IS uutisoi aiemmin, kuinka Jääskeläinen halusi ministerin viestintäkoulutuksen antajaksi nimenomaisesti viestintätoimisto Tekirin, vaikka ministeriöllä oli jo puitesopimukset kahden muun viestintätoimiston kanssa.
Asia oli virkamiesten näkökulmasta ”hankintateknisesti mutkikas”, mutta sopimus Tekirin kanssa järjesteltiin kasaan Jääskeläisen toivomalla tavalla.
– Tässä kohtaa varmaan painoi se, että Tekir on pitkäaikainen toimija ja hyvämaineinen toimisto. Varmaan tällä perusteella siihen päädyttiin, Jääskeläinen sanoi oikeudessa.
Koulutukset menivät veronmaksajien piikkiin.
Viestintätoimiston koulutuksia hankittiin Kulmunille vuosien 2019 ja 2020 aikana.
Jääskeläisen mukaan Kulmuni tapasi Tekirin perustajan Harri Saukkomaan hänen muistikuviensa mukaan kesäkuun 2019 alussa. Tapaamisessa käytiin hänen mukaansa läpi valmennustarpeita. Tämän jälkeen hän sanoo olleensa yhteydessä TEMin henkilöstöhallintoon.
– He hoitivat hallinnollisesti ja käytännöllisesti prosessia, koska minulla ei ollut päätäntävaltaa. En voinut edes hoitaa asiaa, vaan sen hoitivat virkamiehet, Jääskeläinen sanoi.
Tekirin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan Kulmunille annettiin 13 600 euron hintaan kolme kappaletta kolmen tunnin valmennuksia, joiden tavoitteena oli kehittää hänen valmiuksiaan television keskustelutilanteissa, kaksintaistelumaisissa keskusteluissa ja puheen pitämisessä.
Lisäksi sovittiin, että lisäkoulutuksesta olisi mahdollista sopia erikseen tuntihinnoin tai projektihinnoin. Jääskeläinen oli sopimusten yhteyshenkilö.
Jääskeläisen syytteet koskevat nimenomaisesti Tekirin noin 13 700 euron suuruista laskua joulukuun lopulta, jonka valtiovarainministeriö maksoi – syyttäjän näkemyksen mukaan syyttäjän erehdytyksen seurauksena.
Joulukuussa 2019 Kulmuni siirtyi valtiovarainministeriksi.
Katri Kulmunia (kesk.) ei epäillä eikä syytetä rikoksesta.
Joulukuussa 2019 Kulmuni oli saanut 5 100 euron arvosta valmennusta A-studion lähetykseen, jossa puolueiden puheenjohtajat keskustelivat hallituksen eroon ja tulevan hallituksen muodostamiseen liittyvistä asioista.
Ministeriöiltä oli syyttäjän mukaan salattu se, että laskutus oli koskenut sovitun valmennuksen sijaan sellaista valmennusta, joka liittyi Kulmunin tehtäviin keskustan puoluejohtajana – ei ministerinä.
Eri mieltä oleva Jääskeläinen korosti oikeudessa, että maassa oli tuolloin poliittinen ja hallinnollinen kriisi ja tilanne oli viestinnällisesti äärimmäisen haastava.
– Päivät eivät ole missään tapauksessa olleet hauskoja tai kunnianpäiviä, Jääskeläinen sanoi.
– Jos sellaiseen tilanteeseen ministeri ei saa ottaa viestintäkoulutusta, niin sitten minä en tiedä, mihin se saa ottaa.
Jääskeläinen mielestä Kulmuni sai valmennusta tilanteessa ensisijaisesti ministerinä.
Iltalehden toimittaja pyysi sittemmin valtiovarainministeriöstä tietoja Kulmunin saamasta koulutuksesta.
Kari Jääskeläinen kävi Kulmunin kanssa sähköpostinvaihtoa siitä, mitä Jääskeläisen luonnehdinnan mukaan ”jankkaavalle” toimittajalle vastataan.
Jääskeläinen esitti Kulmunille, että ministeriölle kerrottaisiin joulukuussa 2019 annetun, A-studioon liittyneen valmennuksen koskeneen juurikin ministerin tehtäviä ja että valmennus olisi tapahtunut sopimuksen mukaisesti.
Kulmuni oli kieltäytynyt totuudenvastaiseksi kokemastaan ehdotuksesta topakasti. Hän sanoi alkujaankin epäilleensä, ettei kyseinen A-studioon liittyvä valmennus ole sisältynyt Tekir-sopimuksen piiriin.
– Tällaista viestiä (toimittajalle) ei laiteta, Kulmuni vastasi Jääskeläisen ehdotukseen.
Lue myös: Suomenmaa: Kulmunin koulutuksia järjestänyt erityisavustaja pyytää anteeksi
Viesteistä ilmenee, että ministeri ryhtyi tässä vaiheessa kyseenalaistamaan Tekirin kanssa laaditun sopimuksen sisältöä ja toi ilmi, ettei hän tiennyt sopimuksen yksityiskohtia kuten hintoja.
– Miksei ministeriö ole kysynyt näitä minulta? Kulmuni kirjoitti erityisavustajalleen.
– Kaiken pitää olla avointa ja läpinäkyvää, ministeri jatkoi napakkaan sävyyn.
Syyttäjän näkemyksen mukaan Jääskeläinen oli siis tiennyt, ettei lasku kuulu ministeriön maksettavaksi, mutta hän yritti saada asian näyttämään toisenlaiselta.
Lue myös: Näin Katri Kulmunin piinaviikko eteni: tiistaina kohu, perjantaina ero
MinisteriN työssä 32-vuotiaana lopettamaan joutunut Kulmuni kertoi hieman ennen eroaan maksavansa koulutusten hinnan takaisin ministeriöiden tileille.
Poliitikko totesi, että viestintäkoulutuksen summa tuli hänelle yllätyksenä.
– Minä maksan itse koko sen koulutuksen, palautan ne rahat työ- ja elinkeinoministeriölle, Kulmuni sanoi toimittajille Säätytalon portailla.
Häntä ei epäillä rikoksesta eikä häntä myöskään kuulla todistajana oikeudenkäynnissä.
Kulmunin eron jälkeen Kari Jääskeläinen myönsi toimineensa taitamattomasti ja aiheuttaneensa suurta vahinkoa Kulmunille.
Jääskeläinen on aiemmin toiminut useiden ministerien erityisavustajana ja työskennellyt Elinkeinoelämän keskusliiton vaikuttamistyöstä vastaavana johtajana.