Pahaa-aavistamaton perheen­isä yritettiin murhata Soinissa – kihlattu sai 8 vuotta vankeutta

Perheenisällä oli syrjäisellä metsätiellä onnea. Hän juoksi henkensä edestä metsään pakoon. Teon taustalla oli miehen kihlatun tyytymättömyys parisuhteeseen.

Murhan yritys tapahtui Soinissa 7. lokakuuta 2022.

25.1. 13:28

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi Timo Julius Lahtisen, 31, ja Helena Katariina Sulan, 27, kahdeksan vuoden vankeuteen Soinissa viime lokakuussa tapahtuneesta murhan yrityksestä.

He suunnittelivat katalan juonen naisen avopuolison hengen riistämiseksi. Uhri vältti ammutut luodit kuitenkin täpärästi.

Sulka ja Lahtinen houkuttelivat miehen syrjäiselle metsätielle Soiniin 7. lokakuuta 2022. Sulka soitti tuolloin miehelleen, että hänen naistuttavansa tarvitsi vetoapua auton jäätyä jumiin tielle.

Lue lisää: Mies körötteli mökki­tiellä, kun luoti singahti lasin läpi – poliisin ilmoittama epäilty oli todellinen järkytys

Mies ajoi metsätielle sen suurempia ajattelematta. Todellisuudessa metsätiellä ei ollut vetoapua tarvinnut nainen vaan Lahtinen, joka oli pysäyttänyt autonsa tien varteen.

Lahtinen ampui naiselta saamallaan kiväärillä kolmesti kohti uhrin autoa. Kaksi luodeista osui autoon, ja ne menivät uhrin pään ja ylävartalon vierestä. Miehen hengenlähtö oli siten hiuskarvan varassa.

Autoon osuneiden luotien reitit.

– En oikein varmuudella muista, tajusinko heti siinä, että kyseessä oli laukaus vai lyönti jollakin. Joka tapauksessa saman tien, kun se kuskin sivuikkuna läsähti rikki, löin kaasun pohjaan, mies kertoi poliisille.

Hän ajoi noin 200–300 metrin matkan kääntöympyrään. Siellä hänen terrierinsä hyppäsi rikkoutuneesta ikkunasta ulos ja mies itse säntäsi metsään.

Mies rämpi läheisen Torasjärven toiselle puolelle. Lopulta tiellä tuli vastaan iäkäs pariskunta, joka otti miehen kyytiin. Mies sai soitettua hätäkeskukseen.

Oikeuden mukaan teon taustalla oli Sulan tyytymättömyys parisuhteensa tilaan. Kihloissa olleella Sulalla ja tämän miehellä on kaksi alle kouluikäistä tyttöä.

Tämäkaltaisella aseella laukaukset ammuttiin. Tekoväline jäi kateisiin.

Sulka oli viestitellyt rikoskumppaninsa Lahtisen kanssa ja kertonut parisuhteensa huonosta tilasta. Sulka toi viesteissään esille toiveensa puolisonsa kuolemasta. Naisella oli tätä varten jopa suunnitelmia olemassa. Lahtinen puolestaan halusi olla yhdessä naisen kanssa, ja sen takia hän lähti naisen hankkeeseen mukaan.

– Käräjäoikeus katsoo, että Sulka on ollut teon primus motor, jolla on ollut motiivi tappaa puolisonsa, oikeus kirjoitti.

Ennen ampumista nainen näytti Lahtiselle suunnittelemansa ampumispaikan ja ohjeisti sinne reitin.

Tekopäivänä nainen pyysi miestään käymään kaupassa. Sillä välin hän otti miehensä asekaapista kiväärin ja antoi sen Lahtiselle, joka tuli Soiniin työpaikaltaan Lahdesta.

Luoti osui uhrin autoon.

Lahtinen meni odottamaan metsätien varteen. Tämän jälkeen Sulka soitti miehelleen ja kertoi ennalta keksityn tarinan hinausavun tarpeessa olevasta naisesta, jotta mies saatiin metsätielle.

Oikeuden mukaan Sulka ja Lahtinen suunnittelivat tekoa yhteistuumin. Suunnittelu oli alkanut elokuussa 2022 eli parisen kuukautta ennen tekoa.

– Teko on ollut hyvin suunnitelmallinen, kylmäverinen ja se on tehty vakaasta harkinnasta, oikeus kirjoitti.

Sen mukaan teko oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Uhri yllättyi täysin naisen osallisuudesta. Hänen mukaansa parisuhteessa ei ollut ongelmia.

– Jotenkin ajattelen, että (hän) olisi antanut enemmän merkkejä omista ajatuksistaan tai aikeistaan, jos hän olisi jotain tällaista suunnitellut, uhri kertoi poliisille.

Sulka ja Lahtinen pysyvät vangittuina. Lahtinen joutuu maksamaan uhrille 6 500 euron kärsimyskorvaukset sekä yli 2 800 euroa kivääristä ja sen tarvikkeista. Mies joutuu maksamaan myös auton korvauskuluja yli 1 700 euroa.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden keskiviikkona antama tuomio ei ole lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?