Syyttäjä: 17-vuotias sytytti roskiksen – nyt vaaditaan yli 560 000 euron vahingon­korvauksia

Syyttäjän mukaan savolaisnuorukainen sytytti 17-vuotiaana tuleen roska-astian Pieksämäen keskuskentän huoltorakennuksen vieressä. Palo levisi rakennukseen, joka tuhoutui täysin.

Palon epäillään lähteneen roska-astiasta ja aiheuttaneen 560 000 euron vahingot.

28.1. 14:54

Pieksämäen keskustassa havahduttiin myöhään perjantai-iltana 4. toukokuuta 2018 rajuun tulipaloon. Keskuskentän huoltorakennus oli liekkien vallassa.

Kuopion hätäkeskus sai ilmoituksen palosta kello 23.41. Sammutustyöt jatkuivat aamuun saakka.

Huoltorakennus tuhoutui irtaimistoineen palossa. 500 neliömetrin rakennuksessa oli myös toimistotiloja.

Paikallisen jalkapallojoukkueen Savon Pallon pelipaidat ja runsaasti muita jalkapallovarusteita paloi. Myös seuran grillikioskin laitteita, irtaimistoa ja vain grillissä kärvennettäväksi tarkoitettuja makkaroita tuhoutui.

Nurmikentän kastelujärjestelmä meni käyttökelvottomaksi tulipalon vuoksi.

Jalkapalloseura Savon Pallon edustajat havahtuivat palon jälkeisenä aamuna siihen, että pelipaidat ja muut varusteet olivat tuhoutuneet huoltorakennuksen mukana.

Poliisi kuuli 11. kesäkuuta todistajana 17-vuotiasta nuorukaista ja hänen kaveriaan. Kaksikko väitti, että kaksi muuta poikaa olisi sytyttänyt huoltorakennuksen tuleen katon kautta.

Tarina osoittautui perättömäksi. Kaksikkoa kuulusteltiin uudelleen 21. kesäkuuta, nyt rikoksesta epäiltyinä.

17-vuotias myönsi olleensa keskuskentän reunalla ennen tulipalon syttymistä kaverinsa ja erään kolmannen pojan kanssa. Kolmikko oli ladannut matkapuhelimia huoltorakennuksella.

17-vuotias väitti kaverinsa heittäneen palavan tupakan roska-astiaan. Kaveri puolestaan kertoi antaneensa polttamansa savukkeen jämän 17-vuotiaalle, joka oli pudottanut palavan tumpin roskikseen.

Kolmannen pojan mukaan 17-vuotias oli kysynyt, että sytytetäänkö roskis palamaan. 17-vuotias oli suihkuttanut kaupungilta löydetystä hajuvesipullosta hajuvettä roskikseen. Roska-astiasta nousi suihkautusten jälkeen liekkejä.

Poliisin esitutkinta jutussa kesti yli kolme vuotta. Syylliseksi epäilty nuorukainen on nykyään 22-vuotias.

lo aiheutti yli 500 000 euron vahingot. Huoltorakennuksen oikeassa kulmassa jäi rakenteita pystyyn.

Aluesyyttäjä Kirsi Maria Kursi vaatii miehelle Etelä-Savon käräjäoikeudessa rangaistusta ensisijaisesta nuorena henkilönä tehdystä tuhotyöstä, joka aiheutti 560  000 euron vahingot.

Syytteen mukaan mies sytytti roskia tuleen huoltorakennuksen välittömässä läheisyydessä olleessa roska-astiassa ja varmisti tai voimisti tulen syttymistä sillä, että suihkutti astiaan palavaa nestettä eli hajuvettä.

Tämän jälkeen mies sulki syyttäjän mukaan astian kannen ja poistui paikalta. Tuli levisi palavasta roskiksesta huoltorakennukseen.

Huoltorakennus tuhoutui palossa täysin. Roskalaatikko oli nuolien osoittamassa paikassa.

Kursi on esittänyt vaihtoehtoisen syytteen nuorena henkilönä tehdystä törkeästä vahingonteosta. Hän vaatii miehelle ehdollista vankeusrangaistusta.

Mies on kiistänyt molemmat syytteet. Hän tunnusti kuulustelussa suihkaisseensa roska-astialla hajuvettä palavaan tupakkaan. Tulen leviämistä roska-astiasta huoltorakennukseen mies pitää kuitenkin ennalta-arvaamattomana seurauksena.

Mies myöntää varomattoman käsittelyn tai perusmuotoisen vahingonteon, jotka ovat molemmat rikoksina vanhentuneet.

Vakuutusyhtiö korvasi palosta Pieksämäen kaupungille 400 000 euroa ja vaatii nyt summaa vastaajalta. Kaupungin vahingonkorvausvaatimus on 153 653 euroa. Savon Pallo on jättänyt 10 816 euron vahingonkorvausvaatimuksen.

Päivitetty klo 7.08: Korjattu otsikkoon kokonaiskorvausvaatimus, joka on yhteensä yli 560 000 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?